Προειδοποιήσεις ΗΠΑ - Γαλλίας για τη δοκιμή βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν

Προειδοποιήσεις ΗΠΑ - Γαλλίας για τη δοκιμή βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν

Παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ θα συνιστούσε η δοκιμή βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν, σύμφωνα με Ουάσινγκτον και Παρίσι

Μια "αρμόζουσα απάντηση" από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα επιδιώξουν οι ΗΠΑ, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν το Ιράν να προχώρησε σε δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων.

"Είμαστε ενήμεροι και παρακολουθούμε στενά το θέμα του Ιράν και το αν έχει πραγματοποιήσει αρκετές δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ, τονίζοντας ότι οι δοκιμές αυτές δεν θα αποτελούσαν παραβίαση της διεθνούς συμφωνίας που έχει επιτευχθεί με το Ιράν όμως υπάρχουν "ισχυρές ενδείξεις" ότι θα ήταν ασύμβατες με ένα ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ.

"Εάν υπάρξει επιβεβαίωση, έχουμε την πρόθεση να θέσουμε το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Θα ενθαρρύνουμε, επίσης, μια σοβαρή εξέταση του ζητήματος και θα πιέσουμε για την κατάλληλη απάντηση. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στενά με τους εταίρους μας σε όλον τον κόσμο για να επιβραδύνουμε και να υποβαθμίσουμε το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν", επεσήμανε ο Τόνερ.

Από το Παρίσι, γαλλική διπλωματική πηγή επεσήμανε ότι οι δοκιμές πυραύλων, ικανών να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, θα συνιστούσαν παραβίαση των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ.

"Ελέγχουμε αυτήν την πληροφορία. Το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν συνιστά πηγή ανησυχίας. Ο σχεδιασμός πυραύλων ικανών να φέρουν πυρηνικά όπλα θα συνιστούσε παραβίαση της απόφασης 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας που ζητά από το Ιράν να απόσχει από οποιαδήποτε δραστηριότητα στον τομέα αυτόν", συμπλήρωσε.

Ο Γάλλος διπλωμάτης πρόσθεσε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να συζητήσει τι είδους μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες.

Πηγή: Reuters

SHARE: