Προπηλακίστηκε από συγγενείς των θυμάτων ο Χριστόφιας

default image

Επεισοδιακή ήταν η κατάθεση προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής. Συγγενείς των θυμάτων του επιτέθηκαν φραστικά

Σε αποτυχία του συστήματος απέδωσε την έκρηξη στη ναυτική βάση της Λεμεσού ο Πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρης Xριστόφιας, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην Ερευνητική Επιτροπή υπό τον Πόλυ Πολυβίου που διερευνά τα αίτια και τους υπαίτιους της φονικής έκρηξης.

“Είναι ξεκάθαρο στη δική μου αντίληψη ότι το όλο συμβάν αποτελεί μια αποτυχία του συστήματος. Αποτυχία λειτουργιών και συστημικών διαδικασιών οι οποίες κτίστηκαν μέσα από τις δεκαετίες στη βάση σκοπιμοτήτων και πέρα από τις αρχές της αξιοκρατίας και της χρηστής διοίκησης. Υπάρχει στη λειτουργία της γραφειοκρατίας στον τόπο μας αδυναμία ελέγχου και αυτοελέγχου. Αυτές οι αδυναμίες δημιουργούν φαινόμενα αμέλειας, αναβλητικότητας και ευθυνοφοβίας”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Έδρασα με γνώμονα το εθνικό συμφέρον”

Στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του υπουργείου Οικονομικών, όπου λαμβάνονται οι καταθέσεις για τη φονική έκρηξη, ο Δημήτρης Χριστόφιας σημείωσε ότι ο ίδιος έχοντας ως Πρόεδρος την ευθύνη να προβεί στον πολιτικό χειρισμό του όλου ζητήματος ενήργησε “μόνο με γνώμονα το εθνικό συμφέρον”, λαμβάνοντας υπόψη “τις ιδιαίτερες ευαισθησίες της Κυπριακής Δημοκρατίας για την εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ”, αλλά και τις θέσεις κρατών – μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χαρακτήρισε ορθή την πολιτική αυτή απόφαση, υποδεικνύοντας ότι “με βάση τα διεθνή και πολιτικά δεδομένα που είχαμε μπροστά μας ήταν ουσιαστικά η μόνη επιλογή”. Παρά τις αντιδράσεις από τη Συρία και το Ιράν, αποφασίσαμε, ανέφερε, την κατάσχεσή του φορτίου του πλοίου που τα μετέφερε.

Ανέφερε ότι το όλο θέμα χωρίζεται σε δύο μεγάλες ενότητες, με την πρώτη ενότητα να έχει κάνει με την πολιτική απόφαση για χειρισμό του φορτίου, με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις διεθνείς υποχρεώσεις της Κύπρου και το εθνικό συμφέρον. Η δεύτερη ενότητα να αφορά τον όλο χειρισμό του φορτίου “από αυτούς που είχαν αρμοδιότητα και τη γνώση να το πράξουν”.

Σημείωσε ότι η επιθυμία της κυπριακής κυβέρνησης ήταν να βρεθεί τρόπος το φορτίο να μην παραμείνει στην Κύπρο, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπήρχε πολιτική κατακράτησης του φορτίου έως ότου αυτό παραδοθεί στη Συρία και στο Ιράν.

“Όλο αυτό το χρονικό διάστημα ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχω υπομείνει μια απαράδεκτη συμπεριφορά η οποία προσβάλλει πάνω από όλα τους θεσμούς και τη Δημοκρατία στον τόπο μας. Αναφέρομαι σε ύβρεις και προπηλακισμούς και ιδιαίτερα στην προσπάθεια κάποιων να δικάσουν και να καταδικάσουν, είτε μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες είτε σε “λαϊκά δικαστήρια”. Υπέμεινα όλο αυτό το χρονικό διάστημα με τη βεβαιότητα ότι θα έρθει η ώρα που θα λάμψει η αλήθεια από τα αρμόδια και συντεταγμένα όργανα της πολιτείας”, τόνισε.

Φραστική επίθεση από συγγενείς των θυμάτων

Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης, ο Δημήτρης Χριστόφιας επανέλαβε ότι δεν φέρει ο ίδιος την ευθύνη και απευθυνόμενος στους συγγενείς δήλωσε πως στόχος του είναι να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση.

Ο Πόλυς Πολυβίου τον ευχαρίστησε και την ώρα που ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σηκώθηκε για να αποχωρήσει οι συγγενείς των θυμάτων του επιτέθηκαν φραστικά. Οι συγγενείς, όπως αναφέρει το sigmalive.com, φώναζαν “δολοφόνε” και του είπαν ότι πρέπει να ντρέπεται αφού δεν άκουσαν το Mea Culpa που περίμεναν.

Η παρέμβαση της Προεδρικής Φρουράς όξυνε τα πνεύματα και προς στιγμή απειλήθηκαν επεισόδια.

Άντρες της Προεδρικής Φρουράς επιχείρησαν να συλλάβουν τον γιο του Πλοιάρχου Ιωαννίδη για κάτι που είπε στον Πρόεδρο κατά την αποχώρησή του.

Επενέβη ο Πόλυς Πολυβίου ο οποίος τους είπε να τον αφήσουν, αφού ο μόνος που δικαιούται να διατάξει τη σύλληψή του είναι ο ίδιος από τη στιγμή που το περιστατικό συνέβη εντός της αίθουσας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα