Σε ισχύ ένταλμα σύλληψης κατά του Τζούλιαν Ασάνζ για βιασμό

default image

Σουηδικό δικαστήριο εξέδωσε επίσημο ένταλμα σύλληψης σε βάρος του ιδρυτή του WikiLeaks για βιασμό που υποστηρίζουν ότι διέπραξε το 2010

Το Σουηδικό εφετείο επικύρωσε το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε σε βάρος του Τζούλιαν Ασάνζ, μετά από κατηγορίες για το βιασμό μιας γυναίκας το 2010.

Η απόφαση του σουηδικού δικαστηρίου έρχεται να παρατείνει την επί έξι ετών δικαστική διαμάχη των δυο πλευρών, με τον Αυστραλό να έχει βρει άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Ο 45χρονος ιδρυτής του WikiLeaks καταζητείται από τις σουηδικές αρχές προκειμένου να ανακριθεί σε σχέση με ισχυρισμούς, τους οποίους αρνείται, ότι διέπραξε βιασμό το 2010.

“Το Εφετείο συμφωνεί με την εκτίμηση του Επαρχιακού Δικαστηρίου πως ο Τζούλιαν Ασάνζ εξακολουθεί να θεωρείται ύποπτος για πρόκληση βιασμού”, ανέφερε το δικαστήριο.

Ο Ασάνζ απέφυγε ενδεχόμενη έκδοσή του στη Σουηδία καταφεύγοντας στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο το 2012. Λέει πως φοβάται ότι θα ακολουθήσει η έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου διεξάγεται ποινική έρευνα για τις δραστηριότητες των Wikileaks.

Ο Περ Σάμουελσον, Σουηδός δικηγόρος ο που εκπροσωπεί τον Ασάνζ, δήλωσε ότι δεν έχει μιλήσει ακόμη με τον πελάτη του.

“Φαντάζομαι ότι θα προσβάλουμε την απόφαση, θα ήταν περίεργο αν δεν το κάναμε”, είπε.

Το δικαστήριο ανέφερε πως το παρατεταμένο αδιέξοδο και η αδράνεια που επέδειξαν προηγουμένως Σουηδοί ερευνητές στη διεξαγωγή της έρευνας αποτελούν επιχειρήματα για την ακύρωση του εντάλματος, όμως παραμένει το επιχείρημα του ισχυρού ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης υπέρ της διατήρησής του.

“Αυτή τη στιγμή, η διατήρηση του εντάλματος φαίνεται ως εκ τούτου ότι είναι τόσο αποτελεσματική όσο και απαραίτητη ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε την έρευνα”, ανέφερε το δικαστήριο.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Φεβρουάριο ο ΟΗΕ είχε δικαιώσει τον Ασάνζ χαρακτηρίζοντας την κράτησή του αυθαίρετη. “Ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ κρατείται αυθαιρέτως από τη Σουηδία και τη Βρετανία από την σύλληψή του στο Λονδίνο στις 7 Δεκεμβρίου 2010”, ανέφερε χαρακτηριστικά η απόφαση.

Παράλληλα, είχε καλέσει “τις σουηδικές και τις βρετανικές αρχές” να θέσουν τέλος στην κράτησή του και να τον αποζημιώσουν.

Η σουηδική κυβέρνηση είχε τονίσει πως ο Ασάνζ επέλεξε εκουσίως να παραμείνει στην πρεσβεία και ότι οι σουηδικές αρχές δεν έχουν κανέναν έλεγχο επί της απόφασής του να παραμείνει εκεί.

(ΠΗΓΗ: ABC.net)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα