Πούτιν: Παράνομη και αναποτελεσματική η εκπαίδευση Σύρων ανταρτών από τις ΗΠΑ, οι περισσότεροι λιποτακτούν για να ενταχθούν στο ΙΚ

default image

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στα πλαίσια των συνομιλιών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του Ισλαμικού Κράτους χαρακτήρισε την εκπαίδευση των Σύρων ανταρτών από τις δυνάμεις των ΗΠΑ παράνομη και αναποτελεσματική, καθώς τόνισε πως οι περισσότεροι μαχητές λιποτακτούν για να ενταχθούν στου κόλπους των τζιχαντιστών

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε σήμερα παράνομη και αναποτελεσματική τη βοήθεια που παρέχουν οι ΗΠΑ στους Σύρους αντάρτες, υποστηρίζοντας ότι οι άνδρες αυτοί, αφού εκπαιδευτούν από τους Αμερικανούς, φεύγουν για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος μαζί με τον οπλισμό με τον οποίο τους έχει εφοδιάσει η Ουάσινγκτον.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα ενόψει της συνάντησης που θα έχει αύριο Δευτέρα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο Πούτιν είπε ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ δικαιούται τη διεθνή υποστήριξη γιατί μάχεται με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ο Ομπάμα και ο Πούτιν θα συναντηθούν αύριο, μετά την ομιλία του δεύτερου στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Λευκός Οίκος και Κρεμλίνο έχουν διαφωνήσει όμως για τα θέματα της συζήτησης αλλά ακόμη και για το ποια από τις δύο πλευρές είχε την πρωτοβουλία της συνάντησης αυτής.

“Κατά την άποψή μου, η παροχή στρατιωτικής υποστήριξης σε παράνομες δομές είναι αντίθετη με τις αρχές του σύγχρονου διεθνούς δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών” είπε ο Πούτιν, σύμφωνα με ένα απόσπασμα της συνέντευξης που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Κρεμλίνο. Ο Ρώσος πρόεδρος συνέχισε λέγοντας ότι η Δαμασκός θα πρέπει να συμμετάσχει στις διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, αίτημα με το οποίο διαφωνούν οι ΗΠΑ. Επέκρινε επίσης τα σχέδια της Ουάσινγκτον να εκπαιδεύσει 5.400 Σύρους αντάρτες για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος.

“Αποδεικνύεται ότι μόνο 60 από αυτούς εκπαιδεύτηκαν σωστά και μόνο 4-5 άνθρωποι σήμερα φέρουν ακόμη τα όπλα τους. Οι υπόλοιποι λιποτάκτησαν, μαζί με τα αμερικανικά όπλα τους, για να ενταχθούν στο ΙΚ”, είπε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η στήριξη που παρέχει η Μόσχα στην κυβέρνηση του Άσαντ γίνεται κατόπιν αιτήματος της Δαμασκού και είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις. “Παρέχουμε βοήθεια μόνο σε νόμιμες κυβερνήσεις. Από σήμερα (σ.σ. η βοήθεια) έχει λάβει τη μορφή του εφοδιασμούο με όπλα προς τη συριακή κυβέρνηση, της εκπαίδευσης και της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον συριακό λαό”, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, είπε ότι ο ίδιος προσωπικά ενημέρωσε τους ηγέτες της Τουρκίας, της Ιορδανίας και της Σαουδικής Αραβίας για τη δημιουργία ενός κέντρου συντονισμού που θα αναλάβει να αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές του ΙΚ. Διευκρίνισε επίσης ότι έχουν ενημερωθεί για το θέμα και οι ΗΠΑ.

Το Σάββατο έγινε γνωστό ότι η Ρωσία, η Συρία, το Ιράν και το Ιράκ συγκρότησαν ένα κέντρο πληροφοριών στη Βαγδάτη για να συντονίσουν τον αγώνα τους εναντίον του ΙΚ. “Προτείναμε τη συνεργασία των χωρών της περιοχής, προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα είδος συντονιστικού πλαισίου. Εγώ ο ίδιος ενημέρωσα τον πρόεδρο της Τουρκίας, τον βασιλιά της Ιορδανίας και (τον βασιλιά) της Σαουδικής Αραβίας για αυτό, ενημερώσαμε και τις ΗΠΑ επίσης και ο κ. Κέρι (ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ) είχε μια εις βάθος συζήτηση με τον υπουργό Εξωτερικών (της Ρωσίας) Σεργκέι Λαβρόφ για το θέμα αυτό”, είπε ο Πούτιν.

“Θα καλωσορίζαμε μια κοινή πλατφόρμα για μια συλλογική δράση εναντίον των τρομοκρατών”, κατέληξε.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα