Σαρκοζί: “Θα βγάλω τη Γαλλία από τη Συνθήκη Σένγκεν”

default image

Διαβάστε τι αναφέρει ο Γάλλος πρόεδρος για τους ελέγχους στα ευρωπαϊκά σύνορα

Περισσότερο εμπορικό προστατευτισμό στην Ευρώπη και έλεγχο των συνόρων ζητά ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, απειλώντας να αποσύρει τη Γαλλία από τη Συνθήκη Σένγκεν.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Journal du Dimanche, ο Γάλλος πρόεδρος άφησε να εννοηθεί, ότι μπορεί να υιοθετήσει μια στάση εξίσου σκληρή με εκείνη του Σαρλ ντε Γκολ, ο οποίος το 1965 είχε εφαρμόσει την πολιτική της “άδειας καρέκλας”.

Ο Γάλλος πρόεδρος ξεκαθάρισε, ότι εννοούσε την δέσμευσή του ότι θα ζητήσει την προώθηση μέτρων ώστε να έχουν προτεραιότητα οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και ότι θα αποσύρει τη Γαλλία από τη ζώνη Σένγκεν εάν δεν γίνουν αυστηρότεροι οι έλεγχοι στα ευρωπαϊκά σύνορα.

Ακόμη, είπε ότι αν και αρμόδια να χειρίζεται τις διαπραγματεύσεις για το εμπόριο είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επαφίεται στους ηγέτες της ΕΕ να ζητούν αμοιβαιότητα από άλλες χώρες που αναθέτουν κρατικές συμβάσεις μόνο σε εγχώριες εταιρείες.

“Όλες οι αγορές των δημοσίων αγαθών στην ήπειρό μας είναι ανοικτές από το 1994. Στην Ιαπωνία η μόνη ανοικτή αγορά είναι αυτή της υδροδότησης. Στην Κίνα δεν υπάρχει καμιά ανοικτή αγορά. Όλο κι όλο αυτό που λέω είναι δείξτε αμοιβαιότητα. Αλλιώς οι γαλλικές δημόσιες συμβάσεις θα ανατίθενται μόνο σε επιχειρήσεις οι οποίες παράγουν στην Ευρώπη. Όταν ο στρατηγός Ντε Γκολ εφάρμοσε την πολιτική της άδειας καρέκλας το 1965 απέσπασε την Κοινή Αγροτική Πολιτική και ώθησε την Ευρώπη μπροστά”, πρόσθεσε.

Ακόμη, ο Σαρκοζί είπε στη συνέντευξή του στην εφημερίδα ότι θα ήταν ευτυχής να λάβει μέρος σε δύο τηλεμαχίες με τον κύριο αντίπαλό του Ολάντ ανάμεσα στους δύο γύρους των προεδρικών εκλογών αντί της μίας τηλεοπτικής συζήτησης που συνηθίζεται.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα