Με ρόπαλα θα υποδέχονται τους μετανάστες οι Αμερικανοί στρατιώτες

Μετανάστες σε τείχος
Μετανάστες σε τείχος AP

Δεν θα είναι οπλισμένοι οι αμερικανοί στρατιώτες που θα περιμένουν στα σύνορα το καραβάνι των μεταναστών αλλά πάντως θα φέρουν... ρόπαλα.

Οι αμερικανοί στρατιώτες που αναπτύχθηκαν κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό καθώς πλησιάζουν διάφορα καραβάνια μεταναστών ενδέχεται να επέμβουν, σε περίπτωση που ξεσπάσουν βίαια επεισόδια, αλλά δεν θα είναι οπλισμένοι παρά μόνο με... ρόπαλα, δήλωσε την Τετάρτη στην Ουάσινγκτον ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις.

Το Πεντάγωνο έλαβε την Τρίτη νέες εντολές από τον Λευκό Οίκο, που του δίνουν ευρύτερες αρμοδιότητες ως προς τη δράση του στρατού στα σύνορα, ιδίως εάν οι συνοριοφρουροί ζητήσουν υποστήριξη σε περίπτωση βιαιοτήτων, διευκρίνισε ο Μάτις μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Πάντως, ακόμα κι αν στρατιώτες κληθούν για υποστήριξη σε περίπτωση προσπαθειών παράνομης διέλευσης των συνόρων διά της βίας, «κανένας στρατιώτης δεν θα φέρει οπλισμό», διαβεβαίωσε. «Θα πρόκειται πιθανόν για μέλη της στρατιωτικής αστυνομίας, εφοδιασμένα με ασπίδες, με ρόπαλα. Όχι πυροβόλα όπλα.»

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διέταξε την ανάπτυξη χιλιάδων επιπλέον στρατιωτών στα σύνορα, προκάλεσε πολεμική δηλώνοντας πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές ότι οι άνδρες του αμερικανικού στρατού θα άνοιγαν πυρ εναντίον των μεταναστών εάν αυτοί οι τελευταίοι τους πέταγαν πέτρες. «Αν πετάξουν πέτρες, όπως έκαναν εναντίον της μεξικανικής αστυνομίας και του μεξικανικού στρατού, τους λέω θεωρήστε το σαν (επίθεση) με ένα τουφέκι», είχε πει ο αμερικανός πρόεδρος.

Αλλά μία ημέρα αργότερα, ανασκεύασε αυτή τη δήλωση διαβεβαιώνοντας πως οι αμερικανοί στρατιώτες «δεν θα πυροβολούσαν» τους μετανάστες. Ο επικεφαλής του Πενταγώνου είπε ότι δεν έχει ακόμη λάβει αποφάσεις για τη διάρκεια της ανάπτυξης — αρχικά προβλεπόταν να διαρκέσει ως τη 15η Δεκεμβρίου — καθώς αυτό «θα εξαρτηθεί από την (εξέλιξη που θα έχει η) αποστολή». Η υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Κίρστεν Νίλσεν αναμένεται να ζητήσει την παράταση της ανάπτυξης, εξήγησε. «Έχω πλέον την εξουσιοδότηση να κάνω περισσότερα. Θα δούμε τι θα ζητήσει», είπε ο Μάτις. Αν ζητήσει να τοποθετηθούν για παράδειγμα περισσότερα αγκαθωτά συρματοπλέγματα, «αυτό θα πάρει πιο πολύ χρόνο».

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ, Τραμπ, Μεταναστευτικό
SHARE: