Ρωσία: Στους δεκαεννέα οι νεκροί από την κατάρρευση πολυκατοικίας

Ρωσία: Στους δεκαεννέα οι νεκροί από την κατάρρευση πολυκατοικίας
Διασώστες στα συντρίμμια της πολυκατοικίας στο Μαγκνιτογκορσκ AP

Άγνωστη παραμένει η τύχη δεκάδων ανθρώπων που αγνοούνται μετά την κατάρρευση του κτιρίου στο Μαγκνιτογκόρσκ.

Δεκαεννέα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, έχουν ανασυρθεί νεκροί από τα ερείπια της πολυώροφης πολυκατοικίας που κατέρρευσε εν μέρει στο Μαγκνιτογκόρσκ, στα Ουράλια, τη Δευτέρα, έπειτα από έκρηξη, ενώ άγνωστη παραμένει η τύχη δεκάδων ανθρώπων, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων στο Sputnik.

Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνές τους στα ερείπια του κτιρίου, ενώ οι προσπάθειές τους εμποδίζονται από τον κίνδυνο κατάρρευσης συντριμμιών.

Η έκρηξη αυτή στο κτίριο, η οποία αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι οφείλεται μάλλον σε διαρροή φυσικού αερίου, προκάλεσε την καταστροφή 35 διαμερισμάτων και σημαντικές ζημιές σε περισσότερα από 10 διαμερίσματα του δεκαόροφου αυτού συγκροτήματος κατοικιών τις πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Περίπου 1.100 άνθρωποι κατοικούσαν στο κτίριο αυτό, το οποίο είχε οικοδομηθεί το 1973 επί Σοβιετικής Ένωσης.

Τα αίτια της μερικής κατάρρευσής του εξακολουθούν να ερευνώνται ανακοίνωσε σήμερα στον ιστότοπό της η Επιτροπή Έρευνας. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που είχαν ανακοινωθεί η έκρηξη οφείλεται μάλλον σε διαρροή αερίου.

Η Επιτροπή αυτή διευκρίνισε ότι ερευνά τώρα για πληροφορίες που κάνουν λόγο για δυνατές φωνές που ακούστηκαν στην περιοχή. Ωστόσο η ίδια προσθέτει στον ιστότοπό της ότι δεν έχουν εντοπιστεί ίχνη από εκρηκτικά.

Σε ξεχωριστό περιστατικό που σημειώθηκε αργά χθες, Τρίτη, το βράδυ, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον ίδιο δρόμο που βρίσκεται η πολυκατοικία αυτή, όταν ένα μικρό λεωφορείο τυλίχθηκε στις φλόγες, σύμφωνα με το TASS, το οποίο επικαλέστηκε το γραφείο της τοπικής κυβέρνησης. Εκπρόσωπος της αστυνομίας αρνήθηκε να σχολιάσει σε σχετική ερώτηση του Reuters.

Την ίδια ώρα το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του ότι το μωρό ηλικίας 10 μηνών που ανασύρθηκε χθες Τρίτη ζωντανό από τα ερείπια της πολυκατοικίας έπειτα από 35 ώρες που άντεξε το δριμύ ψύχος είναι ο μικρός Ιβάν Φοκίν.

“Ήταν ένα θαύμα για την Πρωτοχρονιά! Ένα αγοράκι 10 μηνών σώθηκε!”, ανέφερε σε σχετική του ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι “η μητέρα του μωρού είναι ζωντανή και πήγε στο νοσοκομείο, όπου αναγνώρισε τον γιο της”.

Το αγοράκι επέζησε σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι οποίες, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, κατά τη διάρκεια της νύχτας που έμεινε στα ερείπια έπεσαν στους τουλάχιστον -27 βαθμούς Κελσίου.

“Τα μέλη των σωστικών συνεργείων άκουσαν κλάματα. Το μωρό σώθηκε χάρη στο λίκνο του και στο γεγονός ότι ήταν τυλιγμένο σε ένα ζεστό κουβερτάκι”, ανέφερε παράλληλα ο κυβερνήτης της περιοχής Τσέλιαμπινσκ Μπόρις Ντουμπρόφσκι, στην υπηρεσία ηλεκτρονικών μηνυμάτων Telegram.

Το μωρό διακομίσθηκε σε νοσοκομείο της Μόσχας όπου νοσηλεύεται σε “εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση”, διευκρίνισε παράλληλα το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων, σημειώνοντας ότι υποφέρει από “σοβαρά κρυοπαγήματα, ένα τραύμα στο κρανίο και πολλά κατάγματα στα πόδια”.

Το υπουργείο καταλήγει διευκρινίζοντας ότι το μικρό αγοράκι διακομίσθηκε στη Μόσχα για να νοσηλευτεί σε μια από τις καλύτερες παιδιατρικές κλινικές της χώρας, σύμφωνα με το AFP.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα