ΗΠΑ: Ψηφίστηκε νόμος που διορθώνει το “γάμος είναι η ένωση άνδρα με γυναίκα”

ΗΠΑ: Ψηφίστηκε νόμος που διορθώνει το “γάμος είναι η ένωση άνδρα με γυναίκα”
ISTOCK

Η Βουλή των Αντιπροσώπων έκανε ομοσπονδιακό νόμο το δικαίωμα των πολιτών των ΗΠΑ να παντρεύονται όποιον θέλουν, ανεξάρτητα από φύλο, φυλή και εθνικότητα και την προστασία αυτών των γάμων από "φανατικούς εξτρεμιστές".

Με ψήφους 258 vs 169, η Boυλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ‘πέρασε’ νόμο που παρέχει προστασία στους γάμους ανθρώπων του ιδίου φύλου και άλλων φυλών., όμοια με εκείνη που απολάμβαναν έως τώρα τα ετεροφυλικά ζευγάρια.

Δηλαδή, οι γάμοι θα θεωρούνται νόμιμοι, όπου και αν ζουν τα μέλη τους.

Η πρόεδρος της Βουλής, Nancy Pelosi δήλωσε πως «το Κογκρέσο στέλνει το νόμο Respect for Marriage στο γραφείο του προέδρου της χώρας, Joe Biden. Πρόκειται για έναν ένδοξο θρίαμβο αγάπης και ελευθερίας. Όχι μόνο είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας, αλλά και στη σωστή πλευρά του μέλλοντος: επεκτείνουμε την ελευθερία στις ΗΠΑ».

Ο Biden έχει επισημάνει ότι η διασφάλιση της ομοσπονδιακής προστασίας για την ισότητα του γάμου είναι μεταξύ των νομοθετικών προτεραιοτήτων του. Μετά τη ψήφιση του νόμου, είπε πως «σήμερα το Κογκρέσο έκανε ένα κρίσιμο βήμα για να διασφαλίσει πως οι Αμερικάνοι έχουν το δικαίωμα να παντρεύονται τον άνθρωπο που αγαπούν».

Με τον νέο ομοσπονδιακό νόμο, οι ομοσπονδιακές και πολιτειακές κυβερνήσεις καλούνται να αναγνωρίζουν τους ομόφυλους και διαφυλετικούς γάμους. Για την ακρίβεια, τους απαγορεύεται να αρνούνται την εγκυρότητα τους, με βάση των φύλο, τη φυλή ή την εθνικότητα.

Όλα τα ζευγάρια και τα παιδιά τους, θα μπορούν να νιώθουν ασφαλή από «φανατικούς εξτρεμισμούς», όπως είπε η ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, Edith Windsor στην Washington Post.

Πιο συγκεκριμένα, ο νόμος δεν θα εξαναγκάζει τις πολιτείες να εκδίδουν άδειες γάμου σε ομόφυλα ζευγάρια. Θα θεωρεί ωστόσο, ως δεδομένο ότι τα άτομα που έκαναν έγκυρο γάμο σε μια πολιτεία, έχουν έγκυρο γάμο σε όλες τις πολιτείες.

Το πρόβλημα άρχισε με το νόμο που υπέγραψε ο Clinton

Επειδή μπορεί να μην έγινε ξεκάθαρο, λίγες ημέρες πριν μας αφήσει το 2022 οι Αμερικανοί αποφάσισαν πως ήλθε το πλήρωμα του χρόνου, ώστε να μπορούν να παντρεύονται ομοφυλόφιλοι και μέλη άλλων φυλών μεταξύ τους, χωρίς να ανησυχούν ότι όποιος θέλει μπορεί να αφαιρέσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους.

Τα ζευγάρια θα είναι βέβαια πως οι γάμοι τους είναι νόμιμοι και ότι θα έχουν τα ίδια δικαιώματα, ευθύνες και οφέλη -κάτι που ίσχυε τώρα μόνο για τους ετερόφυλους γάμους.

Ένα ρόλο στις εξελίξεις έπαιξε και η ανατροπή του Ανώτατου Δικαστηρίου στο δικαίωμα στην άμβλωση, μετά μισό αιώνα κατάκτησης αυτής της ελευθερίας.

Το κενό στους νόμους των ΗΠΑ, επί των γάμων, προέκυψε το 1996, όταν ο πρόεδρος Bill Clinton υπέγραψε νομοθεσία που όριζε το γάμο ως «ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας».

Τότε, επτά στους 10 Αμερικανούς δήλωναν πως οι γάμοι μεταξύ ομόφυλων δεν θα έπρεπε να λαμβάνονται ως ισχύοντες από το νόμο. Τώρα το 71% λέει πως πρέπει να είναι νόμιμοι.

Εν πάση περιπτώσει, αυτό που υπέγραψε ο Clinton, το χρησιμοποιούσε ο George Bush, για να κρατήσει κοντά του τους ψηφοφόρους του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, έως τις εκλογές του 2004.

Όλα άλλαξαν το 2015, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε τη νομιμοποίηση γάμων μεταξύ ομόφυλων. Και πάλι όμως, οι πολιτείες είχαν τον τελευταίο λόγο -ως προς τι θέλουν για τους κατοίκους τους. Έτσι, γάμος που σε μια πολιτεία ήταν νόμιμος, σε άλλη ήταν παράνομος.

Τώρα δεν θα υπάρχει αυτό.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα