Δολοφονία ο θάνατος του Πάμπλο Νερούδα;

Δολοφονία ο θάνατος του Πάμπλο Νερούδα;

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Χιλής ζητά την εκταφή της σορού του Νομπελίστα ποιητή Πάμπλο Νερούδα, με αίτημα να εξεταστούν οι συνθήκες θανάτου του. Για δηλητηρίαση κάνει λόγο ο οδηγός του

Ο Πάμπλο Νερούδα υπήρξε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Χιλής, βουλευτής και πρεσβευτής της χώρας στη Γαλλία, ενώ το 1971 του απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Ο βραβευμένος με Νόμπελ Νερούδα άφησε την τελευταία του πνοή στις 23 Δεκεμβρίου του 1973, σε ηλικία 69 ετών.

Το πιστοποιητικό θανάτου του αναφέρει ως αιτία θανάτου τον καρκίνο του προστάτη, όμως ο πρώην οδηγός του, Μ. Αράγια, υποστηρίζει ότι του χορηγήθηκε ένεση, που του προκάλεσε ανακοπή καρδιάς.

Όπως είπε μάλιστα, λίγες ώρες πριν πεθάνει, περπατούσε και μιλούσε μαζί του κανονικά.

Δώδεκα ημέρες πριν τον θάνατό του, ανέλαβε την εξουσία με στρατιωτικό πραξικόπημα ο Αγκούστο Πινοσέτ και ο Αράγια ισχυρίζεται, ότι πράκτορες χορήγησαν με ένεση δηλητήριο στον Νερούδα στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν για τον καρκίνο, υπό τις οδηγίες του Πινοσέτ.

Εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος, ο δικηγόρος Εδ. Κοντρεράς, δήλωσε ότι υπάρχουν αμφιβολίες γύρω από τον θάνατο του ποιητή, επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς του Αράγια.

Την εξέταση του αιτήματος για εκταφή της σορού του ποιητή έχει αναλάβει ο δικηγόρος Μάριο Καρόζα, ο οποίος θα εξετάσει τις αναφορές για πιθανή δολοφονία του ποιητή από τις αρχές.

Σημειώνεται πάντως, ότι το Ίδρυμα Πάμπλο Νερούδα, σε ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι δεν υπάρχει "καμία απολύτως απόδειξη που να υπονοεί ότι ο Πάμπλο Νερούδα πέθανε από αίτια διαφορετικά του καρκίνου".

SHARE:

24Media Network