Προκλητικές δηλώσεις Σοϊλού: “Όσο ήταν απασχολημένοι με την πανδημία μετατρέψαμε την Αγία Σοφία σε τζαμί”

Προκλητικές δηλώσεις Σοϊλού: “Όσο ήταν απασχολημένοι με την πανδημία μετατρέψαμε την Αγία Σοφία σε τζαμί”
Ο Τούρκος πρόεδρος Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού Burhan Ozbilici, File/AP Photo

Επίδειξη ισχύος δια στόματος του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού για τα αποθέματα φυσικού αερίου, την Κύπρο και τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Για τις “δράσεις” της Τουρκίας, “όταν όλοι ήταν απασχολημένοι με την πανδημία του κορονοϊού“, μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού κάνοντας μία σειρά από προκλητικές δηλώσεις σε ομιλία του.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ένα απόσπασμα των δηλώσεών του που δημοσιεύτηκε στο Twitter, ο Σουλεϊμάν Σοϊλού ισχυρίζεται ότι η Τουρκία κατέχει ολόκληρα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι προχώρησε σε μία σειρά από τολμηρές κινήσεις σε Κύπρο και Λιβύη, ενώ προκλητικά παραδέχεται ότι όσο ο υπόλοιπος κόσμος και συγκεκριμένα η Δύση, ήταν απασχολημένη με την πανδημία του κορονοϊού, εκείνοι είχαν την ευκαιρία να μετατρέψουν την Αγία Σοφία σε τζαμί. Και όλα αυτά με την επιθυμία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, σε ομιλία του, αναρωτήθηκε, “ξέρετε τι κάναμε όταν δεν μπορούσαμε να έρθουμε κοντά λόγω της πανδημίας;” για να απαντήσει αμέσως μετά μόνος του: “αν υπάρχει φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο διεκδικήσαμε την ιδιοκτησία και σε αυτό και κάναμε ένα βήμα που θα μπορούσε να δείξει σε όλο τον κόσμο τη δύναμή μας, χωρίς να φοβόμαστε κανέναν.

Ενώ όλοι σκέφτονταν πώς να αντιμετωπίσουν την πανδημία, δεν επιτρέψαμε στις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου να συντρίψουν τη Λιβύη. Σπρώξαμε με τους αγκώνες μας τη μεγάλη δύναμη του κόσμου και τους είπαμε, ‘δεν θα σας αφήσουμε να καταστρέψετε την ειρήνη αυτών των ανθρώπων‘.

Νομίζετε ότι ήταν μόνο αυτό; Επειδή εσείς (οι Δυτικοί) είπατε ότι δεν μπορείτε να το κάνετε, ανοίξαμε ξανά τα κλειστά Βαρώσια στην Κύπρο, με τη θέληση του προέδρου μας.

Ξέρετε τι κάναμε όταν όλοι ήταν απασχολημένοι με την πανδημία; Μετατρέψαμε την Αγία Σοφιά σε τζαμί, κάτι που (η Δύση) κρατούσε πάνω από το κεφάλι μας για χρόνια σαν Δαμόκλειο Σπάθη, απειλώντας μας με διατάραξη της ειρήνης και ορκίζονταν να μην μας αφήσουν να το κάνουμε. Το λέω αυτό για να καταλάβουν και να είναι έτοιμοι για όσα έχουμε να κάνουμε“.

Αγία Σοφία: Κατέστρεψαν την ιστορική Αυτοκρατορική Πύλη

Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις έρχονται λίγες ώρες μετά τους βανδαλισμούς που σημειώθηκαν στην Αγία Σοφία και συγκεκριμένα την καταστροφή της ιστορικής αυτοκρατορικής πύλης την οποία κατήγγειλε η Ένωση Ιστορίας της Τέχνης.

Πιο συγκεκριμένα, η Ένωση σε ανάρτησή της στο Twitter, όπου και έκανε γνωστό το περιστατικό, κατήγγειλε τα εξής: “Διαπιστώσαμε ότι η ιστορική Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση και τη φωτογραφίσαμε, γύρω στις 20:45 σήμερα το βράδυ (18.04.2022)”.

Στην ίδια ανάρτηση, παρατίθεται και σχετική φωτογραφία της πύλης, στην οποία αποτυπώνονται ξεκάθαρα οι ζημιές που προκλήθηκαν.

Η Ένωση επικρίνει και την απάντηση του υπεύθυνου ασφαλείας της Αγίας Σοφίας, ο οποίος δήλωσε άγνοια για το περιστατικό και πως οι κάμερες ασφαλείας δεν κατέγραφαν.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν μέλη του συνδέσμου, φέρεται να τους είπε ότι “δεν ήταν τίποτα μην ανησυχείτε, θα το φτιάξουμε”.

Θα υποβάλλουμε μήνυση τόσο για να εντοπίσουμε αυτούς που κατέστρεψαν την ιστορική πύλη όσο και για να εκδιωχθεί αυτό το άτομο από αυτό το πόστο το συντομότερο δυνατό”, έγραψαν στο twitter.

Νωρίτερα, η Ένωση γνωστοποίησε από το προφίλ της ότι η Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων της Τουρκίας ξεκίνησε σχετική έρευνα για το περιστατικό.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα