Ο Πούτιν δίνει βραβείο ανδρείας σε Αμερικανό αστροναύτη

Ο Πούτιν δίνει βραβείο ανδρείας σε Αμερικανό αστροναύτη
Ο Αμερικανός αστροναύτης Νικ Χέιγκ στο αεροδρόμιο του Καζακστάν τον Οκτώβριο του 2019 AP

Ο Αμερικανός αστροναύτης Νικ Χέιγκ κατάφερε μαζί με Ρώσο συνάδελφό του, να επιστρέψουν σώοι στη ΓΗ μετά από βλάβη που υπέστη το διαστημόπλοιό τους κατά την εκτόξευση από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε την Τρίτη διάταγμα για την απονομή του κρατικού βραβείου Ανδρείας στον Αμερικανό αστροναύτη Νικ Χέιγκ, ο οποίος μαζί τον Ρώσο συνάδελφο Αλεξέι Οφτσίνιν, επέστρεψαν σώοι στη Γη μετά την βλάβη που υπέστη το διαστημόπλοιο τους κατά την εκτόξευση του από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ το οποίο είχε προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Το βραβείο Ανδρείας, ένα υψηλού κύρους βραβείο, απονεμήθηκε σύμφωνα με το διάταγμα, για την ανδρεία και τον επαγγελματισμό που επέδειξε ο Χέιγκ κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, σε συνθήκες αυξημένου κινδύνου για την ζωή του κατά την διάρκεια του ατυχήματος στο αεροδρόμιο Μπαϊκονούρ.

Το ρωσικό διαστημόπλοιο Soyuz το οποίο είχε προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό παρουσίασε προβλήματα δυσλειτουργίας στο πύραυλο-φορέα, δύο λεπτά (114 δευτερόλεπτα) μετά την εκτόξευση του, στις 11 Οκτωβρίου του 2018, υποχρεώνοντας το πλήρωμα του, τον Αμερικανό Νικ Χέιγκ και τον Ρώσο Αλεξέι Οφτσίνιν να πραγματοποιήσουν αναγκαστική προσγείωση.

Και οι δύο αστροναύτες προσγειώθηκαν σώοι στην στέπα του Καζακστάν, αφού διένυσαν μια απόσταση 50 χιλιομέτρων κατά την κάθοδο τους, την οποία επιβράδυνε το αλεξίπτωτο του διαστημοπλοίου και σε απόσταση 25 χιλιομέτρων ανατολικά της πόλης Ζεζγκαζγκάν.

Οι δύο αστροναύτες παρά το ατύχημα, συνέχισαν να προετοιμάζονται για την επόμενη αποστολή τους στις 14 Μαρτίου του 2019.

Ο Χέιγκ και ο Οφτσίνιν επέστρεψαν στις 3 Οκτωβρίου στη Γη, αλλά παραμένει άγνωστο μέχρι στιγμής, πότε θα παραλάβει το βραβείο του ο Αμερικανός αστροναύτης.

Η ρωσική κρατική διαστημική εταιρεία Roskosmos σχεδιάζει να κατασκευάσει στη Μόσχα ένα αρχιτεκτονικό μνημείο από γρανίτη στο οποίο θα τοποθετεί η κάψουλα του διαστημοπλοίου Soyuz MC-10 που υπέστη βλάβη στις 11 Οκτωβρίου του 2018.

Η επιτροπή που ερεύνησε τα αίτια του ατυχήματος, απέδωσε το ατύχημα σ’ έναν ελαττωματικό αισθητήρα που τοποθετήθηκε στο πλευρικό τμήμα προωθητικού πυραύλου του διαστημοπλοίου κατά την συναρμολόγηση του στο αεροδρόμιο του Μπαϊκονούρ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα