Ραχόι: Ζητά άδεια από τη Γερουσία να καθαιρέσει την κυβέρνηση της Καταλονίας

Ραχόι: Ζητά άδεια από τη Γερουσία να καθαιρέσει την κυβέρνηση της Καταλονίας
Spain's Prime Minister Mariano Rajoy makes a speech at the Senate in Madrid, Spain, Friday, Oct. 27, 2017. Rajoy has appealed to the country's Senate to grant special constitutional measures that would allow the central government to take control of Catalonia's autonomous powers to try to halt the region's independence bid. (AP Photo/Paul White) AP

Η ομιλία του Ισπανού πρωθυπουργού για άμεση ενεργοποίηση του άρθρου 155 έγινε δεκτή με χειροκροτήματα στη Γερουσία, όπου το Λαϊκό Κόμμα, του οποίου ηγείται ο Ραχόι, έχει την πλειοψηφία

Την έγκριση της ισπανικής Γερουσίας να ψηφίσει το άρθρο 155 προκειμένου να αποπεμφθεί ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν και το υπουργικό του συμβούλιο ζήτησε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός τη Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, ξεκαθαρίζοντας τις προθέσεις της Μαδρίτης να αναλάβει τη διακυβέρνηση της βορειοανατολικής περιφέρειας και να θέσει ένα τέλος στην πολιτική αυτή κρίση.

Ο Ραχόι τόνισε από το βήμα της Γερουσίας ότι η απόφαση του Πουτζδεμόν να αψηφήσει το Ισπανικό Σύνταγμα με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στις αρχές του μήνα ανάγκασε τη Μαδρίτη να λάβει μέτρα για να αναλάβει τον έλεγχο της διακυβέρνησης της Καταλονίας.

Στην ομιλία του, την οποία διέκοπταν ηχηρά χειροκροτήματα,  ο Ραχόι ζήτησε άδεια να απομακρύνει την κυβέρνηση Πουτζδεμόν τονίζοντας ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην Καταλονία συνιστούν «ξεκάθαρη παραβίαση των νόμων, της δημοκρατίας, των δικαιωμάτων όλων. Και αυτό έχει συνέπειες».

Ο Μαριάνο Ραχόι είπε ότι με τη συνεχή του άρνηση να επιβεβαιώσει αν κήρυξε ή όχι ανεξαρτησία ο Πουτζδεμόν τραβάει το σκοινί ως εκεί που δεν πάει.

Δείτε το βίντεο:

Εξήγησε ότι η ενεργοποίηση του άρθρου 155 και η λήψη εκτάκτων μέτρων είναι η μόνη λύση και ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή και επεσήμανε ότι «ο νόμος, η δημοκρατία και η σταθερότητα πρέπει να επιστρέψουν στην Καταλονία».

Κατηγόρησε την καταλανική κυβέρνηση ότι σπέρνει διχόνοια στις οικογένειες και την κοινωνία. «Πολλοί έχουν ήδη υποφέρει πολύ και η αβεβαιότητα οδηγεί τις επιχειρήσεις εκτός της περιοχής», τόνισε.

«Αυτό από το οποίο έχουν ανάγκη να προστατευθούν οι Καταλανοί, δεν είναι ο λεγόμενος ισπανικός ιμπεριαλισμός, αλλά μία μειοψηφία που με μη ανεκτό τρόπο, ανακηρύσσει τον εαυτό της σε ιδιοκτήτη της επαρχίας και επιδιώκει να ιδιοποιηθεί την ιστορία, την κουλτούρα και το συλλογικό αίσθημα που είναι η κληρονομιά της κοινότητας» υπογράμμισε στην ομιλία του.

Η Γερουσία, όπου το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι έχει την πλειοψηφία, αναμένεται να εγκρίνει μια σειρά μέτρων που προτείνονται από το άρθρο 155 του Ισπανικού Συντάγματος.

(Φωτογραφία: AP / Paul White)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα