Πρόθυμος ο πάπας να μεσολαβήσει στην κρίση στην Βενεζουέλα

Πρόθυμος ο πάπας να μεσολαβήσει στην κρίση στην Βενεζουέλα
Ο πάπας Φραγκίσκος κατά την επίσκεψή του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα AP

Προϋπόθεση, όπως τόνισε ο πάπας Φραγκίσκος, είναι την διαμεσολάβηση να την ζητήσουν και οι δύο πλευρές και να έχουν γίνει πριν κάποια προκαταρκτικά βήματα.

Ο πάπας Φραγκίσκος δήλωσε την Τρίτη ότι το Βατικανό είναι διατεθειμένο να μεσολαβήσει στην πολιτική κρίση που μαίνεται στην Βενεζουέλα με την προϋπόθεση ότι θα την διαμεσολάβηση θα την ζητήσουν και οι δύο πλευρές, και πρώτα θα πρέπει να γίνουν προκαταρκτικά βήματα σε μια προσπάθεια οι δύο πλευρές να έρθουν πιο κοντά.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροσκάφος που επέβαινε κατά την επιστροφή του από το Άμπου Ντάμπι, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη, ο ποντίφικας επιβεβαίωσε παράλληλα ότι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο του απέστειλε επιστολή, ωστόσο τόνισε ότι δεν την έχει διαβάσει ακόμη.

Ο Μαδούρο δήλωσε την Δευτέρα στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο SkyTG24 πως έγραψε στον πάπα Φραγκίσκο για να ζητήσει τη βοήθεια και τη μεσολάβησή του “σε μια διαδικασία διευκόλυνσης και ενίσχυσης του διαλόγου”.

Σε ερώτηση για μια ενδεχόμενη απευθείας προσπάθεια διαμεσολάβησης από το Βατικανό, ο πάπας τόνισε: “θα διαβάσω την επιστολή και θα δω τι μπορεί να γίνει, αλλά αρχική προϋπόθεση είναι οι δύο πλευρές να ζητήσουν τη διαμεσολάβηση. Είμαστε πρόθυμοι”, δήλωσε ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

Επιπρόσθετα είπε ότι μια επίσημη µεσολάβηση θα πρέπει να θεωρηθεί ως το τελευταίο βήμα στη διπλωματία. Κάποια προκαταρκτικά βήματα πρέπει να γίνουν από το Βατικανό και άλλα μέλη της διεθνούς κοινότητας, σημείωσε.

Αυτό θα περιλαμβάνει προσπάθειες “να προσπαθήσουμε να φέρουμε την μία (πλευρά) πιο κοντά στην άλλη, να ξεκινήσει μια διαδικασία διαλόγου”, συμπλήρωσε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα