Σάλος στις ΗΠΑ: Αποζημίωση 4 σεντς σε οικογένεια Αφροαμερικανού που έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά

Περιπολικό της αστυνομίας του Λας Βέγκας
Περιπολικό της αστυνομίας του Λας Βέγκας AP

Η αρχική αποζημίωση ανερχόταν σε 4 δολάρια, αλλά μειώθηκε καθώς κρίθηκε, ότι ο σερίφης ευθυνόταν μόνο κατά 1% για τον θάνατο του 30χρονου Γκρέγκορι Χιλ

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής η απόφαση δικαστηρίου να επιδικάσει το ποσό των 4 δολαρίων ως αποζημίωση στην οικογένεια Αφροαμερικανού, πατέρα τριών παιδιών, τον οποίο σκότωσε στο σπίτι του ένας αστυνομικός, υπό αμφιλεγόμενες συνθήκες.

Ο 30χρονος Γκρέγκορι Χιλ δέχτηκε 3 σφαίρες το 2014, από αστυνομικό, ο οποίος μαζί με συνάδελφό του είχαν σπεύσει μετά από παράπονα που υπέβαλε γείτονας του Χιλ για θόρυβο που ερχόταν από το γκαράζ του θύματος. Στην πίσω τσέπη του Χιλ βρέθηκε ένα όπλο, το οποίο ο λευκός αστυνομικός Κρίστοφερ Νιούμαν, υποστήριξε ότι το θύμα κράδαινε εναντίον του απειλητικά.

Τοξικολογικές εξετάσεις στην σορό του θύματος έδειξαν ότι ήταν μεθυσμένος, όταν εκτυλίχθηκε το περιστατικό.

Την περασμένη εβδομάδα, ομοσπονδιακό δικαστήριο απεφάνθη ότι δεν υπήρξε κατάχρηση βίας εκ μέρους του Νιούμαν, τον οποίο ο προϊστάμενός του, σερίφης της κομητείας του Σεντ Λουσί, Κεν Μασκάρα, τον κατηγόρησε απλά για αμέλεια.

Ένα δολάριο ανά παιδί

Το σώμα των ενόρκων αποφάσισε να δοθεί αποζημίωση 4 δολαρίων στην οικογένεια του θύματος: 1 δολάριο για έξοδα κηδείας και 1 δολάριο για το καθένα από τα τρία ορφανά πλέον παιδιά του θύματος, ενώ η συνολική αποζημίωση μειώθηκε στα 4 σεντς καθώς, όπως εκτίμησαν οι ένορκοι, ο σερίφης έφερε ευθύνη για τον θάνατο του Χιλ, μόνο σε ποσοστό 1%.

Κατόπιν, αυτό το συμβολικό ποσό αναμένεται να μηδενιστεί από τον δικαστή, που προήδρευε της δίκης, που δήλωσε ότι θα βασιστεί στη γνωμοδότηση των ενόρκων, σύμφωνα με τους οποίους ο Γκρέγκορι Χιλ βρισκόταν σε κατάσταση μέθης και εκείνος ευθυνόταν για το γεγονός ότι οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ.

"Νιώθουμε ικανοποίηση, καθώς μπήκε ένα τέλος σε αυτήν τη δύσκολη και τραγική υπόθεση" δήλωσε, σε δελτίο τύπου, ο σερίφης Κεν Μασκάρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αστυνομικός Νιούμαν "έλαβε την καλύτερη δυνατή απόφαση για την ασφάλεια του συναδέλφου του".

Ωστόσο, η οικογένεια του Γκρέγκορι Χιλ επιμένει ότι το θύμα πυροβολήθηκε χωρίς να έχει απειλήσει κανέναν με το όπλο του και ότι η νεκροψία-νεκροτομή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν αδύνατο να τράβηξε όπλο, αφού τον πυροβόλησαν.

"Ασχολιόταν με τις δουλειές του ακούγοντας (τον ράπερ) Ντρέικ, όταν έφθασαν οι αστυνομικοί, οι οποίοι παρέμειναν λιγότερα από 60 δευτερόλεπτα εντός της ιδιοκτησίας του" είπε ο δικηγόρος Τζον Φίλιπς.

Οι δυο αστυνομικοί χτύπησαν την πόρτα του γκαράζ με τα γκλομπ τους. Ο Χιλ "άνοιξε και ξανάκλεισε την πόρτα του γκαράζ για να κατευνάσει τα πνεύματα. Ο αστυνομικός πυροβόλησε από την άλλη πλευρά της πόρτας του γκαράζ" συμπλήρωσε ο δικηγόρος καταγγέλλοντας μια "αποκρουστική ετυμηγορία".

ADVERTISING

SHARE: