Σίγησε ο "δρόμος που τραγουδάει" - Η μελωδία του ενοχλούσε τους ντόπιους

Δρόμος που τραγουδάει

Η μελωδία που έβγαζε ο δρόμος όταν διέρχονταν οχήματα, "τρέλανε" τους κατοίκους κοντινού χωριού, καθώς δεν τους άφηνε να κοιμηθούν

Μία, αν μη τι άλλο, πρωτότυπη ιδέα εφάρμοσαν σε δρόμο της Ολλανδίας για να βελτιώσουν την οδική ασφάλεια. Ειδικές ταινίες στην άσφαλτο έπαιζαν μια μελωδία όταν τα οχήματα κινούνταν πάνω τους με την σωστή ταχύτητα.

Η εφαρμογή της όμως κράτησε λίγες μόνο ώρες, αφού οι κάτοικοι κοντινού χωριού εξέφρασαν έντονα παράπονα, τονίζοντας ότι ο συνεχόμενος θόρυβος τους τρέλαινε. Κάποιος το αποκάλεσε "ψυχολογικό βασανιστήριο" ενώ ένας άλλος είπε ότι οι οδηγοί επιτάχυναν προκειμένου να δουν αν θα πήγαινε και το τραγούδι πιο γρήγορα.

Μετά τις έντονες πιέσεις, οι αρμόδιοι αναγκάστηκαν την Τρίτη να κλείσουν τον "δρόμο που τραγουδάει", μία μόλις μέρα μετά επίσημη παράδοσή του στην κυκλοφορία.

Για να παίξει ο δρόμος τον ύμνο της βόρειας επαρχίας Φρίσλαντ, τα οχήματα έπρεπε να κινούνται στο όριο ταχύτητας, τα 60 χλμ/ω. Ο ήχος δημιουργούνταν όταν τα οχήματα περνούσαν πάνω σε στρατηγικά τοποθετημένες λωρίδες, οι οποίες ήταν στην άκρη του δρόμου για να προειδοποιούν τους οδηγούς ότι κινδυνεύουν να βγουν εκτός.

Γρήγορα όμως έγινε σαφές ότι οι ντόπιοι δεν "τραγουδούσαν" την ίδια μελωδία. "Κοντεύω να τρελαθώ. Δεν μπορείς να καθίσεις έξω και δεν μπορείς να κοιμηθείς το βράδυ", δήλωσε ο Σίτζε Γιάνσμα στο RTL News.

Η Ρία Γιάνσμα είπε στο Reuters: "Το βράδυ του Σαββάτου, τα ταξί...προσπαθούσαν να περάσουν από τις γραμμές όσο τον δυνατόν πιο γρήγορα και ακούγαμε τον ύμνο να παίζει όλη τη νύχτα".

Ο Σιέτσκε Πέπιες, τοπικός υπουργός Υποδομών και Πολιτιστικών Θεμάτων, είπε ότι το έργο σε ένα τμήμα του αυτοκινητόδρομου ήταν ένας τρόπος να "ακουστεί" το όνομα της πόλης Λεουβάρντεν, της φετινής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης ενώ ταυτόχρονα δοκιμάστηκε μια νέα μπογιά για δρόμους.

"Λειτουργεί εκπληκτικά καλά. Μπορείτε να ακούσετε την μελωδία", είπε στο BBC και πρόσθεσε: "Ήμασταν ευτυχείς που λειτούργησε αλλά οι άνθρωποι δεν πρέπει να είναι δυσαρεστημένοι... Άλλοι δρόμοι είναι πιο κατάλληλοι γι' αυτό".

Οι ειδικές ταινίες τοποθετήθηκαν την Παρασκευή και κόστισαν 80.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων για την απομάκρυνσή τους, δήλωσε εκπρόσωπος της επαρχίας. "Ήταν ένα πείραμα για το πώς μπορείς να επηρεάσεις τη συμπεριφορά των οδηγών. Ήμουν εκεί και αν μένεις εκεί δεν είναι και τόσο ευχάριστο", επεσήμανε.

"Η ιδέα ήταν καλή αλλά πολλοί άνθρωποι δήλωσαν ότι έκανε πολύ θόρυβο, ότι δεν μπορούσαν να κοιμηθούν... Τώρα θα υπάρχει ησυχία και οι κάτοικοι θα χαρούν και πάλι τη ζωή τους", κατέληξε.

Πηγή: 

BBC

ADVERTISING

SHARE: