Ψεύτικη η ιστορία του εκτελεστή του Μπιν Λάντεν;

default image

Το ερώτημα του ποιος σκότωσε τον Μπιν Λάντεν επανέρχεται. Αμφισβητείται η "εξομολόγηση" του "Σκοπευτή" στο περιοδικό Esquire

Τον περασμένο Φεβρουάριο, το περιοδικό Esquire δημοσίευσε το προφίλ του “ανθρώπου που σκότωσε τον Μπιν Λάντεν”, αποκαλώντας τον ως “ο σκοπευτής” και χωρίς φυσικά να αναφέρει το πραγματικό του όνομα.

Ο “Σκοπευτής” είχε δηλώσει στο περιοδικό ότι ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν στο κρησφύγετό του στο Αμποταμπάντ.

Είχε πει ότι ο Μπιν Λάντεν βρισκόταν στο δωμάτιό του και κoντά του είχε όπλο, γι’ αυτό και τον πυροβόλησε δύο φορές στο κεφάλι ώστε να μην προλάβει να το χρησιμοποιήσει.

Σύμφωνα με το CNN, όμως η “εξομολόγηση” του “Σκοπευτή” ίσως να μην είναι αληθινή. Το δίκτυο, επικαλείται μαρτυρία άλλου μέλους της Ομάδας 6 των SEAL (η ομάδα που εκτέλεσε τον τρομοκράτη), ο οποίος υποστηρίζει ότι η ιστορία του “Σκοπευτή” είναι τελείως ψεύτικη.

Όπως αναφέρει το CNN τα μέλη της Ομάδας 6, τον τελευταίο καιρό αποφεύγουν κάθε δήλωση, σχετικά με την αποστολή τους και την εκτέλεση του Μπιν Λάντεν και φέρονται εκνευρισμένοι με την ψεύτικη ιστορία, που δημοσίευσε το Esquire.

O Phil Bronstein, ο άνθρωπος που έγραψε 15.000 λέξεις για το θέμα στο Esquire, έγινε περιζήτητος μετά τη δημοσίευσή του, από πολλά ενημερωτικά δίκτυα, μεταξύ των οποίων και το CNN.

Οι τρεις που τον είδαν πρώτοι

Ο Μπιν Λάντεν δολοφονήθηκε στο κρησφύγετό του στις 2 Μαΐου 2011, από μια ομάδα 23 SEALs. Κατά την επιχείρηση σκοτώθηκαν επίσης δυο σωματοφύλακές του, ένας από τους γιους του και η σύζυγος ενός από τους σωματοφύλακές του.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες οι πρώτοι τρεις κομάντο που έφτασαν στον πάνω όροφο της έπαυλης, όπου κρυβόταν ο Μπιν Λάντεν, ήταν ο αποκαλούμενος “Point Man”, o “Σκοπευτής” του Esquire και ο Mat Bissonette, o οποίος έγραψε το βιβλίο “Νο Easy Day” με το ψευδώνυμο Μark Owen.

Η εκδοχή που φαίνεται ότι υιοθετεί ο αρθρογράφος και αναλυτής σε ζητήματα ασφαλείας του CNN, Peter Bergen, είναι ότι ο “Point Man”, έφτασε πρώτος στον Λάντεν και όταν εκείνος ξεπρόβαλε από την πόρτα του δωματίου, τον πυροβόλησε τραυματίζοντας τον πολύ σοβαρά. Στη συνέχεια αφόπλισε τις γυναίκες του, φοβούμενος ότι μπορεί να είχαν εκρηκτικά.

Ακολούθησαν άλλοι δυο κομάντο, που μπήκαν στο δωμάτιο του τρομοκράτη και βλέποντάς τον αιμόρφυρτο, του έδωσαν τη χαριστική βολή, πυροβολώντας τον στην καρδιά.

Αυτή η εκδοχή είναι λιγότερο ηρωική, από αυτή του Esquire, όπου ο “Σκοπευτής” υποστήριξε ότι πυροβόλησε τον Λάντεν, για να τον αποτρέψει από το να φτάσει στο όπλο του.

Το μέλος των SEALs, που επικοινώνησε με τον αναλυτή του CNN, τόνισε ότι είναι απίθανο να είχε κάποιο όπλο κοντά του ο Μπιν Λάντεν, καθώς στο δωμάτιο βρέθηκαν δύο όπλα, σε ένα ψηλό ράφι και μετά από πολύωρη έρευνα.

Το σίγουρο είναι ότι οι τρεις που αναφέραμε πιο πάνω, ήταν αυτοί που έφτασαν πρώτοι στον Μπιν Λάντεν, ωστόσο ίσως δεν ξεκαθαρίσει ποτέ, ποιος ήταν ο πρώτος που τον πυροβόλησε.

Πέντε μέρες, μετά τη δολοφονία του Λάντεν, μέλη της ομάδας SEAL, ενημέρωσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Ο επικεφαλής τους είχε πει τότε στον Μπαράκ Ομπάμα: “Αν βγάζατε έναν από την ομάδα μας, δεν θα είχε επιτυχία η αποστολή. Δεν έχει σημασία ποιος τράβηξε τη σκανδάλη, ήταν ομαδική δουλειά”.

(Πηγή: CNN)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα