Ρωσία: 771 Ουκρανοί μαχητές παραδόθηκαν από το Αζοφστάλ το τελευταίο 24ωρο

Ρωσία: 771 Ουκρανοί μαχητές παραδόθηκαν από το Αζοφστάλ το τελευταίο 24ωρο
Ρώσοι ελέγχουν τους ουκρανούς μαχητές που βγαίνουν από το Αζοφστάλ ap

Την καταγραφή εκατοντάδων αιχμαλώτων πολέμου από το Αζοφστάλ ξεκίνησε ο Ερυθρός Σταυρός. Διαφορετικές οι εκτιμήσεις Ρωσίας - Ουκρανίας για τον αριθμό των αιχμαλώτων.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι 771 ουκρανοί μαχητές παραδόθηκαν κατά το τελευταίο 24ωρο από τη χαλυβουργία Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, ανεβάζοντας σε 1.730 το συνολικό αριθμό των ουκρανών μαχητών που έχουν παραδοθεί από τη Δευτέρα, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Το υπουργείο ανακοίνωσε πως 80 απ’ αυτούς είναι τραυματίες.

Εκατοντάδες ουκρανοί μαχητές έχουν παραδοθεί βγαίνοντας από το λαβύρινθο των μπούνκερ και των σηράγγων που υπάρχει κάτω από το εργοστάσιο, αν και η Μόσχα και το Κίεβο έχουν δώσει διαφορετικές εκτιμήσεις για τους αριθμούς.

Σιγή από το Κίεβο

Ο αριθμός αυτός είναι σημαντικά μεγαλύτερος από εκείνο που έχει παραδεχθεί το Κίεβο αφότου διέταξε τη φρουρά του να αποχωρήσει.

Η τελική έκβαση της πιο πολυαίμακτης μάχης στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες παραμένει δημόσια ανοιχτή, με καμία επιβεβαίωση για το τι απέγιναν εκατοντάδες Ουκρανοί στρατιώτες στο τέλος της σχεδόν τρίμηνης πολιορκίας της Μαριούπολης.

Η Ουκρανία, που λέει ότι σκοπός της είναι να εξασφαλίσει μια ανταλλαγή αιχμαλώτων, αρνείται να πει πόσοι ήταν μέσα στο εργοστάσιο ή να σχολιάσει τι θα απογίνουν οι υπόλοιποι αφότου επιβεβαίωσε πως λίγοι πάνω από 250 παραδόθηκαν τις πρώτες ώρες αφού τους διέταξε να καταθέσουν τα όπλα.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν μπορούν να μιλήσουν δημόσια για το τι απέγιναν οι μαχητές, καθώς διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη στα παρασκήνια για τη διάσωσή τους.

“Το κράτος καταβάλλει τις μέγιστες προσπάθειες προκειμένου να επιτύχει τη διάσωση του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεών μας”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ σε συνέντευξη Τύπου. “Οποιαδήποτε πληροφορία προς το κοινό θα έθετε σε κίνδυνο αυτή τη διαδικασία.”

Πουσίλιν: “Περισσότεροι από τους μισούς Ουκρανούς έχουν απομακρυνθεί”

Περισσότεροι από τους μισούς ουκρανούς μαχητές, οι οποίοι βρίσκονταν μέσα στο εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ της Μαριούπολης, έχουν απομακρυνθεί, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο τον ηγέτη των φιλορώσων αυτονομιστών που ελέγχουν την περιοχή, τον Ντένις Πουσίλιν.

“Περισσότεροι από τους μισούς έχουν ήδη φύγει — περισσότεροι από τους μισούς έχουν παραδώσει τα όπλα τους”, δήλωσε ο Ντένις Πουσίλιν στο διαδικτυακό τηλεοπτικό κανάλι Solovyov Live. “Αφήστε τους να παραδοθούν, αφήστε τους να ζήσουν, αφήστε τους ειλικρινά να αντιμετωπίσουν το φορτίο για όλα τα εγκλήματά τους”.

Οι τραυματίες έλαβαν ιατρική φροντίδα ενώ εκείνοι που ήταν καλά στην υγεία τους οδηγήθηκαν σε μια αποικία καταδίκων και έχουν καλή μεταχείριση, είπε.

Ερυθρός Σταυρός: Ξεκινά την καταγραφή των αιχμαλώτων πολέμου από το Αζοφστάλ

Η Διεθνής επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε σήμερα πως έχει αρχίσει την καταγραφή εκατοντάδων αιχμαλώτων πολέμου από το Αζοφστάλ.

Η ΔΕΕΣ αναφέρει σε δήλωσή της πως η επιχείρηση για την παρακολούθηση των μαχητών που εγκαταλείπουν το εργοστάσιο, των τραυματιών περιλαμβανομένων, άρχισε την Τρίτη και συνεχίζεται σήμερα.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής, η ΔΕΕΣ καταγράφει πληροφορίες από τα άτομα ώστε να παρακολουθεί αυτούς που έχουν αιχμαλωτιστεί.

Η ΔΕΕΣ προσθέτει πως δεν μεταφέρει αυτή τους αιχμαλώτους στα μέρη στα οποία κρατούνται.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version