Ρωσία: Η Μόσχα δεν συζητά την παράδοση των S-300 στη Συρία

Ρωσία: Η Μόσχα δεν συζητά την παράδοση των S-300 στη Συρία
φωτογραφία αρχείου AP

Ο Βλαντιμίρ Κοζίν, ανώτατος σύμβουλος του Κρεμλίνου, δήλωσε στην ρώσικη εφημερίδα Izvestia ότι η Ρωσία δε βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Συρία για τη παράδοση πυραύλων S-300

Η Ρωσία δεν βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη συριακή κυβέρνηση για να της παραδώσει πυραύλους εδάφους-αέρος S-300 και δεν πιστεύει ότι της χρειάζονται, ανέφερε την Παρασκευή η εφημερίδα Izvestia, επικαλούμενη ανώτατο σύμβουλο του Κρεμλίνου.

Τα σχόλια του Βλάντιμιρ Κοζίν. σύμβουλου του προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν για θέματα στρατιωτικής βοήθειας σε άλλες χώρες, αποτελούν μια στροφή 180 μοιρών στη Μόσχα.

Από τη πλευρά του, ο ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται να επισκεφτεί τη Μόσχα θέτοντας ισχυρές πιέσεις στη Ρωσία κατά της παράδοσης των πυραύλων.

Το γεγονός αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη στάση της Ρωσίας το περασμένο μήνα που είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα παρέδιδε τα όπλα παρά τις Ισραηλινές αντιρρήσεις, μετά τα δυτικά στρατιωτικά πλήγματα στη Συρία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως τα πλήγματα εξάλειψαν οποιανδήποτε ηθική υποχρέωση είχε ενδεχομένως η Ρωσία προκειμένου να μην παραδώσει τους πυραύλους και η εφημερίδα Kommersant, επικαλούμενη μη κατονομαζόμενες στρατιωτικές πηγές, ανέφερε πως η παράδοση των πυραύλων θα μπορούσε να ξεκινήσει αμέσως.

Ωστόσο τα σχόλια του ανώτατου συμβούλου του Κρεμλίνου Κοζίν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ύστερα από τις συνομιλίες του Νετανιάχου στη Μόσχα με τον Πούτιν, δίνουν νέα τροπή στην υπόθεση των S-300. Ο Κοζίν άφησε να εννοηθεί ότι οι προσπάθειες του ισραηλινού ηγέτη απέδωσαν καρπούς, τουλάχιστον προς το παρόν. Άλλωστε όπως δήλωσε ο σύμβουλους του Πούτιν, ο συριακός στρατός έχει ήδη «ό,τι χρειάζεται»

Από τη πλευρά του Ισραήλ έχουν γίνει επανειλημμένες προσπάθειες να πείσει τη Μόσχα να μην παραδώσει τους S-300 στη Συρία, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι κάτι τέτοιο θα παρεμπόδιζε την ικανότητά του να πλήττει από αέρος φορτία όπλων με προορισμό την υποστηριζόμενη από το Ιράν λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολλάχ. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι έχιε εξαπολύσει δεκάδες αεροπορικά πλήγματα με στόχο τα φορτία όπλων προς στη λιβανέζικη οργάνωση.

Το βράδυ της Πέμπτης, το Ισραήλ δήλωσε ότι επιτέθηκε σχεδόν σε όλες τις στρατιωτικές υποδομές του Ιράν στη Συρία, αφού Ιρανικές δυνάμεις εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον περιοχής που τελεί υπό τον έλεγχο του Ισραήλ.

Το πυραυλικό σύστημα, που είχε αναπτυχθεί αρχικά από τον σοβιετικό στρατό, αλλά από τότε έχει εκσυγχρονιστεί και είναι διαθέσιμο σε πολλές παραλλαγές που διαθέτουν σημαντικά διαφορετικές ικανότητες, προβλέπει την εκτόξευση πυραύλων από φορτηγά και έχει σχεδιαστεί για να καταρρίπτει στρατιωτικά αεροσκάφη και μεσαίου βεληνεκούς βαλλιστικούς πυραύλους.

Αν και έχουν εκτοπιστεί από το πιο σύγχρονο σύστημα S-400, οι S-300 εξακολουθούν να θεωρούνται ισχυρής αποτελεσματικότητας και είναι ανώτεροι από οτιδήποτε άλλο διαθέτει αυτή τη στιγμή η συριακή κυβέρνηση.

Η Συρία εξαρτάται από ένα μίγμα λιγότερο εξελιγμένων ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικών συστημάτων προκειμένου να υπερασπίζεται τον εναέριο χώρο της.

Σε ρωσικά ΜΜΕ κυκλοφορεί σήμερα ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο ισραηλινός στρατός και το οποίο δείχνει έναν ισραηλινό πύραυλο να καταστρέφει ένα τέτοιο σύστημα –μια ρωσικής κατασκευής συστοιχία αντιαεροπορικής άμυνας Pantsir S-1– χθες στη Συρία.

«Οι δηλώσεις Κοζίν είναι λάθος να συσχετισθούν με την επίσκεψη»

Η απόφαση της ρωσικής ηγεσίας να μην πουλήσει στην Συρία τα αντιαεροπορικά συστήματα S-300 δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Μόσχα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας τις σχετικές δηλώσεις που είχε κάνει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Izvestia, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου σε ζητήματα στρατιωτικής και τεχνολογικής συνεργασίας Βλαντίμιρ Κόζιν.

«Από τεχνικής απόψεως, αυτές οι δηλώσεις( του Κόζιν) είναι εντελώς λαθεμένο να συσχετισθούν με την επίσκεψη Νετανιάχου, επειδή η συνέντευξη δόθηκε πριν από την επίσκεψη» δήλωσε ο Πεσκόφ επισημαίνοντας ότι η Ρωσία ποτέ δεν είχε ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε τέτοιες πωλήσεις, δηλώνοντας απλώς ότι σε σχέση με τα πλήγματα που κατάφεραν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους στην Συρία, διατηρεί το δικαίωμα να κάνει ότι είναι αναγκαίο σ αυτήν την κατάσταση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα