Σαουδική Αραβία:Το Ριάντ ανακοίνωσε ότι σκότωσε τον πολιτικό ηγέτη των Χούτι

φωτογραφία αρχείου από προηγούμενη αεροπορική επιδρομή στην Υεμένη στις 4 Φεβρουαρίου 2018
φωτογραφία αρχείου από προηγούμενη αεροπορική επιδρομή στην Υεμένη στις 4 Φεβρουαρίου 2018 AP

Επιβεβαιώθηκε ο θάνατος του Σάλεχ αλ Σάμαντ, δεύτερου τη τάξει ηγέτη των ανταρτών Χούτι - «Ήταν ένα άμεσο πλήγμα υπό την εποπτεία του υπουργού Άμυνας Μοχάμεντ μπιν Σάλμαν» ανακοίνωσε ο Χάλιντ μπιν Σάλμαν

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι αυτή ευθύνεται για τον φόνο του πολιτικού ηγέτη των ανταρτών Χούτι στην Υεμένη στη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στις 19 Απριλίου στην επαρχία Χοντέιντα, όπως έγραψε στο Twitter ο Σαουδάραβας πρεσβευτής στις ΗΠΑ.

Η βασιλική σαουδαραβική Πολεμική Αεροπορία «στοχοθέτησε» τον δεύτερο τη τάξει της διοίκησης των Χούτι «που στηρίζονται από το Ιράν», τον Σάλεχ αλ Σάμαντ, ανέφερε ο πρεσβευτής Χάλιντ μπιν Σάλμαν.

Στις αρχές Απριλίου ο Σάλεχ αλ Σάμαντ είχε κηρύξει το 2018 «κατ' εξοχήν βαλλιστικό έτος», αναφερόμενος στις πυραυλικές επιθέσεις των ανταρτών εναντίον της Σαουδικής Αραβίας.

Από τον Νοέμβριο οι Χούτι έχουν εκτοξεύσει πολλούς πυραύλους εναντίον της γειτονικής χώρας, όμως σχεδόν όλοι αναχαιτίστηκαν από την αντιαεροπορική άμυνα.

«Η απάντηση ήταν ένα άμεσο πλήγμα υπό την εποπτεία του υπουργού Άμυνας» Μοχάμεντ μπιν Σάλμαν, του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, εξήγησε ο Σαουδάραβας πρεσβευτής.

Ο Χάλιντ μπιν Σάλμαν είναι αδελφός του Μοχάμεντ μπιν Σάλμαν. Και οι δύο είναι γιοι του Σαουδάραβα βασιλιά.

Ο θάνατος του αλ Σάμαντ, του ανώτατου πολιτικού τους ηγέτη, θεωρείται ισχυρό πλήγμα για τους αντάρτες που μάχονται κατά της κυβέρνησης της Υεμένης και εναντίον του διεθνούς συνασπισμού στον οποίο μετέχουν πολλές αραβικές χώρες με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία.

Στην ανακοίνωσή τους οι αντάρτες Χούτι ανέφεραν ότι ο Σάμαντ, ο επικεφαλής του Ανωτάτου Πολιτικού Συμβουλίου της Επανάστασης, «έπεσε μάρτυρας» στις 19 Απριλίου, στην επαρχία Χοντέιντα.

Από τον Νοέμβριο οι Χούτι έχουν εκτοξεύσει πολλούς πυραύλους εναντίον της γειτονικής χώρας, όμως σχεδόν όλοι αναχαιτίστηκαν από την αντιαεροπορική άμυνα.

Ο ανώτατος ηγέτης των ανταρτών Χούτι, ο Άμπντελ Μάλεκ αλ Χούτι εμφανίζεται πολύ σπάνια δημοσίως και καλλιεργεί την εικόνα ενός "πνευματικού ηγέτη".


Ο Σάλεχ αλ Σάμαντ πολιτικός ηγέτης των Χούτι
Ο Σάλεχ αλ Σάμαντ πολιτικός ηγέτης των Χούτι
Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Υεμένη: Νεκρός μετά από αεροπορική επιδρομή ο ανώτατος πολιτικός ηγέτης των Χούτι

Σ. Αραβία: Πυροβολισμοί έξω από το παλάτι στο Ριάντ - Drone προκάλεσε χάος

Σωρεία καταγγελιών στην Υεμένη: "Βασάνισαν, βίασαν και εκτέλεσαν" μετανάστες

ADVERTISING

SHARE: