Σε απόσταση αναπνοής οι Τούρκοι

default image

Τουρκικές έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ ξεκινά το "Πίρι Ρέις" σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου. Κατευθύνεται προς το οικόπεδο "Αφροδίτη". Νέες απειλές προς την Κύπρο

Στο οικόπεδο 12 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης κατευθύνεται το τουρκικό ερευνητικό “Πίρι Ρέις”. Κορυφώνεται η ένταση στη Μεσόγειο.

Η τουρκοκυπριακή ιστοσελίδα “haberkibris”, όπως αναφέρει η “Καθημερινή”, σημειώνει ότι το “Πίρι Ρέις” κατευθύνεται στην περιοχή όπου έχει ήδη ξεκινήσει έρευνες η Κύπρος.

Από την Άγκυρα διαρρέονται πληροφορίες ότι το “Πίρι Ρέις” θα διέλθει σε απόσταση πέντε ναυτικών μιλίων από την πλατφόρμα στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ.

Το τουρκικό ερευνητικό είχε εισέλθει στην κυπριακή ΑΟΖ το μεσημέρι της Δευτέρας, με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού να αναρτά είδηση σύμφωνα με την οποία “το Πίρι Ρέις ξεκίνησε έρευνες, στα ανοικτά της Κύπρου”, επικαλούμενο το Τουρκικό Ινστιτούτο Τεχνολογικών και Θαλασσίων Ερευνών.

Το τηλεγράφημα, σύμφωνα με το ikypros.com, ακολούθησε της τηλεφωνικής επικοινωνίας του πρωθυπουργού της Ελλάδας με τον Τούρκο ομόλογό του στη διάρκεια της οποίας ο Γιώργος Παπανδρέου συνέστησε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν “ηρεμία, αυτοσυγκράτηση και αποφυγή οποιασδήποτε ενέργειας εναντίον της Κύπρου που θα μπορούσε να προκαλέσει ένταση στην περιοχή”.

Ώρες αργότερα και ο λεγόμενος “πρωθυπουργός” των κατεχομένων, Ιρσέκ Κιουτσιούκ, δήλωνε σε κρατικά μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας ότι το τουρκικό πλοίο “Πίρι Ρέις” ξεκίνησε γεωφυσικές έρευνες για φυσικό αέριο, και τη συλλογή σεισμολογικών στοιχείων “στην εγκεκριμένη ζώνη”.

Οι πληροφορίες που μεταδίδονται από την Τουρκία αναφέρουν ότι το τουρκικό ερευνητικό έχει χαράξει πορεία που το φέρνει μόλις πέντε ναυτικά μίλια μακριά από την εξέδρα της Noble Energy. Σημειώνεται ότι το συνοδεύουν κορβέτες και μία φρεγάτα, καθώς και ένα πετρελαιοφόρο και δύο ρυμουλκά, ενώ στην περιοχή εκτελούν πτήσεις τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

Όπως είχε δηλώσει ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ, το “Πίρι Ρέις” θα διενεργήσει έρευνες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ κατεχομένων και Τουρκίας. Παράλληλα, ερευνητικό σκάφος της γαλλο-νορβηγικής εταιρείας CGGVeritas θα ερευνήσει στον κόλπο Αττάλειας, Μερσίνας και Αλεξανδρέττας. Ωστόσο, ο Πρόεδρος της εταιρείας διαβεβαίωσε ότι το ερευνητικό σκάφος δεν πρόκειται να διενεργήσει έρευνες σε διαφιλονικούμενη περιοχή.  

Αθήνα και Λευκωσία παρακολουθούν στενά και με ψυχραιμία τις τουρκικές ενέργειες. Διπλωματικές πηγές στην Ελλάδα εκτιμούν ότι η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα, προσπαθώντας να αμφισβητήσει ανοικτά κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε ετοιμότητα εξακολουθεί να βρίσκεται η Εθνική Φρουρά με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις, τόσο από θάλασσα όσο και από αέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες του “Φιλελεύθερου”, το ΓΕΕΦ παρακολουθεί στενά τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες και δόθηκαν σαφείς οδηγίες για ετοιμότητα σε όλες τις μονάδες.

“Δείξτε αυτοσυγκράτηση για να μην λάβουμε στρατιωτικά μέτρα”

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, εξέφρασε την ελπίδα του ότι η Κύπρος θα επιδείξει αυτοσυγκράτηση και δεν θα υποχρεώσει την Τουρκία να λάβει στρατιωτικά μέτρα.

Μιλώντας στο δίκτυο Euronews, σημείωσε ότι οι έρευνες για πετρέλαιο στην Μεσόγειο δεν αφορούν αποκλειστικά την Κύπρο και το Ισραήλ.

Επισήμανε ότι οι υπόλοιπες χώρες έχουν δικαιώματα τα οποία είναι κατοχυρωμένα από το διεθνές δίκαιο, τονίζοντας ότι μία από αυτές τις χώρες είναι η Τουρκία.

“Πιστεύω ότι η συνεργασία δυο χωρών, με τις οποίες η Τουρκία αντιμετωπίζει προβλήματα, είναι μια πολιτική επιλογή”, συμπλήρωσε.

Αναφορικά με την έναρξη των τουρκικών ερευνών στην Μεσόγειο, σημείωσε ότι η έναρξη των ερευνών του Πιρί Ρείς δεν είναι μια απλή εναντίωση της Τουρκίας στις κινήσεις της Κύπρου.

“Η Τουρκία ασκεί τα δικαιώματα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο. Εμείς δεν στέλνουμε τα πολεμικά πλοία για να πολεμήσουν. Τα πολεμικά μας πλοία θα παρέχουν προστασία στις έρευνες και θα απαντήσουν σε μια ενδεχόμενη επίθεση.

Εμείς δεν σκοπεύουμε να πολεμήσουμε. Ελπίζω ότι η Κύπρος θα επιδείξει αυτοσυγκράτηση και δεν θα υποχρεώσει την Τουρκία να λάβει στρατιωτικά μέτρα”, προσέθεσε.

Στα πλαίσια των τοποθετήσεων του “επιτέθηκε” στην Ε.Ε. για την στάση της στο Κυπριακό και επανέλαβε την γνωστή θέση της χώρας του περί διακοπής των συνομιλιών Άγκυρας – Βρυξελλών με την έναρξη της ευρωπαϊκής προεδρίας της Κύπρου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα