Σε ιστορικό χαμηλό η ανεργία στη Μεγάλη Βρετανία παρά τις αναταράξεις του Brexit

Σε ιστορικό χαμηλό η ανεργία στη Μεγάλη Βρετανία παρά τις αναταράξεις του Brexit
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι σε συνέντευξη Τύπου στη Ντάουνινγκ Στριτ AP

Κάτω από το 4% ανέρχεται πλέον το ποσοστό της ανεργίας στη Μεγάλη Βρετανία όπως βεβαιώνουν οι αρχές. Είναι το μικρότερο εδώ και πολλά χρόνια.

Το ποσοστό της ανεργίας στη Βρετανία υποχώρησε στις αρχές του 2019 στο χαμηλότερο επίπεδό του από τα μέσα του 1970, καθώς οι εργοδότες προσέλαβαν υπαλλήλους ενόψει της αρχικής προθεσμίας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, αλλά υπήρχαν ενδείξεις ότι το Brexit αρχίζει να επηρεάζει την απασχόληση.

Το ποσοστό υποχώρησε στο 3,8% το πρώτο τρίμηνο, το χαμηλότερο από το τρίμηνο έως τον Ιανουάριο του 1975, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η στατιστική υπηρεσία ONS. Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 65.000, που είναι η μεγαλύτερη μείωση των τελευταίων δύο και πλέον ετών.

Ωστόσο, η αύξηση της απασχόλησης επιβραδύνθηκε στις 99.000, αρκετά χαμηλότερα από την ενδιάμεση πρόβλεψη των οικονομολόγων σε έρευνα του Reuters για 135.000, ενώ επιβραδύνθηκε και η αύξηση των μισθών. «Είναι δυνατόν να δει κανείς τη σκιά του Brexit σε κάποια από αυτά τα στοιχεία», δήλωσε ο Μάικ Τζέικμαν, οικονομολόγος στην PwC.

«Ο Μάρτιος ήταν ο μήνας όταν η ανησυχία για το Brexit ήταν στο αποκορύφωμά της και ίσως αποτέλεσε την αιτία για την οποία οι επιχειρήσεις ήταν περισσότερο απρόθυμες να προσφέρουν υψηλότερους μισθούς και να διαφημίσουν νέες θέσεις εργασίας». Τα νούμερα αυτά θα μπορούσαν επίσης να είναι μια μικρή εξαίρεση στα πρόσφατα ισχυρά στοιχεία για την απασχόληση και τις αποδοχές, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version