Πρώτο σχέδιο συμφωνίας για το Brexit στις Βρυξέλλες

Πρώτο σχέδιο συμφωνίας για το Brexit στις Βρυξέλλες
Σημαίες της Βρετανίας και της Ε.Ε. AP Photo/Matt Dunham

Μια πρώτη εκδοχή της συμφωνίας για το Brexit παρουσιάζει η Κομισιόν. Έντονες οι διαφωνίες σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι στη μεταβατική περίοδο μετά την έξοδο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εγκρίνει την Τετάρτη μια πρώτη εκδοχή της συμφωνίας για το Βrexit, ωστόσο οι διαφωνίες σε σχέση με τη μεταβατική περίοδο μετά την έξοδο αλλά και η αβεβαιότητα για το περιεχόμενο της μελλοντικής σχέσης, προκαλούν προβληματισμό στις Βρυξέλλες, οι οποίες προειδοποιούν για τον κίνδυνο αδιεξόδου μέσα στους επόμενες μήνες.

Το έγγραφο 120 σελίδων της Κομισιόν, το οποίο θα παρουσιάσει ο Μισέλ Μπαρνιέ, στην ουσία αποτυπώνει στη νομική του μορφή το περιεχόμενο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για τρία βασικά θέματα, που αφορούν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων και των Βρετανών εργαζομένων στις δύο πλευρές: την τήρηση από το Ηνωμένο Βασίλειο των χρηματοδοτικών δεσμεύσεων που είχε αναλάβει ως κράτος μέλος μέσω του κοινοτικού προϋπολογισμού και τη διασφάλιση της ειρηνευτικής συμφωνίας για τη Βόρεια Ιρλανδία.

Περί μεταβατικής περιόδου

Αναφέρεται επίσης στην κοινοτική θέση σε σχέση με τη μεταβατική περίοδο που ζητάει το Λονδίνο. Το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει μετά την έξοδο, που είναι προγραμματισμένη για τις 29 Μαρτίου 2019, να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος προσαρμογής, όπου θα εξακολουθεί στην ουσία να συμμετέχει στην ενιαία αγορά, ώστε να προετοιμαστούν καλύτερα η δημόσια διοίκηση και οι επιχειρήσεις στη μετά Βrexit εποχή. Ωστόσο οι Βρετανοί θέλουν μια συμμετοχή «α λα καρτ» και δεν δείχνουν διατεθειμένοι να αποδεχθούν τους όρους που θέτουν οι Ευρωπαίοι.

Τα 27 κράτη μέλη ζητούν να περιοριστεί χρονικά αυτή περίοδος μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 και το κυριότερο θεωρούν ότι το εν λόγω χρονικό διάστημα το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να εφαρμόζει πλήρως το κοινοτικό κεκτημένο, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων την ελεύθερη διακίνηση και εγκατάσταση των εργαζομένων και την εφαρμογή όλων των αποφάσεων. Προς το παρόν οι Βρετανοί δεν αποδέχονται αυτή την προϋπόθεση των Ευρωπαίων με αποτέλεσμα να καταγράφεται προσωρινό αδιέξοδο.

Το επόμενο σημαντικό πολιτικό ραντεβού σε επίπεδο ηγετών έχει καθοριστεί για τις 23 Μαρτίου. Τότε η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα κληθεί να ξεκαθαρίσει τη θέση της τόσο σε σχέση με τη μεταβατική περίοδο όσο και με τη μελλοντική σχέση που η χώρα της επιθυμεί να έχει με την ΕΕ.

Πηγή: DW, Φωτογραφία:  AP Photo/Matt Dunham

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα