Αμερικανικές εκλογές 2020: Τα ρωσικά τρολ αλλάζουν στρατηγική

Αμερικανικές εκλογές 2020: Τα ρωσικά τρολ αλλάζουν στρατηγική
Χάκερ μπροστά σε υπολογιστή All Rights Reserved.

Σταμάτησε η δημιουργία ψεύτικου περιεχομένου και ξεκίνησε η δημιουργία ψεύτικων προφίλ και αλληλοσυνδέσεων - Πώς δουλεύει η νέα τεχνική και πού στοχεύει - Ανησυχία από το FBI.

Αλλαγή στάσης των ρωσικών τρολ στο διαδίκτυο παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, αυτό μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί ενόψει των Αμερικανικών εκλογών του 2020.

Σύμφωνα λοιπόν με τους αναλυτές των κυβερνοεπιθέσεων που επικαλείται το πρακτορείο, οι συγκεκριμένοι “ύποπτοι” λογαριασμοί που συνδέονται με το Κρεμλίνο, αντί πλέον να δημιουργούν εκείνοι την προπαγάνδα, ενισχύουν και προωθούν τα διχαστικά πολιτικά μηνύματα μέσω ψεύτικων λογαριασμών στα social media, προσπαθώντας έτσι να παρακάμψουν τα όποια περιοριστικά μέτρα έχουν λάβει facebook και twitter.

“Αντί να δημιουργούν οι ίδιοι το περιεχόμενο, τους βλέπουμε να ενισχύουν κάποιο ήδη υπάρχων” λέει ο John Hultquist, διευθυντής της υπηρεσίας πληροφοριών της FireEye. “Αυτό τους δίνει την ευκαιρία να κρύβονται πίσω από κάποιον άλλο” συμπληρώνει ο ίδιος.

“Άλλοι χάκερ “σπάνε” υπολογιστικές συσκευές και μέσω αυτών έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν δεκάδες ψεύτικα προφίλ στα social media, τα οποία έπειτα συνδέονται μεταξύ τους δημιουργώντας πιστούς followers και δεκάδες likes” υποστηρίζει από την πλευρά του ο Candid Wueest, ερευνητής της Symantec. Και ενώ , αυτή η συγκεκαλυμμένη προσπάθεια για την ενίσχυση και προώθηση διχαστικού περιεχομένου μέσω τρίτων, δεν αποτελεί νέα τεχνική, οι ειδικοί παρατηρούν πως η τάση αυτή συνεχώς κερδίζει έδαφος, στο δρόμο προς τις Προεδρικές Εκλογές των ΗΠΑ.

Από το 2017 στο 2018 παρατηρούμε μείωση του ψεύτικου περιεχομένου και εντονότερη αλληλεπίδραση και διασύνδεση μεταξύ λογαριασμών, σε σημείο που να δημιουργούν έτσι πλατφόρμες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για αυτά τα διχαστικά πολιτικά μηνύματα το 2020.

Η ανησυχία του FBI

Ο διευθυντής του FBI Christopher Wray, μιλώντας στο συνέδριο της RSA στο Σαν Φρανσίσκο την Τρίτη, παραδέχτηκε ότι τα κοινωνικά μέσα παραμένουν οι κύριες οδοί μέσω των οποίων ξένοι παράγοντες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις εκλογές των ΗΠΑ και αποκάλυψε πως η υπηρεσία σε συνεργασία με τις εταιρείες βρίσκονται σε επαφή και συνεργασία ώστε να περιορίσουν τα φαινόμενα αυτά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα