Σε μια κλωστή κρέμεται η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας

default image

Προβληματισμό για την πορεία εφαρμογής της περιβόητης συμφωνίας για το προσφυγικό, εκφράζουν μαζικά εφημερίδες του Βελγίου. Για προβλήματα στην αποδέσμευση των κεφαλαίων της ΕΕ, έκανε λόγο ο Τούρκος ΥΠΕΞ

Σε μια κλωστή φαίνεται να κρέμεται η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας, σύμφωνα με τον βελγικό Τύπο, καθώς η μεν Τουρκία αξιώνει την άμεση (τον Ιούνιο) κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, ενώ η ΕΕ ζητά με τη σειρά της από την Τουρκία εγγυήσεις ασφάλειας.

«Όνειρο θερινής νυκτός» αποτελούσε η πεποίθηση μερικών ότι η συμφωνία με την Τουρκία θα μπορούσε να επιλύσει το προσφυγικό, παρατηρεί η «De Morgen» στο κύριο άρθρο της και εκφράζει την άποψη ότι τα μειονεκτήματα της συμφωνίας έχουν αρχίσει να γίνονται πλέον αντιληπτά, πέραν της ηθικής απαξίας που ενέχει για την ΕΕ η απάνθρωπη μεταχείριση που επεφύλασσε στους πρόσφυγες μέσω της συμφωνίας.

Από την πλευρά της η «De Standaard» εμφανίζεται στο κύριο άρθρο της κι εκείνη προβληματισμένη με την πορεία εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό που όπως σημειώνει παρουσιάζει «σημάδια αποσύνθεσης».

Η εφημερίδα μιλάει για «μεγάλο τίμημα» που καλείται να καταβάλει η ΕΕ έναντι της Τουρκίας, παρατηρεί ότι η λογική του «μη χείρον βέλτιστον» παρουσιάζει ρωγμές και διερωτάται ποιες είναι εν τέλει οι «κόκκινες» γραμμές που θέτει η Ευρώπη και μέχρι πόσο θα είναι διατεθειμένη να υπομένει αγόγγυστα τους εκβιασμούς της Τουρκίας.

Τσαβούσογλου: Προβλήματα στην αποδέσμευση των κεφαλαίων της ΕΕ

O υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υιοθετήσει μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση όσον αφορά την εκταμίευση των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης και να βελτιώσει τον τρόπο που θα διαθέσει αυτά τα κεφάλαια.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα μαζί με τον Πολωνό ομόλογό του Βίτολντ Βαστσικόφσκι, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας τόνισε ότι η ΕΕ υποστηρίζει την Τουρκία πρόγραμμα ανά πρόγραμμα, μια διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει δύο χρόνια.

«Εάν αποφασίσετε να διαθέσετε αυτά τα χρήματα σε Σύρους μέσω προγραμμάτων, τότε τι θα συμβεί σε αυτούς τους ανθρώπους για ένα διάστημα 2 ετών; Αυτοί οι άνθρωποι έχουν βασικές καθημερινές ανάγκες. Κάποιος πρέπει να είναι ρεαλιστής. Η ΕΕ πρέπει να είναι πιο ρεαλίστρια» σημείωσε ο Τσαβούσογλου.

«Υπάρχουν προσκόμματα σε αυτό το σκέλος της συμφωνίας, υπάρχει γραφειοκρατία» τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στο υπόλοιπο της συμφωνίας.

«Έχει καταγραφεί μια μεγάλη πτώση στον αριθμό των παράτυπων μεταναστών. Καταμετρούσαμε 6.800 την ημέρα τον Νοέμβριο και αυτό μειώθηκε σε διψήφιους αριθμούς τις τελευταίες 15 ημέρες» τόνισε επίσης ο ίδιος.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα