Ρωσία και Κίνα μπλόκαραν ευρωπαϊκή πρόταση κατά διακινητών προσφύγων

The participants pose for a group photo on the first day of the G-20 summit in Hamburg, northern Germany, Friday, July 7, 2017. The leaders of the group of 20 meet July 7 and 8. (AP Photo/Michael Sohn)
The participants pose for a group photo on the first day of the G-20 summit in Hamburg, northern Germany, Friday, July 7, 2017. The leaders of the group of 20 meet July 7 and 8. (AP Photo/Michael Sohn) AP

Μόσχα και Πεκίνο μπλοκάρουν τις κυρώσεις εναντίον των διακινητών προσφύγων και μεταναστών, με τον Ντόναλντ Τουσκ να μιλά για υποκρισία μελών της G20

Μόσχα και Πεκίνο αντιτάχθηκαν σε ευρωπαϊκή πρόταση για την επιβολή κυρώσεων εναντίον των διακινητών προσφύγων και μεταναστών που μεταφέρουν ανθρώπους από την Αφρική προς την Ευρώπη, σύμφωνα με πληροφορίες του Euractiv κατά τη διάρκεια συζητήσεων στην G20.

Ο Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, διένειμε στα μέλη της G20 ένα έγγραφο υποστήριξης της πρότασής του για την επιβολή κυρώσεων από τον ΟΗΕ στους διακινητές ανθρώπων. Η ιδέα είχε συζητηθεί και είχε λάβει αρκετή υποστήριξη, σύμφωνα με εκπρόσωπο που μετείχε στις συνομιλίες, αλλά η Κίνα και η Ρωσία διαφώνησαν με την πρόταση.

Το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και η απαγόρευση των μετακινήσεων είναι τα ελάχιστα μέτρα που μπορούν να ληφθούν σε βάρος των διακινητών σε παγκόσμιο επίπεδο, δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ χθες, πρώτη μέρα της συνόδου κορυφής της G20. "Δυστυχώς, οφείλω να παραδεχτώ ότι σήμερα δεν λάβαμε πλήρη υποστήριξη σε αυτά τα ελάχιστα μέτρα", τόνισε με λύπη.

Το κλείσιμο των ευρωπαϊκών συνόρων ωθεί τους μετανάστες στους πιο επικίνδυνους δρόμους προκειμένου να διασχίσουν τη Μεσόγειο, καταγγέλλει η οργάνωση Γιατροί του Κόσμου.

"Αν αυτό δεν αλλάξει θα είναι μια θλιβερή απόδειξη της υποκρισίας ορισμένων μελών της G20. Σήμερα είναι δύσκολο να είναι κανείς αισιόδοξος", υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καλώντας τους ηγέτες που μετείχαν στη σύνοδο να επιδείξουν "περισσότερη συνεργασία και λιγότερο κυνισμό".

Πηγή: EURACTIV/AP Photo/Michael Sohn

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

G20 μείον μιας: Οι ΗΠΑ στο περιθώριο των ισχυρότερων οικονομιών

Πούτιν: Γιατί έκανε παράκαμψη 500 χλμ. στην πτήση του προς Γερμανία

Τραμπ: Καταπληκτική η πρώτη συνάντησή μου με τον Πούτιν

SHARE:

24Media Network