Πρόσωπο της Χρονιάς οι “Μαχητές του Έμπολα” σύμφωνα με το περιοδικό Time

default image

Το αμερικανικό περιοδικό TIME αποφάσισε φέτος να απονείμει τον τίτλο του προσώπου της χρονιάς σε όλους εκείνους που βρέθηκαν στην ζώνη πυρός στη μάχη ενάντια στο θανατηφόρο ιό

Όπως κάθε χρόνο τέτοιο καιρό το περιοδικό Time αναδεικνύει το δικό του πρόσωπο της χρονιάς, που φιγουράρει και στο εξώφυλλο του. Φέτος το πρόσωπο δεν είναι ένα αλλά περισσότερα. Μια ομάδα ανθρώπων που οι συντάκτες του αμερικανικού περιοδικού αποκαλούν μαχητές του ιού Έμπολα και οι οποίοι συνέβαλαν καθοριστικά να σωθούν εκατοντάδες ζωές. Η θανατηφόρος ασθένεια αποτέλεσε για χρόνια ένα πρόβλημα με εξάρσεις και υφέσεις στην αφρικανική ήπειρο, που για τον υπόλοιπο κόσμο έμοιαζε με θρύλο και φυσικά απομακρυσμένο κίνδυνο. Μέχρι το 2014, που μετατράπηκε σε πανδημία, ξεπερνώντας τα σύνορα της Μαύρης Ηπείρου, με κρούσματα στην Ισπανία, τη Γερμανία, αλλά και τις ΗΠΑ. Προσέβαλε γιατρούς και νοσοκόμους με ανησυχητικούς ρυθμούς, βγάζοντας εκτός “μάχης” υποδομές υγείας που ήταν ήδη εύθραυστες και αδύναμες. 

Οι μαχητές του Έμπολα, είναι όλοι εκείνοι που έτρεξαν από την πρώτη στιγμή, οι άνθρωποι που επέζησαν του εφιάλτη και έτσι μπορούσαν να είναι οι εγγυητές της υγείας για τους υπολοίπους (φαίνεται πως ένας οργανισμός που έχει νοσήσει και θεραπευτεί αποκτά ανοσία) και συνέχισαν να πολεμούν μια πελώρια απειλή ακόμη και όταν έχασαν δικούς τους ανθρώπους στη μάχη. 

 

Όταν κυβερνήσεις δεν είχαν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν,ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας αρνούνταν να δει την πραγματική διάσταση της κατάστασης, οι πρώτοι που προσέτρεξαν για βοήθεια επικρίθηκαν έντονα ως Κασσάνδρες και μάντεις κακών. Εκείνοι όμως που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή μάχης με τον ιο, άνθρωποι και ειδικοί από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, τους Καλούς Σαμαρείτες και άλλες οργανώσεις από όλο τον κόσμο, στάθηκαν δίπλα στο ντόπιο ιατρικό προσωπικό και βοήθησαν σημαντικά.

Η Σαλώμη Καργουάς είδε και τους δυο τους γονείς να “φεύγουν” από τον ιό. Εκείνη όμως επιβίωση και αυτό το είδε σαν ευκαιρία. “Φαίνεται πως ο Θεός μου έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία να βοηθήσω του γύρω μου”. Ο Φοντέι Γκάλαχ επέζησε αφού προσεβλήθη από τον ιό. Είναι οδηγός ασθενοφόρου και αναφέρει την ανοσία του ως ιερό δώρο. “Θέλω να δώσω το αίμα μου ώστε οι άνθρωποι να μπορέσουν να σωθούν. Θα πολεμήσω τον έμπολα με όλες μου τις δυνάμεις”.

 

Ο γιατρός Κέντ Μπράντλι που προσεβλήθη επίσης από τον ιό και συνεχίζει να μάχεται στην Αφρική αναφέρει: “Έχω ακόμη τα ίδια ελαττώματα με πριν. Αλλά κάθε φορά που περνάς μια καταστροφική εμπειρία όπως αυτή, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να μετανοήσεις για κάτι. Μπορούμε να πούμε, ‘Πώς μπορώ να γίνω καλύτερος χάρη σε αυτό που πέρασα;’ Το να μην το κάνεις είναι ντροπή”

Και το ερώτημα που θέτει το περιοδικό, είναι το θα κάνουμε από δω και στο εξής. Γιατί ο ιός εκτός από τα προβλήματα περίθαλψης, ανέδειξε τη διαφθορά των κρατών της Αφρικής, αλλά και την αδυναμία της Δύσης να ανταποκριθεί σε μια πανδημία.

 

Η νοσοκόμα Κάσι Χίκοκ επέστρεψε από την αποστολή στη Σιέρα Λεόνε, χωρίς συμπτώματα του ιού και με το αιματολογικό τεστ αρνητικό. Ο φόβος όμως που εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, οδήγησε τις αρχές να την κλείσουν σε καραντίνα σε ένα αντίσκηνο, έπειτα από απαίτηση του κυβερνήτη. “Είναι τρελό να ξοδεύουμε τόσο χρόνο στοη συζήτηση για το πώς θα ελέγχουμε την ασφάλεια όσων επιστρέφουν από χώρες στις οποίες ο ιός έχει εξελιχθεί σε πανδημία, όταν το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για να προστατέψουμε τον πληθυσμό είναι να σταματήσουμε την εμφάνιση του στην Ανατολική Αφρική”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα