Πρόεδρος και ‘με τη βούλα’ ο Μακρόν

Πρόεδρος και ‘με τη βούλα’ ο Μακρόν
New French President Emmanuel Macron, right, smiles as outgoing President Francois Hollande waves during Macron's inauguration ceremony as French President, at the Elysee Palace Sunday, May 14, 2017 in Paris. (Yoan Valat, Pool via AP) AFP

Ο 39χρονος πολιτικός ανέβαλε με κάθε επισημότητα τα νέα του καθήκοντα ως Πρόεδρος της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας αποχαιρετώντας τον απερχόμενο Φρανσουά Ολάντ. Μήνυμα ενότητας έστειλε στην πρώτη του ομιλία στο Μέγαρο των Ηλυσίων (Pics)

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανέλαβε την Κυριακή τα προεδρικά του καθήκοντα στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, μετά την προεδρική εκλογή του στις 7 Μαΐου στη Γαλλία.

Μετά την άφιξή του στο προεδρικό μέγαρο, ο Μακρόν είχε ιδιωτική συνάντηση με τον πρώην πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

New French President Emmanuel Macron waves from a military vehicle as he rides on the Champs Elysees avenue towards the Arc de Triomphe in Paris, France, Sunday, May 14, 2017. (AP Photo/Michel Euler, POOL) AP

Incoming French President Emmanuel Macron, center, arrives for his inauguration ceremony at the Elysee palace in Paris, France, Sunday, May 14, 2017. (AP Photo/Thibault Camus) AP

 
French President-elect Emmanuel Macron, right, shakes hands with outgoing President Francois Hollande before the handover ceremony, in Paris, France, Sunday, May 14, 2017. (AP Photo/Christophe Ena) AP

 

Στη συνάντηση αυτή, ενημερώθηκε για κρατικά θέματα, ενώ του επιδόθηκαν και οι κωδικοί πρόσβασης στο σύστημα των γαλλικών πυρηνικών όπλων.

New French President Emmanuel Macron, center left, accompanies former French President Francois Hollande as he leaves after the inauguration ceremony at the Elysee palace in Paris, France, Sunday, May 14, 2017. (AP Photo/Thibault Camus) AP

 

Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, κατά την πρώτη ομιλία του, αμέσως μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του, υποσχέθηκε να εργαστεί προκειμένου να ξεπεραστούν οι διαχωριστικές γραμμές που υπάρχουν στην γαλλική κοινωνία, όπως φάνηκε κατά την προεκλογική εκστρατεία.

New French President Emmanuel Macron and his wife Brigitte pose on the steps of the Elysee palace after the inauguration ceremony in Paris, France, Sunday, May 14, 2017. (AP Photo/Thibault Camus) AP

 

Παράλληλα, τόνισε ότι θα εργαστεί για μία ισχυρή Γαλλία τόσο στο εσωτερικό, όσο και στον κόσμο.

“Πρέπει να ξεπεράσουμε τους διαχωρισμούς και τη διχόνοια που υπάρχουν στην κοινωνία μας,” δήλωσε ο 39χρονος πολιτικός που εκλέχθηκε στο προεδρικό αξίωμα της Γαλλίας στις 7 Μαΐου, μετά τη νίκη του επί της Μαρίν Λεπέν.

Η προεκλογική εκστρατεία χαρακτηρίστηκε από πολιτική ένταση κι αντιπαραθέσεις, αναφορικά με το ρόλο της Γαλλίας στην ΕΕ.

“Ο κόσμος και η Ευρώπη χρειάζονται την Γαλλία περισσότερο από ποτέ. Μία ισχυρή Γαλλία, η οποία μιλάει δυνατά για την ελευθερία και την αλληλεγγύη,” διακήρυξε ο Μακρόν.

French President Emmanuel Macron walks after laying a wreath of flower on the unknown Soldier's tomb at the Arc of Triomphe monument after his formal inauguration ceremony as French President SUNDAY, May 14, 2017 in Paris. Macron was inaugurated as France's new president at the Elysee Palace in Paris, and immediately launched into his mission to shake up French politics, world economics and the European Union. (Alain Jocard, Pool via AP) AP

 

Ο ίδιος, δήλωσε ότι στη διάρκεια της προεδρίας του, η αγορά εργασίας θα γίνει περισσότερο ελαστική, ενώ θα καλλιεργηθούν συνθήκες που θα είναι φιλικές προς την επιχειρηματικότητα.

Παράλληλα, ο Μακρόν δήλωσε ότι η “καινοτομία” θα βρεθεί στο επίκεντρο των ενεργειών του στην προεδρία της Γαλλίας.

Έχουμε ανάγκη από μια Ευρώπη πιο αποτελεσματική

«Έχουμε ανάγκη από μια Ευρώπη πιο αποτελεσματική, πιο δημοκρατική, πιο πολιτική, διότι είναι το βασικό εργαλείο της δύναμής μας και της εθνικής μας κυριαρχίας». Εξήγησε ότι αυτή την Ευρώπη την έχουμε ανάγκη άμεσα «για την αντιμετώπιση των σύγχρονων κρίσεων, όπως του μεταναστευτικού, της κλιματικής πρόκλησης, των καταχρήσεων του παγκόσμιου καπιταλισμού, της τρομοκρατίας.

“Από εδώ και στο εξής είμαστε όλοι αλληλοεξαρτώμενοι, είμαστε γείτονες, η γεωγραφία συρρικνώθηκε, ο χρόνος όμως επιταχύνθηκε», υπογράμμισε.

Και εφ’ όσον «η Ευρώπη επείγει!», αλλαγή προγράμματος στο πρόγραμμα, του νέου Προέδρου, ο οποίος μεταβαίνει τελικά αύριο Δευτέρα, στο Βερολίνο, για το πρώτο προεδρικό ταξίδι στο εξωτερικό. Μετέθεσε έτσι για αργότερα, την υπεσχημένη προεκλογικά επίσκεψη στα γαλλικά στρατεύματα που δρουν στην Αφρική, για την πρώτη μετακίνησή του ως Προέδρου, στο εξωτερικό.

Η αρχική αυτή επιλογή του είχε ερμηνευθεί ως θέληση αποδέσμευσής του, από την παράδοση των προκατόχων του να επισκέπτονται τη Γερμανίδα καγκελάριο αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους. Ο Φρανσουά Ολάντ μάλιστα, «πέταξε» για Βερολίνο την ίδια ημέρα, μετά την τελετή ανάληψης (15 Μαΐου 2012), στο δε προεδρικό Falcon (που μάλιστα κτυπήθηκε ελαφρά από κεραυνό), τον συνόδευε ο τότε νεαρός σύμβουλος, Εμ. Μακρόν.

Τελικά, ως εκλεγμένος πρόεδρος της Γαλλίας, ο Εμανουέλ Μακρόν ευθυγραμμίζεται με την παράδοση των προκατόχων του Ν. Σαρκοζί και Φ. Ολάντ.

Ίσως να συνέβαλε ως προς αυτό και η ίδια η καγκελάριος που μετά τα συγχαρητήρια μηνύματα για την εκλογή, δεν έχασε την ευκαιρία να υπογραμμίσει στις 12 Μαΐου: «Η γερμανική υποστήριξη δεν θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις γαλλικές μεταρρυθμίσεις» και δεν έβλεπε γιατί «η Γερμανία θα έπρεπε να αλλάξει την πολιτική της».

Ήταν μια πρώτη βολή, μπαίνει σε παράταξη μάχης η καγκελάριος, δείχνοντας ότι παραμένει σταθερή στη γραμμή της.

Σύμφωνα με τους Γάλλους σχολιαστές, κέρδισε έτσι τον πρώτο πόντο στην αναμενόμενη αναμέτρηση με τον Γάλλο Πρόεδρο, την οποίαν κατέγραψαν ως: Μέρκελ- Μακρόν 1-0. Με σχετική περιέργεια και ίσως και αγωνία, οι Γάλλοι περιμένουν να δουν εάν στον τομέα της Ευρώπης και στη Γάλλο-γερμανική αναμέτρηση, ο νέος Πρόεδρος θα πετύχει εκεί που απέτυχαν οι προκάτοχοί του, Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ.

Τι θα συζητήσουν Μακρόν- Μέρκελ

Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για τα θέματα που θα συζητήσουν οι δύο ηγέτες στο Βερολίνο, θεωρείται όμως δεδομένο, ότι τα θέματα που αφορούν στη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα είναι στο επίκεντρο.

Από το περιβάλλον του Γάλλου Προέδρου τονίζεται «η σημασία της σχέσης των δύο χωρών, για την αναβίωση του ευρωπαϊκού σχεδίου».

«Υπάρχει μια κοινή επιθυμία, για ορισμένες προτεραιότητες» δηλώνουν. Όπως: η ασφάλεια, η οικονομία και οι επενδύσεις, η κοινωνική προστασία και η μάχη κατά του «ντάμπινγκ».

Η δε γαλλική πλευρά προσθέτει και το θέμα των «αποσπασμένων εργαζομένων» για το οποίο ο Εμ. Μακρόν θέλει να στείλει ένα καθησυχαστικό μήνυμα στα γαλλικά συνδικάτα.

Επιθυμία του Μακρόν είναι να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις προκειμένου «να αποκαταστήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη με τη Γερμανία» διευκρινίζοντας παράλληλα ότι «δεν τοποθετείται απέναντι στη Γερμανία, αλλά μαζί με τη Γερμανία».

Το δημόσιο έλλειμμα και η συγκράτησή του κάτω από το 3% του ΑΕΠ είναι ένα καυτό θέμα για τη Γαλλία, εξαιτίας του οποίου συνεχίζει να είναι ανάμεσα στις «υπό παρακολούθηση» χώρες.

Ο Εμ. Μακρόν που έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της χώρας προς την Ένωση, ήλθε η ώρα να αποδείξει ότι μπορεί.

Το όραμα του για την Ευρώπη

Με την ίδια μέθοδο που ξεκίνησε την εκστρατεία του για την προεδρία, συλλέγοντας από πόρτα σε πόρτα, με τις εθελοντικές ομάδες του «Εμπρός!» τη θέληση των Γάλλων πολιτών, τώρα ο ίδιος, από πρωτεύουσα σε πρωτεύουσα σκοπεύει να προετοιμάσει την «εκστρατεία» του για τη μεταρρύθμιση της Ευρώπης που φιλοδοξεί.

Πεπεισμένος φιλοευρωπαίος και μεθοδικός ο νέος Πρόεδρος, προβλέπει για το καλοκαίρι μια περιοδεία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προκειμένου να καταλάβει ποια είναι η θέληση των μεν και των δε, πώς διαμορφώνονται οι ισορροπίες δυνάμεων, οι συμμαχίες ή οι διαμάχες.

Ο ίδιος υποστηρίζει τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης με στόχο την προικοδότησή της με έναν προϋπολογισμό και έναν υπουργό Οικονομικών.

Για τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, ο Εμ. Μακρόν προτείνει την ενίσχυση της Frontex με 5.000 επιπλέον συνοριοφύλακες.

Για την άμυνα της Ευρώπης ο νέος Πρόεδρος επιθυμεί μια μεγαλύτερη στρατιωτική επιχειρησιακή συνεργασία, γι’ αυτό και προτείνει τη δημιουργία ενός «Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφαλείας» στο οποίο θα παρακάθονται οι πολιτικοί αλλά και οι στρατιωτικοί των χωρών που θα επιθυμούν να συμμετέχουν.

Στόχος είναι μια προσπάθεια «αυτονομίας της Ένωσης στο διπλωματικό και στρατιωτικό τομέα, αποφεύγοντας τις επικαλύψεις με τις δομές του ΝΑΤΟ» έχει ήδη διευκρινίσει ο Εμανουέλ Μακρόν.

Spiegel: Στήριξη στον Μακρόν με κάθε κόστος

«Όποιος απορρίπτει κατηγορηματικά τα ευρωομόλογα, όποιος αρνείται την κοινή ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική, έναν προϋπολογισμό ο οποίος θα ελέγχεται από το ευρωκοινοβούλιο, όποιος δηλαδή αρνείται μια πραγματική ευρωπαϊκή συνεργασία δεν θα πρέπει να εκπλαγεί εάν σύντομα ακόμα περισσότεροι Ευρωπαίοι απαυδήσουν από την υπαγορευμένη από τη Γερμανία λιτότητα, εάν ολοένα και περισσότεροι ψηφοφόροι θεωρήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ένα σύστημα ποδηγέτησης, το οποίο πρέπει να διαλυθεί. Όποιος εμποδίζει τη ριζική μεταρρύθμιση της ΕΕ σύντομα θα ξαναέχει μια ήπειρο με πολλά έθνη, τα οποία θα έχουν κατά νου μόνον τη δική τους πρόοδο, έστω και αν τελικά αυτό γίνει και πάλι με τη βία. Κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται να συμβεί», γράφει σε πρωτοσέλιδο άρθρο γνώμης η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Spiegel» με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Γάλλου Προέδρου.

«Γι αυτό και είναι καιρός να εκφραστεί η απεριόριστη αλληλεγγύη- αυτήν τη φορά στη Γαλλία και ολόκληρη την Ευρώπη. Το καλό εν προκειμένω είναι ότι αυτή η αλληλεγγύη θα έχει ως συνέπεια την εξασφάλιση της ειρήνης. Ουδείς πρέπει να στείλει στρατιώτες, ουδείς πρέπει να πεθάνει, πρέπει μόνο να εγκαταλειφθεί η γερμανική σκληρότητα. Απαιτείται να τεθεί ένα τέλος στην αυστηρή πολιτική της λιτότητας. Ο Μακρόν χρειάζεται επενδύσεις, χρειάζεται επιείκεια στο θέμα της υπέρβασης των ορίων των ελλειμμάτων της Γαλλίας, χρειάζεται χρόνο και χρήματα ώστε να διαμορφώσει τις μεταρρυθμίσεις του με τρόπο συμβατό με τις αντοχές του γαλλικού λαού», επισημαίνει ο αρθρογράφος του γερμανικού περιοδικού.

«Φυσικά και θα απαιτήσει πολλά ο νέος Γάλλος Πρόεδρος από τους συμπατριώτες του και πολλά θα εξαρτηθούν από το αν η γαλλική κοινωνία είναι έτοιμη για τέτοιες μεταρρυθμίσεις, η αν η χώρα παραλύσει από τις απεργίες έως ότου ο Πρόεδρος γονατίσει. Οι μεταρρυθμίσεις του Μακρόν πρέπει να έχουν τη συγκατάθεση τη μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών και κυρίως να μπορούν να τις αντέξουν. Για να γίνει αυτό πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να δώσει ως αντάλλαγμα την αλληλεγγύη της… Εάν αποτύχει ο Μακρόν με τις μεταρρυθμίσεις στη Γαλλία τότε απειλείται η επόμενη προσπάθεια της Λεπέν και με αυτήν πρόεδρο η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ελάχιστο χρόνο θα διαλυθεί», καταλήγει το άρθρο του «Spiegel».

(Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφίες: AP Images)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα