Σε μετατραυματικό σοκ η Τουρκία. Άγνωστος ο αριθμός νεκρών και αγνοούμενων, άγνωστος και ο δράστης

default image

Το συντονιστικό κέντρο του πρωθυπουργικού γραφείου ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν 95 άτομα. Το συντονιστικό του φιλοκουρδικού Κόμματος, υποστηρίζει ότι ο αριθμός των νεκρών είναι 128. Το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων "Φιράτ", σημειώνει ότι υπάρχουν και 100 αγνοούμενοι. Η Ένωση Ιατρικών Συλλόγων Τουρκίας μετά τα μεσάνυχτα ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών είναι 105.

Μετατραυματικό σοκ ζει όλη η Τουρκία από χτες, μετά τις δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν στην ‘Αγκυρα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους, σύμφωνα με την κυβέρνηση 95 άτομα και σύμφωνα με κουρδικές πηγές 128 άτομα.

Το συντονιστικό κέντρο του πρωθυπουργικού γραφείου, χτες το βράδυ, ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν 95 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 246. Σε πρωινή του ανακοίνωση το κέντρο δεν ανέφερε αριθμό νεκρών, αλλά τόνισε ότι νοσηλεύονται ακόμα σε διάφορα νοσοκομεία της πρωτεύουσας συνολικά 160 άτομα, εκ των οποίων τα 65 σε εντατική μονάδα.

Το συντονιστικό γραφείο του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών, υποστηρίζει ότι ο αριθμός των νεκρών είναι 128 και ότι οι τραυματίες ξεπερνούν τους 500. Το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων «Φιράτ», σημειώνει ότι υπάρχουν και 100 αγνοούμενοι.

Η Ένωση Ιατρικών Συλλόγων Τουρκίας μετά τα μεσάνυχτα ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών είναι 105.

Σήμερα το μεσημέρι συγκεντρώθηκαν χιλιάδες στο σημείο όπου έγιναν χτες οι εκρήξεις. Επεισόδια δεν υπήρξαν. Για τις τρεις το απόγευμα ήταν προγραμματισμένη η συνάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου με τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Κι αυτό μετά από πρωτοβουλία του πρώτου. Ο ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί, απέρριψε την πρόταση Νταβούτογλου για συνάντηση.

Ως προς τους δράστες δεν υπάρχει επισήμως κάτι συγκεκριμένο, εκτός του ότι γίνεται λόγος για ενδεχόμενο επιχείρησης αυτοκτονίας. Η αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης υπουργός Μπερίλ Ντεντέογλου ανέφερε σήμερα τη σκέψη της, ότι «η επίθεση δεν σχεδιάστηκε στην περιοχή. Δημιουργείται η εντύπωση ότι υπάρχει ανάμειξη άλλων χωρών».

Πάντως το μετατραυματικό σοκ επιδρά ώστε να κλιμακωθεί ο διχασμός. Σε επίπεδο μέσων ενημέρωσης, οπαδών και εν μέρει πολιτικών, ο χώρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης πιστεύει ότι δράστες της επίθεσης είναι οι ίδιοι οι Κούρδοι, ενώ ο χώρος της αντιπολίτευσης πιστεύει ότι πρόκειται για έργο του κράτους.

Το επιχείρημα των φιλοκυβερνητικών, είναι το συμπέρασμα ότι η βόμβα που είχε εκραγεί δυο μέρες πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015 στο Ντιγιάρμπακιρ σε συγκέντρωση του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών, προκαλώντας το θάνατο τεσσάρων ατόμων, ευνόησε τελικά το ίδιο το φιλοκουρδικό κόμμα. Κι αυτό εκ του αποτελέσματος των εκλογών, όπου το κόμμα είχε ξεπεράσει το 13%.

Ούτως ή άλλως όμως, όπως σημειώνει σήμερα η τουρκική εφημερίδα «Τζουμχουριέτ», «κατά τη περίοδο 20 Ιουλίου – 10 Οκτωβρίου σκοτώθηκαν 80 στρατιώτες, 62 αστυνομικοί, 3 πολιτοφύλακες, 341 αντάρτες του ΡΚΚ, 113 πολίτες στο Νοτιοανατολική Τουρκία. Τώρα έρχονται να προστεθούν οι 95 νεκροί των χτεσινών εκρήξεων».

(ΑΜΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα