Ρωσία: Απέσυρε το αίτημά του για άσυλο ο Σνόουντεν

default image

Ο Σνόουντεν απέσυρε την αίτηση προς τη Ρωσία για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου. Τι αναφέρουν πολιτικοί αναλυτές

Ο πρώην τεχνικός εργαζόμενος για τις αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών Εντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος καταζητείται από την Ουάσινγκτον για κατασκοπεία και έχει καταφύγει στη ζώνη τράνζιτ του αεροδρομίου της Μόσχας Σερμέτιεβο, απέσυρε την αίτησή του προς τη Μόσχα για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου, μόλις πληροφορήθηκε τις δηλώσεις του προέδρου Πούτιν ότι μπορεί να παραμείνει στη Ρωσία, εάν σταματήσει τις ενέργειες κατά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο ιστότοπος WikiLeaks είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι ο Σνόουντεν έχει καταθέσει αιτήσεις χορήγησης πολιτικού ασύλου σε 21 χώρες (Ρωσία, Iσλανδία, Iσημερινός, Κούβα, Bενεζουέλα, Βραζιλία, Ινδία, Κίνα, Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Βολιβία, Φινλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Νικαράγουα, Νορβηγία, Πολωνία, Ισπανία και Ελβετία …).

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας δήλωσε ότι η Βαρσοβία δεν προτίθεται να παραχωρήσει πολιτικό άσυλο στον Σνόουντεν.

Σε δήλωσή του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο WikiLeaks, συνεργάτης του οποίου, η Σάρα Χάρισον, τον συνδράμει στις ενέργειές του στο αεροδρόμιο της Μόσχας, ο Σνόουντεν κατηγορεί τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ότι ασκεί πιέσεις στους ηγέτες των χωρών από τις οποίες ζητεί προστασία.

Στην πρώτη του ανακοίνωση από τις 23 Ιουνίου, οπότε και κατέφυγε στο αεροδρόμιο της Μόσχας προερχόμενος από το Χονγκ Κονγκ, ο πρώην τεχνικός των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών δηλώνει ότι ο αμερικανός πρόεδρος είναι υπεύθυνος για “απάτη” και ότι επιδιώκει να επιβάλει εναντίον του την “παράνομη ποινή” της εξορίας.

Οταν ερωτήθηκε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την αίτηση πολιτικού ασύλου που κατέθεσε στις ρωσικές αρχές η Σάρα Χάρισον, στενή συνεργάτιδα του Τζούλιαν Ασάνζ, για λογαριασμό του Σνόουντεν, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα “δεν παραδίδει ποτέ κανέναν”.

Την ίδια στιγμή εντατικές επαφές πραγματοποιούνται ανάμεσα στις αμερικανικές και τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες για την υπόθεση Σνόουντεν.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε ότι ο Εντουαρντ Σνόουντεν πρέπει να σταματήσει “τις ενέργειες που στόχο έχουν να πλήξουν τους αμερικανούς εταίρους μας”, εάν θέλει να παραμείνει στη Ρωσία.

“Καθώς θεωρεί εαυτόν υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προφανώς δεν έχει την πρόθεση να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες, γι’ αυτό πρέπει να επιλέξει μία χώρα και να πάει”, πρόσθεσε ο Πούτιν.

Οσο για τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν για τις διαστάσεις των επιχειρήσεων παρακολούθησης ξένων χωρών από τις αμερικανικές υπηπρεσίες Πληροφοριών, ο ρώσος πρόεδρος και πρώην πράκτορας της KGB δήλωσε: “Το γεγονός ότι οι (δυτικοί) σύμμαχοι κατασκοπεύουν ο ένας τον άλλο δεν είναι δική μας υπόθεση. Ας κάνουν ό,τι θέλουν”.

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούτσεφ είχε κάνει για πρώτη φορά λόγο επισήμως για διαβουλεύσεις ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον σχετικά με τη τύχη του Σνόουντεν.

Ο ρώσος και ο αμερικανός πρόεδρος “δεν έχουν φυσικά να προτείνουν μία λύση που θα ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές, για τον λόγο αυτόν επιφόρτισαν τον διευθυντή του FSB Αλεξάντρ Μπορτνίκοφ και τον διευθυντή του FBI Ρόμπερτ Μιούλερ να βρίσκονται σε συνεχή επαφή και να αναζητήσουν λύσεις”, δήλωσε ο Πατρούτσεφ στο τηλεοτπικό δίκτυο Rossiya 24.

“Η δουλειά τους δεν είναι απλή, διότι πρέπει να βρουν μία λύση στο πλαίσιο των κανόνων του διεθνούς δικαίου”, δήλωσε ο Νικολάι Πατρούτσεφ, που έχει επίσης χρηματίσει διευθυντής του FSB.

Ο Εντουαρντ Σνόουντεν βρίσκεται παγιδευμένος στο αεροδρόμιο της Μόσχας εδώ και δέκα ημέρες και οι ρωσικές αρχές δηλώνουν ότι η απουσία έγκυρου διαβατηρίου δεν τού επιτρέπει να επιβιβασθεί σε πτήση για την Αβάνα και από εκεί για το Κίτο.

Αν και έχει καταθέσει αίτηση για πολιτικό άσυλο στον Ισημερινό, οι αρχές του Κίτο έχουν δηλώσει ότι δεν μπορούν να αποφανθούν για την αίτηση αυτή, παρά μόνο εάν ο αιτών βρίσκεται στο έδαφος του Ισημερινού. Ο πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα δήλωσε το Σάββατο ότι “η λύση βρίσκεται στα χέρια των ρωσικών αρχών”.

Η Ρωσία, η οποία δεν συνδέεται με συμφωνία έκδοσης με τις ΗΠΑ, έχει δηλώσει ότι δεν τού προσάπτει καμία κατηγορία, άλλωστε δεν βρίσκεται σε ρωσικό έδαφος, αφού δεν πέρασε από τον έλεγχο διαβατηρίων.

“Είναι ένας ελεύθερος άνθρωπος. Οσο το συντομότερον επιλέξει τον τελικό του προορισμό, τόσο το καλύτερο και για εμάς και για τον ίδιο”, είχε δηλώσει ο πρόεδρος Πούτιν στις 25 Ιουνίου.

Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι η υπόθεση δημιουργεί ενόχληση στις ρωσικές αρχές.

“Ο Σνόουντεν είναι μία βαλίτσα χωρίς χερούλι. Εάν τον εκδώσουν, πλήττεται το κύρος τους. Εάν δεν τον εκδώσουν, θα επιδεινώσουν σοβαρά τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες”, δήλωσε ο αναλυτής Αλεξέντρ Γκολτς.

Και ενώ ο πρόεδρος της επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της ρωσικής βουλής Αλεξέι Πούσκοφ δήλωνε ότι η Μόσχα οφείλει για λόγους αρχής να παραδώσει τον Σνόουντεν στις ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος του Πούτιν απαντούσε επιφυλακτικά την Κυριακή ότι ο Αμερικανός δεν βρίσκεται “στην ημερήσια διάταξη του Κρεμλίνου”.

Αν και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει δηλώσει ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει την πρόθεση να παζαρέψει την υπόθεση Σνόουντεν με τη Μόσχα , ο Ντμίτρι Τρενίν, του Carnegie Center στη ρωσική πρωτεύουσα εκτιμά ότι μία διαπραγμάτευση για την τύχη του Σνόουντεν μπορεί να περιλάβει την ανταλλαγή του με τον πιλότο Κονσταντίν Γιαρόσενκο και τον πρώην στρατιωτικό Βίκτορ Μπουτ, που εκτίουν ποινές φυλάκισης στις ΗΠΑ για εμπόριο ναρκωτικών και όπλων αντίστοιχα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα