Πραξικόπημα στην Τουρκία: 2.988 ποινές ισοβίων στο κατηγορητήριο

Πραξικόπημα στην Τουρκία: 2.988 ποινές ισοβίων στο κατηγορητήριο

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή το κατηγορητήριο που περιλαμβάνει όλους όσους φέρονται να έχουν σχέση με το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Η λίστα με τους ανθρώπους που καθίζει η τουρκική δικαιοσύνη στο εδώλιο

Ο Τούρκος εισαγγελέας στην Άγκυρα παρέδωσε το κατηγορητήριο αναφορικά με το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία της 15ης Ιουλίου. Σε αυτό απαγγέλλει σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, 2.988 ποινές ισοβίων για 38 υπόπτους, φερόμενους ως μέλη του περίφημου συμβουλίου με το όνομα ‘Ειρήνη στο σπίτι’, που φαίνεται να βρίσκεται πίσω από όλη την απόπειρα ανατροπής. Η βασική αγωγή για το πραξικόπημα διατηρεί φυσικά ως βασικό ύποπτο πίσω από την προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν το περασμένο καλοκαίρι, τον Γκιουλέν.

Σύμφωνα με την τουρκική Daily Sabbah, το σύνολο των υπόπτων στο κατηγορητήριο αφορά σε 221 άτομα, τα οποία φέρονται να σχεδίασαν το πραξικόπημα και να οργάνωσαν την ένοπλη κατάληψη των κεντρικών γραφείων του τουρκικού γενικού επιτελείου τις δραματικές ώρες της 15ης Ιουλίου. Οι 199 από αυτούς έχουν ήδη συλληφθεί, οκτώ βρίσκονται υπό δικαστική διερεύνηση, ενώ σύμφωνα πάντα με τη δικογραφία, 15 παραμένουν ελεύθεροι. Οι 138 εξ αυτών, υπήρξαν πρώην στρατιωτικοί, ανάμεσα τους και ο Στρατηγός Ακίν Οζτούρκ, που κατηγορείται ως επικεφαλής του “Συμβουλίου Ειρήνη στο σπίτι”. Μαζί του στη λίστα των κατηγορουμένων περιλαμβάνονται τρεις υποστράτηγοι, τέσσερις στρατηγοί, 16 ταξίαρχοι, τρεις ναύαρχοι, 26 συνταγματάρχες, 27 αντισυνταγματάρχες, 37 ταγματάρχες και 21 λοχαγοί.

Από την ημέρα εκείνη, η κυβέρνηση Ερντογάν προχώρησε σε εκκαθαρίσεις χιλιάδων στρατιωτικών, δημοσίων υπαλλήλων και ακαδημαϊκών, πάντα με την πρόφαση πως ενδέχεται εκείνοι να εμπλέκονται στο πραξικόπημα. Παράλληλα, εντείνονται μέρα με την ημέρα οι δημόσιες αναφορές μελών της κυβέρνησης που ζητούν από τις ΗΠΑ, την έκδοση του Φεχτουλαχ Γκιουλέν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα