Σε πήλινα πόδια η κυβέρνηση στη Γερμανία

Σε πήλινα πόδια η κυβέρνηση στη Γερμανία
Η νέα επικεφαλής του SPD, Άντρεα Νάλες AP

Πρόοδος –αλλά όχι οριστική συμφωνία– στη νέα συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής με αντικείμενο τα κλειστά κέντρα ασύλου

Με πρόοδο, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, ολοκληρώθηκε άλλη μία συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής στο Βερολίνο, με αντικείμενο την συμβιβαστική λύση στην οποία κατέληξαν το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) και η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) για την πολιτική ασύλου. Η επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου αύριο Πέμπτη.

Τα κλειστά κέντρα φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στα οποία κατέληξαν η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ και ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, βρίσκουν αντίθετα πολλά από τα στελέχη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), τα οποία τα περιγράφουν ως ένα «είδος φυλακής». Η αρχηγός πάντως του κόμματος Αντρέα Νάλες δήλωσε χθες το βράδυ ότι οι εταίροι βρίσκονται σε καλό δρόμο για μια συμφωνία. «Έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος, αλλά δεν έχουμε ακόμη συμφωνήσει», δήλωσε η κυρία Νάλες και ζήτησε από το κόμμα της «λίγη ακόμη εμπιστοσύνη για το επόμενο διάστημα». Διαβεβαίωσε πάντως ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε οτιδήποτε παραβιάζει την προγραμματική συμφωνία ή έρχεται σε αντίθεση με το Σχέδιο πέντε σημείων του SPD.

«Όλα είναι ακόμη ρευστά και χρειαζόμαστε λίγο χρόνο ακόμη για να συγκεκριμενοποιήσουμε το σχέδιο», δήλωσε ο Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, ο οποίος διευκρίνισε ότι δεν αρκεί απλώς μια πολιτική συμφωνία.

Στο μεταξύ ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος αύριο θα συναντηθεί με την κυρία Μέρκελ στην Καγκελαρία, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild δηλώνει ότι μετά την συνεννόηση των δύο κομμάτων της Χριστιανικής Ένωσης, είναι πρόθυμος να συνάψει μια διμερή συμφωνία με την Γερμανία, αλλά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. «Η σειρά των πραγμάτων μπορεί μόνο να είναι: διαπραγματεύσεις μεταξύ Αυστρίας και Γερμανίας, κατόπιν μεταξύ Αυστρίας και Ουγγαρίας και στο τέλος -και μόνο όταν η γερμανική θέση θα έχει αποσαφηνιστεί- διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουγγαρίας και Γερμανίας», δήλωσε ο κ. Όρμπαν και πρόσθεσε ότι η ουγγρική θέση είναι γνωστή ήδη από το 2015 και τώρα πια είναι και ευρωπαϊκή θέση και προσβλέπει σε προστασία των εξωτερικών συνόρων και κέντρα προσφύγων εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Ούγγρος Πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη ότι για το ίδιο θέμα θα έχει σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ξεκινούν οι απελάσεις Αφγανών

Οι αρχές της Γερμανίας ετοιμάζονταν να απελάσουν μια ομάδα προσφύγων, οι αιτήσεις των οποίων για τη χορήγηση ασύλου απορρίφθηκαν, στο Αφγανιστάν το βράδυ της Τρίτης, κατήγγειλε οργάνωση αρωγής στους πρόσφυγες.

Αεροσκάφος με άγνωστο αριθμό ανθρώπων οι αιτήσεις των οποίων απορρίφθηκαν επρόκειτο να αναχωρήσει από το Μόναχο το βράδυ της Τρίτης, διευκρίνισε η οργάνωση.

Ο Στέφαν Ντίνβαλντ του Βαυαρικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείοότι ήταν ενήμερος για τουλάχιστον 12 πρόσωπα που επρόκειτο να απελαθούν. «Ανάμεσά τους είναι άνθρωποι που παρακολουθούσαν μαθήματα κοινωνικής ένταξης–τουλάχιστον δύο–και αρκετοί άρρωστοι», υπογράμμισε.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας ανέστειλε για ένα διάστημα τις ομαδικές επαναπροωθήσεις προσφύγων στο Αφγανιστάν, μετά τη βομβιστική επίθεση του Μαΐου του 2017 μπροστά στη γερμανική πρεσβεία στην Καμπούλ, όταν σκοτώθηκαν πάνω από 90 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 400 και πλέον.

Όμως οι γερμανικές αρχές ξανάρχισαν να προχωρούν σε επαναπροωθήσεις τον Σεπτέμβριο για τρεις κατηγορίες προσώπων: ανθρώπους ύποπτους για σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις, ανθρώπους που διέπραξαν ποινικά αδικήματα, καθώς και ανθρώπους που δεν συνεργάζονταν μαζί τους όσον αφορά τα έγγραφά τους.

Ως σήμερα, από την πρώτη ομαδική επαναπροώθηση, τον Δεκέμβριο του 2016, τουλάχιστον 230 άνδρες έχουν επαναπατριστεί στο Αφγανιστάν.

Οι επαναπροωθήσεις τους προκαλούν έντονες αντιδράσεις διότι ο πόλεμος συνεχίζει να μαίνεται στο Αφγανιστάν. Το ισλαμιστικό, ένοπλο κίνημα των Ταλιμπάν ελέγχει σήμερα πάνω από 14% της επικράτειας της χώρας αυτής, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, ενώ διεκδικεί άλλο ένα 30% του αφγανικού εδάφους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα