Σενεγάλη: Παίζοντας μπάλα στην άμμο, με όνειρο να γίνουν οι επόμενοι “Μανέ”

Σενεγάλη: Παίζοντας μπάλα στην άμμο, με όνειρο να γίνουν οι επόμενοι “Μανέ”
Ερασιτεχνική ομάδα ποδοσφαίρου στο Ντακάρ Πάνος Κωδωνάς

Παίζοντας ποδόσφαιρο σε αυτοσχέδια γήπεδα, οι νέοι στη Σενεγάλη ονειρεύονται να γίνουν οι επόμενοι "Μανέ", ώστε να ξεφύγουν από τη φτώχια που μαστίζει τη χώρα.

Η μεγάλη αποστολή της Actionaid Hellas στη Σενεγάλη για την κλιματική αλλαγή και την κλιματική μετανάστευση έχει ξεκινήσει και το NEWS 24/7 είναι εκεί!

Στόχος της αποστολής είναι να ερευνηθεί εκ των έσω πώς ο φτωχός αυτός λαός της δυτικής Αφρικής προσπαθεί να επιβιώσει εν μέσω της κλιματικής κρίσης, η οποία πρόκειται να δημιουργήσει έντονο κύμα μεταναστών λόγω κλίματος.

Από τις πρώτες κιόλας ώρες του ταξιδιού μας στην πρωτεύουσα, το Ντακάρ, δε ήταν λίγες οι φορές που “πέσαμε” πάνω σε νεαρούς Σενεγαλέζους που έτρεχαν πάνω κάτω, παίζοντας ποδόσφαιρο σε αυτοσχέδια γήπεδα στην άμμο και το χώμα, με όνειρο να γίνουν οι επόμενοι “Μανέ” και να ξεφύγουν από τη φτώχια που μαστίζει τη χώρα.

Ερασιτεχνική ομάδα ποδοσφαίρου στο Ντακάρ Πάνος Κωδωνάς
Ερασιτεχνική ομάδα ποδοσφαίρου στο Ντακάρ Πάνος Κωδωνάς

Γεννημένος στη Σενεγάλη, ο Σαντιό Μανέ πέρασε δύσκολα και φτωχικά χρόνια ως παιδί.

Ο Μανέ, ντυμένος στα χρώματα της Σενεγάλης shutterstock

Στο μικρό χωριό του Μπαμπαλί, ένα από τα φτωχότερα μέρη της χώρας γεννήθηκε στις 10 Απριλίου του 1992 ο Σαντιό Μανέ. Έχοντας χάσει τον πατέρα του στα επτά του, η οικογένειά του τον προέτρεψε να μορφωθεί.

Ωστόσο, εκείνος είχε μια και μόνο λατρεία, το ποδόσφαιρο.

Σε ηλικία 15 ετών, μαζί με τον θείο του, πάνε στο Ντακάρ, με στόχο ο μικρός Σαντιό να κυνηγήσει το μεγάλο όνειρο. Οι “πόρτες” των ομάδων ήταν ανοιχτές για δοκιμαστικά και κάπως έτσι βρέθηκαν στο κατώφλι του Stade Deni Birame Ndao.

Στα δοκιμαστικά υπήρχαν δεκάδες παιδιά, όλα με αθλητικές ενδυμασίες και ποδοσφαιρικά παπούτσια, αλλά ο Μανέ με ένα ξεφτισμένο μπλουζάκι και παλιά παπούτσια.

“Είσαι εδώ για το δοκιμαστικό; Είσαι με αυτά τα παπούτσια; Πώς μπορείς να παίξεις; Και με αυτό το παντελόνι; Δεν έχεις την κατάλληλη ενδυμασία”, του είπε ένας από τους προπονητές.

“Ήρθα να παίξω με ό,τι καλύτερο είχα. Απλά θέλω να παίξω”, του απάντησε ο Μανέ, με τον προπονητή να τον δέχεται στην ομάδα, αναγνωρίζοντας το ταλέντο του, το οποίο σύντομα ξεπέρασε τα ποδοσφαιρικά σύνορα της Σενεγάλης.

Το 2011 ξεκίνησε να αγωνίζεται επαγγελματικά στη γαλλική Μετς και την επόμενη σεζόν υπέγραψε στη Σάλτσμπουργκ. Με τη Σάλτσμπουργκ κατέκτησε ένα πρωτάθλημα και ένα Κύπελλο Αυστρίας. Το 2014 πήρε μεταγραφή για τη Σαουθάμπτον, ενώ από το 2016 είναι παίκτης της Λίβερπουλ, με την οποία έφτασε στο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ τη σεζόν 2017-2018.

Παρά τη μεγάλη δόξα, ο Μανέ έχει αποδείξει ότι δεν ξεχνάει το παρελθόν και τις ρίζες του. Διαρκώς συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό του χωριού του, προσφέροντας χρήματα ώστε να χτιστούν νοσοκομεία και σχολεία.

Πρόσφατα, ο ποδοσφαιριστής δώρισε χρήματα στους γιατρούς της χώρας του, ώστε να βοηθήσει στον περιορισμό της εξάπλωσης της covid-19, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε μήνα δίνει 70 ευρώ σε κάθε οικογένεια του χωριού του, ώστε να τους προσφέρει όσα δεν είχε ο ίδιος.

“Τι να τις κάνω τις δέκα Ferrari, τα πανάκριβα διαμάντια και τα αεροπλάνα; Προτιμώ ο λαός μου να λαμβάνει λίγα από όσα έλαβα εγώ. Γιατί εγώ ήμουν ο τυχερός”, είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ο ποδοσφαιριστής.

Ερασιτεχνική ομάδα ποδοσφαίρου στο Ντακάρ Πάνος Κωδωνάς

Κατά τη διάρκεια της αποστολής της ActionAid Hellas στη Σενεγάλη, δεν ήταν λίγοι όσοι μας μίλησαν με υπερηφάνεια και ενθουσιασμό για τον Μανέ, κάνοντας λόγο για ένα “αστέρι”, έναν Σενεγαλέζο ήρωα και ένα ίνδαλμα για όλα τα νέα παιδιά.

Ερασιτεχνική ομάδα ποδοσφαίρου στο Ντακάρ Πάνος Κωδωνάς

Ο Modu, ο οποίος μας συντροφεύει στην αποστολή, σε κουβέντα που είχαμε για την αγάπη των Σενεγαλέζων για τον Μανέ, μου είπε μεταξύ άλλων:

“Τα παιδιά που βλέπεις εδώ να παίζουν όλη μέρα μπάλα στις αλάνες και στα γήπεδα στην άμμο και στο χώμα, ονειρεύονται να γίνουν μια μέρα σαν τον Μανέ. Για αυτούς, ο Μανέ είναι ήρωας, είναι ίνδαλμα. Οι νέοι στη Σενεγάλη βλέπουν το ποδόσφαιρο ως τον μοναδικό τρόπο ώστε να ξεφύγουν από τη φτώχια και τις δυσκολίες. Ο Μανέ τα κατάφερε! Για μια ανάλογη ζωή προσεύχονται όλοι οι νέοι, για αυτό παίζουν πλέον ποδόσφαιρο”.

Ερασιτεχνική ομάδα ποδοσφαίρου στο Ντακάρ Πάνος Κωδωνάς

Πάντως, είτε καταφέρουν να φτάσουν στο επίπεδο του Μανέ, είτε όχι, το μόνο σίγουρο είναι ότι μέσα σε αυτά τα αυτοσχέδια γήπεδα, οι Σενεγαλέζοι παίζουν μπάλα πάντα με χαμόγελο!

Μείνετε συντονισμένοι στο NEWS 24/7 για αναλυτικά ρεπορτάζ και συνεντεύξεις από την αποστολή της ActionAid Hellas στη Σενεγάλη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version