Σε νέα κρίση οι γερμανοτουρκικές σχέσεις για τη φυλάκιση Γιουτζέλ

Σε νέα κρίση οι γερμανοτουρκικές σχέσεις για τη φυλάκιση Γιουτζέλ

Η υπόθεση της προφυλάκισης του ανταποκριτή της εφημερίδας Die Welt στην Τουρκία Ντενίζ Γιουτζέλ με την κατηγορία της τρομοκρατικής προπαγάνδας και της υποκίνησης μίσους προκαλεί έντονες αντιδράσεις

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας συγκάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή της Τουρκίας για να διαμαρτυρηθεί κατά της προφυλάκισης του ανταποκριτή στην Τουρκία της γερμανικής εφημερίδας Die Welt με την κατηγορία της «τρομοκρατικής» προπαγάνδας, μια υπόθεση που αποτελεί νέα πηγή έντασης στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Σε αντίθεση με όσα υποστήριξε αρχικά, η γερμανική διπλωματία γνωστοποίησε ότι δεν πρόκειται για μια «επίσημη κλήση», όμως ο πρεσβευτής «παρακαλείται» να μεταβεί σήμερα στο υπουργείο προκειμένου να συναντηθεί με τον υφυπουργό Εξωτερικών Βάλτερ Λίντνερ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ υπογράμμισε ενώπιον του Τύπου ότι έγινε κατανοητό προς τον Τούρκο διπλωμάτη ότι η κράτηση του δημοσιογράφου δεν ήταν «ούτε απαραίτητη ούτε δίκαιη» και αντιβαίνει τις αρχές της ελευθεροτυπίας.

Επισήμανε επίσης ότι αυτή η υπόθεση αναμένεται να περιπλέξει τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών.

«Πρέπει να γίνει σαφές για την Τουρκία ότι η εποχή (που διανύουμε) μόνο εύκολη δεν είναι για τις γερμανοτουρκικές σχέσεις κι ότι η υπόθεση του Ντενίζ Γιουτζέλ περιπλέκει πολύ περισσότερο την κατάσταση» επέμεινε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Γιουτζέλ συνελήφθη στην Τουρκία μαζί με άλλους δημοσιογράφους για την εμπλοκή του στην υπόθεση της δημοσιοποίησης προσωπικής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας και γαμπρού του προέδρου της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν, η οποία αφήνει υπόνοιες για αμφιλεγόμενες δοσοληψίες. Σύμφωνα με το τουρκικό δίκαιο η διάρκεια της προφυλάκισης μπορεί να κρατήσει έως και πέντε χρόνια.

Άλλωστε υπό το hashtag FreeDeniz χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου εκφράζουν τη συμπαράσταση τους στον δημοσιογράφο και ζητούν την άμεση απελευθέρωση του.


Αυτοκινητοπομπή στο Βερολίνο υπέρ του Γιουτζέλ:

Η υπόθεση Γιουτζέλ έχει προκαλέσει σωρεία πολιτικών αντιδράσεων στη Γερμανία

Η Γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε την προφυλάκιση του δημοσιογράφου «πικρή και απογοητευτική», ενώ υπογράμμισε ότι το μέτρο αυτό είναι «δυσανάλογα σκληρό» απέναντι στον Ντενίζ Γιουτζέλ, ο οποίος μάλιστα προσήλθε αυτοβούλως στις ανακριτικές αρχές προκειμένου να διευκολύνει τον σκοπό των ερευνών. «Η γερμανική κυβέρνηση περιμένει από την τουρκική δικαιοσύνη στο πλαίσιο της εκδίκασης της υπόθεσης Γιουτζέλ να έχει κατά νου τη μεγάλη σημασία της ελευθερίας του τύπου σε μια δημοκρατική κοινωνία», δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος κάλεσε τον Ταγίπ Ερντογάν να σέβεται την αρχή του κράτους δικαίου καθώς επίσης ζήτησε να αντιμετωπιστεί ο Ντενίζ Γιουτζέλ με σεβασμό από τις τουρκικές αρχές.

Την ίδια ώρα ο Γερμανός υπ. Δικαιοσύνης Χάικο Μάας τόνισε ότι «η κριτική δημοσιογραφία είναι ένα θεμελιώδες συστατικό της δημοκρατικής διαδικασίας λήψης αποφάσεων», κατηγορώντας ευθέως την τουρκική κυβέρνηση ότι διώκει τους δημοσιογράφους εκείνους που της είναι δυσάρεστοι. Τόνισε δε ότι κάτω υπό αυτές τις συνθήκες η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι σχεδόν αδύνατη.

Στο μεταξύ έντονες είναι και οι αντιδράσεις δημοσιογραφικών ενώσεων. Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κάνουν έκκληση για την άμεση αποφυλάκιση του Ντενίζ Γιουτζέλ και άλλων φυλακισμένων δημοσιογράφων, χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες που εκκρεμούν σε βάρους τους ως παράλογες. Κάλεσαν επίσης τη γερμανική κυβέρνηση να αναθεωρήσει τις σχέσεις της με την Τουρκία. Και η Διεθνής Αμνηστία σε παρέμβασή της αναφέρει ότι ο Ντενίζ Γιουτζέλ διώκεται εξαιτίας των επικριτικών του άρθρων.

Τέλος, σήμερα αναμένονται πορείες και αυτοκινητοπομπές υπέρ της αποφυλάκισης του Ντενίζ Γιουτζέλ σε δώδεκα γερμανικές πόλεις, μεταξύ των οποίων το Βερολίνο, η Φραγκφούρτη, το Αμβούργο και η Κολωνία. Ειδικότερα στη γερμανική πρωτεύουσα μεγάλο συλλαλητήριο υπέρ του Ντενίζ Γιουτζέλ έχει προγραμματιστεί για σήμερα το απόγευμα.

(Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Deutsche Welle)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα