Πρόστιμο σε Αγγλικό πανεπιστήμιο για επικίνδυνο πείραμα με καφεΐνη

Πρόστιμο σε Αγγλικό πανεπιστήμιο για επικίνδυνο πείραμα με καφεΐνη

Δυο φοιτητές κινδύνευσαν να χάσουν τη ζωή τους μετά από πείραμα του Πανεπιστημίου τους, που απαιτούσε την χορήγηση ποσότητας καφεΐνης 100 φορές μεγαλύτερης από το αποδεκτό

Το Πανεπιστήμιο της Northumbria, του Νιούκασλ της Αγγλία βρίσκεται αντιμέτωπο με τη δικαιοσύνη, μετά τη διεξαγωγή πειράματος με καφεΐνη σε δυο φοιτητές, που κινδύνευσαν να χάσουν τη ζωή τους.

Συγκεκριμένα, δυο φοιτητές αθλητικών επιστημών, οι Alex Rossetta και Luke Parkin έπρεπε να καταναλώσουν καφεΐνη ίσης ποσότητας με εκείνη, τουλάχιστον, 300 φιλτζανιών καφέ, προκειμένου να μελετήσουν τι συμβαίνει στον ανθρώπινο οργανισμό όταν καταναλώνει υπερβολικές ποσότητες της συγκεκριμένης ουσίας.

Οι δυο φοιτητές οι οποίοι κατανάλωναν αρκετό καφέ κατά τη διάρκεια της ημέρας υποβλήθηκαν στο πείραμα, μετά από έρευνες του εργαστηριακού μαθήματος. Το αποτέλεσμα ήταν να καταλήξουν στην εντατική, όπου νοσηλεύτηκαν για αρκετές ημέρες.

Το εκπαιδευτικό ίδρυμα δήλωσε ότι “λυπάται για την εξέλιξη που είχε το πείραμα” και απόδωσε το περιστατικό σε τραγικό λάθος, υποστηρίζοντας ότι η χορήγηση της συγκεκριμένης ποσότητας καφεΐνης δεν αποτελούσε αρχικό στόχο και πως έγινε λάθος στον υπολογισμό.

Όπως αναφέρεται οι φοιτητές αντί για 0.3 γραμμάρια καφεΐνης, πήραν 30 γραμμάρια, με αποτέλεσμα ο οργανισμός τους να καταρρεύσει.

Ο συνήγορος του Πανεπιστημίου δηλώνει πως μέλημα του ιδρύματος είναι η ασφάλεια των φοιτητών και του προσωπικού, ενώ ο δικηγόρος των φοιτητών τονίζει πως το “ατύχημα” θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο.

Παράλληλα, ο ίδιος τονίζει πως το προσωπικό δεν είχε την απαιτούμενη εμπειρία για να διεξάγει το πείραμα, ούτε είχε λάβει τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας, με αποτέλεσμα να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των φοιτητών, που θα αποζημιωθούν με το ποσό των 400.000 λιρών.

Στο παρελθόν έχει αναφερθεί θάνατος από 18 γραμμάρια καφεΐνης.

ΠΗΓΗ: BBC

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα