Ρωσία: Έτοιμος να προσφερθεί ως εγγύηση ο επικεφαλής της Greenpeace

default image

Ο επικεφαλής της Γκρίνπις προσφέρει τον εαυτό του ως ασφάλεια για να αποφυλακισθούν με εγγύηση οι κατηγορούμενοι για πειρατεία ακτιβιστές

Ο επικεφαλής της Γκρίνπις προσφέρθηκε να πάει στη Ρωσία και να παραμείνει εκεί ο ίδιος ως ασφάλεια για να απελευθερωθούν με εγγύηση 30 πρόσωπα τα οποία κρατούνται με την κατηγορία της πειρατείας από τις ρωσικές αρχές επειδή διαμαρτυρήθηκαν για την εξόρυξη πετρελαίου στην Αρκτική.

Η προσφορά διατυπώνεται σε μια επιστολή προς τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, την οποία έγραψε ο Κούμι Ναϊντού, περιήλθε σε γνώση του Ρόιτερς και στάλθηκε σήμερα. Η αποστολή της επιστολής γίνεται έπειτα από την απόφαση ρωσικού δικαστηρίου να αρνηθεί την απελευθέρωση με εγγύηση τριών από τους κρατουμένους.

“Προσφέρω τον εαυτό μου ως εγγυητή για την καλή διαγωγή των ακτιβιστών της Γκρίνπις, αν απελευθερωθούν με εγγύηση”, έγραψε στην επιστολή, στην οποία προσφέρεται να “μεταφέρει τη ζωή του στη Ρωσία για όσο διάστημα διαρκέσει αυτή η υπόθεση”.

Ο ίδιος προσθέτει πως ούτε αυτός ούτε οι ακτιβιστές θεωρούν πως βρίσκονται υπεράνω του νόμου και ζητάει να συναντηθεί επειγόντως με τον Πούτιν.

Οι κρατούμενοι -28 ακτιβιστές της Γκρίνπις και δύο ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι- κρατούνται στο βόρειο ρωσικό λιμάνι του Μουρμάνσκ αφότου οι αρχές τους συνέλαβαν, τον περασμένο μήνα, καθώς το πλοίο τους πλησίαζε μια εξέδρα άντλησης πετρελαίου της Gazprom, της μεγάλης ρωσικής ενεργειακής εταιρείας.

Το “πλούσιο” παρελθόν του Ναϊντού

Ο Ναϊντού, ο οποίος είχε συλληφθεί επανειλημμένα και είχε περάσει αργότερα στην παρανομία εξαιτίας του ρόλου του στον αγώνα κατά του απαρτχάιντ στις δεκαετίες του 1970 και του 1980 στην πατρίδα του, τη Νότια Αφρική, δήλωσε πως είναι έτοιμος “να μοιραστεί την τύχη” των ακτιβιστών της Γκρίνπις. Αν καταδικαστούν, αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης ως 15 ετών.

“Δεν περιμένω να μοιραστώ την τύχη τους, αλλά είναι ένας κίνδυνος τον οποίο είμαι πρόθυμος να αναλάβω”, δήλωσε προσθέτοντας ότι οι “ενέργειες ειρηνικών διαδηλωτών” δεν μπορεί να χαρακτηρίζονται πειρατεία.

“Γνωρίζετε πως … όταν κατηγορούνται για πειρατεία, κατηγορούνται για ένα έγκλημα που δεν συνέβη”, τονίζει στην επιστολή του προς τον Πούτιν.

Η Ολλανδία κατέθεσε την Παρασκευή προσφυγή κατά της Ρωσίας υποστηρίζοντας ότι το κράτος αυτό έθεσε παρανόμως υπό κράτηση τους ακτιβιστές και άλλους στο παγοθραυστικό Arctic Sunrise το οποίο έπλεε με ολλανδική σημαία.

Μετά τη διαμαρτυρία, κομάντος της ρωσικής ακτοφυλακής είχαν επιβιβασθεί δια της βίας στο πλοίο της Γκρίνπις και το είχαν οδηγήσει στο Μουρμάνσκ. Η Ρωσία έχει αρνηθεί τον ισχυρισμό της Γκρίνπις πως το πλοίο βρισκόταν σε διεθνή ύδατα όταν κατασχέθηκε.

(Πηγή:ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα