Σε κρίση οι διπλωματικές σχέσεις Κολομβίας – Ρωσίας

Σε κρίση οι διπλωματικές σχέσεις Κολομβίας – Ρωσίας
Διπλωματική κρίση στις σχεσεις Κολομβίας - Ρωσίας shutterstock

Η Μπογοτά απέλασε δύο ρώσους διπλωμάτες, για υπόθεση κατασκοπείας, σύμφωνα με πληροφορίες, με τη Μόσχα να ανταποδίδει.

Η κυβέρνηση της Κολομβίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη πως προχώρησε στις αρχές Δεκεμβρίου στην απέλαση δυο ρώσων διπλωματών από την επικράτεια της λατινοαμερικάνικης χώρας, κίνηση που εξώθησε τη Ρωσία να εκδιώξει με τη σειρά της δυο κολομβιανούς διπλωμάτες.

Η Μπογοτά δεν έδωσε λεπτομερείς εξηγήσεις για τους λόγους που την οδήγησαν να απελάσει τους δύο διπλωμάτες. Σύμφωνα πάντως με δημοσιεύματα των ΜΜΕ στη χώρα, φέρονται να εμπλέκονταν σε υπόθεση κατασκοπείας.

Οι Ρώσοι «ενήργησαν κατά παραβίαση της Σύμβασης της Βιέννης» για τις διπλωματικές σχέσεις, περιορίστηκε να πει ο δεξιός πρόεδρος Ιβάν Ντούκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTN24.

Μετά την απέλασή τους, «η κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας προχώρησε με τη σειρά της στην εκδίωξη δύο κολομβιανών διπλωματικών λειτουργών διαπιστευμένων στη Μόσχα», ανέφερε η Cancellería — το κολομβιανό υπουργείο Εξωτερικών — σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, ο διευθυντής της κολομβιανής υπηρεσίας μετανάστευσης Χουάν Φρανσίσκο Εσπινόσα ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ότι οι δύο διπλωμάτες εγκατέλειψαν την Κολομβία την 8η Δεκεμβρίου. Με δεδομένες «τις περιστάσεις της αποχώρησής τους (…) δεν τους επιτρέπεται να επιστρέψουν βραχυπρόθεσμα», συμπλήρωσε ο κ. Εσπινόσα.

Οι αρχές της Κολομβίας ανακοίνωσαν τον Ιούνιο ότι απέλασαν «κατάσκοπο» της Βενεζουέλας, που κατ’ αυτές δρούσε για την κυβέρνηση του σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο. Ο τελευταίος διέκοψε τον Φεβρουάριο του 2019 τις διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στο Καράκας και την Μπογοτά.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα