Προς νέες εκλογές στη Σουηδία-δεν σχηματίζεται κυβέρνηση

Προς νέες εκλογές στη Σουηδία-δεν σχηματίζεται κυβέρνηση
Πλάνο από το σουηδικό κοινοβούλιο AP

Σχεδόν δύο μήνες μετά τις εκλογές στη Σουηδία, παρατηρείται αδυναμία για σχηματισμό κυβέρνησης. Πιο πιθανό σενάριο αυτό των νέων εκλογών.

Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών της Σουηδίας, Στέφαν Λεβέν εγκατέλειψε τη Δευτέρα την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης, με αποτέλεσμα η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών να αποτελεί το πιο πιθανό σενάριο.

Την εξουσία στη χώρα ασκεί υπηρεσιακή κυβέρνηση με επικεφαλής τον Λεβέν μετά τις βουλευτικές εκλογές της 9η Σεπτεμβρίου, κατά τις οποίες οι δύο μεγάλοι συνασπισμοί, της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς, συγκέντρωσαν σχεδόν το ίδιο ποσοστό, αλλά κανείς δεν εξασφάλισε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, με το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών να επιδιώκει να διαδραματίσει ρόλο ρυθμιστή της πολιτικής ζωής.

Ούτε ο κεντροαριστερός συνασπισμός του Λεβέν ούτε ο κεντροδεξιός συνασπισμός κομμάτων είναι πρόθυμοι να καταλήξουν σε συμφωνία που θα δίνει στους Σουηδούς Δημοκράτες λόγο στην πολιτική. «Υπό το φως των αποκρίσεων που είχα μέχρι τώρα, στην παρούσα κατάσταση, δεν υπάρχει πιθανότητα για εμένα να οικοδομήσω έναν συνασπισμό που να μπορεί να γίνει αποδεκτός από το κοινοβούλιο», είπε ο Λεβέν στους δημοσιογράφους.

Είπε επίσης ότι δεν έχει εγκαταλείψει εντελώς τις προσπάθειες και ότι είναι έτοιμος να δοκιμάσει και πάλι, αν η κατάσταση αλλάξει.

Ο ηγέτης της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης Συμμαχία, Ουλφ Κρίστερσον, από την πλευρά του έχει ήδη προσπαθήσει και αποτύχει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της Βουλής θα συναντήσει τους ηγέτες των κομμάτων στη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, εκτός από την περίπτωση κατά την οποία ένα ή περισσότερα κόμματα αλλάξουν τη θέση τους, η διεξαγωγή νέων εκλογών μοιάζει το πιο πιθανό σενάριο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα