Προ των πυλών η στάση πληρωμών

default image

Η 2α Αυγούστου πλησιάζει, αλλά Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι εξακολουθούν να μη συμφωνούν για το όριο του χρέους. Διάγγελμα Ομπάμα. Τελευταία προσπάθεια τη Δευτέρα (Vid)

Συνεχίζεται το θρίλερ για την αποφυγή της στάσης πληρωμών στις ΗΠΑ την ώρα που Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι συνεχίζουν να διαφωνούν για το όριο του χρέους.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε το Σάββατο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις,, εκτιμώντας ότι οι δύο πλευρές δεν είναι “πολύ μακριά η μία από την άλλη”.

Στο εβδομαδιαίο διάγγελμά του, ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει διακομματική λύση στο πρόβλημα.

Μια συμφωνία θα πρέπει να έχει “την υποστήριξη των δύο κομμάτων που στάλθηκαν στο Κογκρέσο για να εκπροσωπήσουν τον αμερικανικό λαό και όχι μόνο ένα τμήμα ενός κόμματος”, σημείωσε.

Η Γερουσία απέρριψε τα ξημερώματα το σχέδιο των Ρεπουμπλικάνων για αύξηση του ορίου του χρέους, το οποίο είχε εγκριθεί νωρίτερα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων (ελέγχεται από του Ρεπουμπλικάνους), τέσσερις ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 2ας Αυγούστου μετά την οποία το υπουργείο Οικονομικών δεν θα μπορεί να δανείζεται.

Ο επικεφαλής της ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ριντ αναμένεται να προωθήσει μια διαφορετική προσέγγιση, που φιλοδοξεί ότι θα αποσπάσει ικανό αριθμό ψήφων ώστε να εγκριθεί και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου πριν από την λήξη της προθεσμίας της 2ας Αυγούστου.

Το νομοσχέδιο Ριντ ενδέχεται να εγκριθεί από τη Γερουσία στις 08:00 ώρα ανατολικής ακτής των ΗΠΑ (15:00 ώρα Ελλάδας) την Δευτέρα.

Σκληρή κριτική κατά του Μακόνελ

Ηγετικά στελέχη των Δημοκρατικών στη Γερουσία των ΗΠΑ δήλωσαν ότι ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στο σώμα εξακολουθεί να αρνείται να διαπραγματευθεί για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης, μετά την καταψήφιση νομοσχεδίου που είχε καταρτίσει και θέσει σε ψηφοφορία το κόμμα του.

Ο επικεφαλής της ομάδας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ είπε στα ηγετικά στελέχη των Δημοκρατικών με τα οποία συναντήθηκε ότι δεν επιθυμεί να συνεργαστεί για την επίτευξη συμβιβαστικής λύσης, είπε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τσαρλς Σούμερ σε συνέντευξη Τύπου.

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό πως ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ριντ ενσωμάτωσε στοιχεία του “εναλλακτικού σχεδίου” που είχαν προτείνει οι Ρεπουμπλικάνοι και προσωπικά ο Μακόνελ στο δικό του νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο του Ριντ αρχικά προέβλεπε την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους των ΗΠΑ μονομιάς, στα 2,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, ποσό ικανό να καλύψει τις ανάγκες της χώρες για δανεισμό ως τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2012.

Η νέα εκδοχή θα μπορούσε να επιτρέψει στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να αυξήσει το όριο του ομοσπονδιακού χρέους σε τρία βήματα. Μέσω μιας περίπλοκης κοινοβουλευτικής διαδικασίας το Κογκρέσο θα μπορούσε να εγκρίνει το νομοσχέδιο με τις ψήφους μόλις του ενός τρίτου των μελών ενός εκάστου από τα δύο σώματα του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα