Ρωσία: Η Βόρεια Κορέα πρέπει να σέβεται τις αποφάσεις του ΟΗΕ

default image

Η Μόσχα λέει πως οι ενέργειες της Πιονγκγιάνγκ εμποδίζουν την επανάληψη των εξαμερών συνομιλιών για το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα

Η Ρωσία δήλωσε σήμερα ότι ο μη σεβασμός από τη Βόρεια Κορέα των αποφάσεων του ΟΗΕ είναι “απαράδεκτος” και ότι οι πρωτοβουλίες της Πιονγκγιάνγκ στον πυρηνικό τομέα “εμποδίζουν” ντε φάκτο την επανάληψη των συνομιλιών των έξι.

“Για τη Ρωσία, ο μη σεβασμός από την Πιονγκγιάνγκ των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (για τη μη διάδοση των πυρηνικών) είναι εντελώς απαράδεκτος”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντρ Λουκάσεβιτς. Οι πρωτοβουλίες της Πιονγκγιάνγκ “τουλάχιστον περιπλέκουν, αν δεν αποκλείουν στην πράξη, τις προοπτικές επανάληψης των εξαμερών συνομιλιών”, πρόσθεσε.

Πρόκειται για τις αυστηρότερες επικρίσεις της Ρωσίας εναντίον της Βόρειας Κορέας από την αρχή της κρίσης.

Οι εξαμερείς συνομιλίες (με τη συμμετοχή της Κίνας, των δύο κορεατικών κρατών, της Ιαπωνίας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ), που έχουν στόχο να κάνουν το βορειοκορεατικό καθεστώς να εγκαταλείψει τις πυρηνικές φιλοδοξίες του, έχουν ανασταλεί από το 2009, όταν η Πιονγκγιάνγκ έκλεισε την πόρτα.

Η Βόρεια Κορέα έκανε ένα νέο βήμα στην αντιπαράθεση ανακοινώνοντας σήμερα ότι ενέκρινε το σχέδιο των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον των ΗΠΑ, στο οποίο περιλαμβάνονται ενδεχόμενα πυρηνικά πλήγματα.

“Ο κύριος στόχος μας είναι όλες αυτές οι επικίνδυνες ασκήσεις και ρητορείες να σταματήσουν το συντομότερο δυνατόν και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να επαναληφθούν το συντομότερο οι εξαμερείς συνομιλίες”, υπογράμμισε ο Λουκάσεβιτς.

“Παραμένουμε πεπεισμένοι ότι η ρύθμιση της κατάστασης δεν περνάει από τη στρατιωτική κλιμάκωση και ρητορική, αλλά από την κοινή αναζήτηση λύσεων δια της πολιτικο-διπλωματικής οδού”, πρόσθεσε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα