Σαγκάη: Ούτε ένα αυτοκίνητο δεν πουλήθηκε τον προηγούμενο μήνα λόγω του σκληρού lockdown

Σαγκάη: Ούτε ένα αυτοκίνητο δεν πουλήθηκε τον προηγούμενο μήνα λόγω του σκληρού lockdown
Γυναίκα με ποδήλατο σε δρόμο της Σαγκάη AP Photo/Andy Wong

Η πολιτική "μηδενικής ανοχής" στην πόλη κράτησε τα αυτοκίνητα καθηλωμένα, χτυπώντας τον πυρήνα της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Το σκληρό κι απάνθρωπο lockdown που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα η Σαγκάη, εφαρμόζοντας την πολιτική “μηδενικής ανοχής” για να κρατήσει τα κρούσματα σε χαμηλό επίπεδο, εκτός από περιορισμό της ελευθερίας των πολιτών της έχει φέρει και ένα άνευ προηγουμένου χτύπημα στις πωλήσεις αυτοκινήτων.

Η πόλη των 25 εκατομμυρίων κατοίκων που κατατάσσεται στην πρώτη θέση στις πωλήσεις οχημάτων στην Κίνα αποτελώντας πυρήνα της αυτοκινητοβιομηχανίας της, αντί για “zero covid” είδε zero… πωλήσεις τον προηγούμενο μήνα, μέσα στον οποό δεν πουλήθηκε ούτε ένα αυτοκίνητο.

Αυτό ανακοίνωσε η Ένωση Εμπορίου και Πωλήσεων Αυτοκινήτου της Σαγκάη, γεγονός που έφερε και γενική πτώση στις πωλήσεις της Κίνας, αφού μειώθηκαν κατά 46% τον Απρίλιο συγκριτικά με τον Μάρτιο. Αυτός μάλιστα ήταν ο χειρότερος μήνας της δεκαετίας για την κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία.

Η Σαγκάη είναι η πρώτη πόλη της Κίνας σε πωλήσεις αυτοκινήτων, ενώ, όπως αναφέρει το CNN είναι χαρακτηριστικό πως στη συγκεκριμένη πόλη είχαν πουληθεί 736.700 οχήματα κατά την περσινή χρονιά.

Το lockdown στη Σαγκάη και σε άλλες πόλεις έχουν προκαλέσει τεράστιες διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας, πλήττοντας τις καταναλωτικές δαπάνες στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Παρά το γεγονός ότι οι αρχές ανακοίνωσαν τη Δευτέρα πως θα επιτρέψουν κάποιες δραστηριότητες στο εξής, αρκετοί πολίτες δήλωσαν πως δεν τους επετράπη να βγουν από τα σπίτια τους, με τους σκληρούς περιορισμούς να παραμένουν σε ισχύ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα