Σήμερα διορίζεται ο Μάικ Πομπέο

Σήμερα διορίζεται ο Μάικ Πομπέο
O διευθυντής της CIA, Mike Pompeo AP Photo/Susan Walsh

Από τη CIA στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο έμπιστος του Τραμπ

Η Γερουσία των ΗΠΑ αναμένεται να επικυρώσει σήμερα σε ψηφοφορία κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας του σώματος τον διορισμό του Μάικ Πομπέο, του νυν διευθυντή της CIA, στο αξίωματου υπουργού Εξωτερικών της χώρας.

Ο Πομπέο, τον οποίο επέλεξε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για να διαδεχθεί τον Ρεξ Τίλερσον, εξασφάλισε μόλις και μετά βίας την έγκριση της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας τη Δευτέρα (11 ψήφοι υπέρ έναντι 10 κατά), μετά τη στροφή 180 μοιρών που έκανε ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ραντ Πολ.

Ο Πολ, παρότι για καιρό έλεγε πως εναντιωνόταν στον διορισμό του Πομπέο εξαιτίας των θέσεών του όσον αφορά τον πόλεμο στο Ιράκ και για τα αμερικανικά προγράμματα παρακολουθήσεων, τελικά ανακοίνωσε πως άλλαξε γνώμη, μετά τις εγγυήσεις που έδωσε ο σημερινός επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας κατασκοπείας.

Εάν δεν εγκρινόταν από τη Γερουσία ο διορισμός του Πομπέο στον θώκο του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο ένοικος του Λευκού Οίκου θα ερχόταν σε δύσκολη θέση.

Ο Πομπέο, που μετατράπηκε σε έναν από τους πιο έμπιστους συμβούλους του Τραμπ τους 15 μήνες που βρίσκεται στο τιμόνι της CIA, βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα πρόσφατα μετά την αποκάλυψη της συνάντησης που έκανε πρόσφατα εν κρυπτώ με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν στην Πιονγκγιάνγκ.

Η λίστα όσων έχουν απολυθεί ή παραιτηθεί επί προεδρίας Τραμπ:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα