Φυγάς στην ίδια του τη χώρα ο Καντάφι

default image

Άφαντος παραμένει ο Μουαμάρ Καντάφι. Κατέλαβαν την Τρίπολη οι εξεγερμένοι. Υπό τον έλεγχό τους η δημόσια τηλεόραση. Συνελήφθησαν τρεις γιοι του. Το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να βομβαρδίσει το αρχηγείο του (Pics+Vids)

Την ώρα που σύμφωνα με τους αντικαθεστωτικούς το 95% της Τρίπολης έχει πέσει στα χέρια τους, η τύχη του Καντάφι αγνοείται.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικού Πενταγώνου ο Μουμάρ Καντάφι παραμένει στη Λιβύη, την ώρα που οι εξεγερμένοι δηλώνουν ότι θέλουν να τον πιάσουν ζωντανό και να τον δικάσουν.

Όπως αναφέρουν πηγές των αντικαθεστωτικών, το ΝΑΤΟ πρόκειται να βομβαρδίσει το κτίριο όπου βρίσκεται το αρχηγείο του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι στην Τρίπολη αμέσως μετά το πέρας της προσευχής στη δύση του ηλίου, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Jamahiriyah της Λιβύης σταμάτησε να εκπέμπει σήμερα και εκπρόσωπος των εξεγερμένων είπε ότι δυνάμεις που αντιτίθενται στο καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι πήραν τον έλεγχο των κεντρικών του γραφείων στην Τρίπολη.

“Οι επαναστάτες κατέλαβαν το κτίριο της τηλεόρασης, αφού σκότωσαν τους στρατιώτες που το είχαν περικυκλώσει. Βρίσκεται τώρα υπό τον έλεγχό τους”, είπε ο εκπρόσωπος.

Νωρίτερα, οι αντικαθεστωτικοί κατέλαβαν την πράσινη πλατεία, σημείο συμβολικό, καθώς παραδοσιακά θεωρείτο ως τόπος ένωσης των οπαδών του Συνταγματάρχη Καντάφι, η τύχη του οποίου αγνοείται.

Το ΝΑΤΟ, λίγο μετά από την είσοδο των Λίβυων επαναστατών στη Πράσινη πλατεία, ανακοίνωσε ότι το καθεστώς του Καντάφι είναι στο τέλος του.

Δραπέτευσε ένας από τους γιους του Καντάφι

Ο Μοχάμεντ Καντάφι διέφυγε από το σπίτι όπου βρισκόταν υπό περιορισμό με τη βοήθεια στρατευμάτων πιστών στο καθεστώς, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, την ώρα που οι εξεγερμένοι προσπαθούν να πάρουν τον πλήρη έλεγχο της Τρίπολης.

Ο Μοχάμεντ είναι ένας από τους τρεις γιους του Μουάμαρ Καντάφι που είχε συλληφθεί από τους εξεγερμένους. Δυνάμεις πιστές στο καθεστώς εισέβαλαν στο σπίτι όπου βρισκόταν ο Μοχάμεντ και τον απελευθέρωσαν, αφού συγκρούστηκαν με τους φρουρούς, ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο Μοχάμεντ είχε παραδοθεί στους εξεγερμένους την Κυριακή και τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Υπό κράτηση παραμένουν ο Σαάντι και ο Σαίφ αλ Ισλάμ, ενώ μυστήριο παραμένει το που βρίσκεται Χαμίς Καντάφι, καθώς πληροφορίες τον έφεραν να ηγείται ομάδας πιστών του Καντάφι και να ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τους αντικαθεστωτικούς.

Στο μεταξύ, αξιωματούχος των εξεγερμένων στην Τρίπολη δήλωσε ότι δυνάμεις πιστές στον Καντάφι έχουν σταθμεύσει άρματα μάχης κοντά στο λιμάνι της Τρίπολης και το κτιριακό συγκρότημα του Καντάφι.

 

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, πολύ αργά το βράδυ της Κυριακής, πλήθος ξεχύθηκε στην πλατεία, κρατώντας σημαίες κόκκινες, μαύρες και πράσινες, με τα χρώματα της επανάστασης δηλαδή, και φώναζε “Ο Θεός (Αλλάχ) είναι μεγάλος”.

Κραυγές ενθουσιασμού γέμισαν και την Βεγγάζη , την επαναστατική “πρωτεύουσα” που βρίσκεται στο Ανατολικό μέρος της Λιβύης, όπου χιλιάδες κάτοικοι ξεχύθηκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν το επικείμενο τέλος του καθεστώτος του Συνταγματάρχη.

 

Το βρετανικό κανάλι Sky News μετέδωσε εικόνες από το ενθουσιασμένο πλήθος, ενώ ο Μαχμούντ Τζιμπρίλ, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, ζήτησε από τους αντικαθεστωτικούς να μην μπουν στη διαδικασία να αναζητήσουν εκδίκηση για ότι έγινε και τους προειδοποίησε ότι θα πρέπει να μην ξεχνούν την ύπαρξη των οπαδών του Μουαμάρ Καντάφι.

Οι δυνάμεις του Καντάφι μάχονται στην Τρίπολη και ελέγχουν το 15-20% της πόλης.

Οι πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι δυνάμεις εξακολουθούν να μάχονται στην Τρίπολη και ελέγχουν το 15 ως 20% της πόλης, δήλωσε εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών στο τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα.

“Βασικά έχουν τον έλεγχο τεσσάρων περιοχών…αυτό αντιπροσωπεύει το 15-20% της πόλης”, διευκρίνισε ο ίδιος.

Λίγο νωρίτερα, ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε ότι βίαιες συγκρούσεις σημειώνονται γύρω από την κατοικία του Καντάφι στην Τρίπολη, αλλά και στις νότιες περιοχές της λιβυκής πρωτεύουσας.

Από τις 06:00 τοπική ώρα από τα νότια της πόλης ακούγονται πυρά ελαφρών και βαρέων όπλων.

Λίγο αργότερα ακούστηκαν πυρά από καλάσνικοφ κοντά στο ξενοδοχείο Rixos όπου διαμένουν ξένοι δημοσιογράφοι.

Στη διάρκεια της νύχτας επικρατούσε ηρεμία, τόνισε ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σε σύντομη συνέντευξή του προς το αλ Τζαζίρα, που μεταδόθηκε σήμερα το πρωί, ο Μοχάμεντ Καντάφι ένας από τους γιους του Μουάμαρ δήλωσε πως βρίσκεται σπίτι του και δεν πρόκειται να φύγει από εκεί. Το τηλεοπτικό δίκτυο δεν διευκρίνισε σε ποια συνοικία βρίσκεται η κατοικία του Μοχάμεντ Καντάφι.

Ειρηνική μετάβαση εξουσίας ζητά το ΝΑΤΟ

Οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί θα σταματήσουν τις επιθέσεις τους, εάν ο Μουαμάρ Καντάφι ανακοινώσει την αποχώρηση του, σύμφωνα με επίσημη δήλωση του επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, στο Αλ Αραμπίγια.

 

Ο Μουσταφά Αμπντ Ελ Τζαλίλ, αρχηγός των αντικαθεστωτικών και του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, συμπλήρωσε, πως οι επαναστατικές δυνάμεις της οργάνωσης θα παράσχουν στον Καντάφι και τους γιούς του κάθε προστασία, ώστε να αποχωρήσει με ασφάλεια από τη χώρα.

 

Παράλληλα, το ΝΑΤΟ δηλώνει ότι θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, ώστε να προστατευτούν οι πολίτες και θα υποστηρίξει ακόμη περισσότερο της δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη ζωή των Λίβυων.

 

“Αυτό που θα συνεχίσουμε να κάνουμε είναι να ενδυναμώσουμε την εντολή που έχουν τα Ηνωμένα Έθνη να προστατέψουν τους πολίτες”, δήλωσε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Οανα Λουνγκεσκου. “Όλες οι πλευρές αυτής της σύγκρουσης έχουν ξεκάθαρη ευθύνη να προστατέψουν τον άμαχο πληθυσμό”, συνέχισε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, που τόνισε ακόμη πως η μετάβαση της εξουσίας στη Λιβύη, πρέπει να γίνει με ειρηνικό τρόπο.

 

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντριου Φογκ Ρασμούσεν δήλωσε πως “το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να συνεργαστεί με τους πολίτες της Λιβύης, αλλά και με τα μέλη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, τα οποία έχουν τεράστια ευθύνη για ό,τι επακολουθήσει”, ενώ τόνισε πως μόνο με τη συνεργασία μπορεί να επιτευχθεί ειρηνική και άμεση μεταβίβαση εξουσίας στη Λιβύη.

Στο μεταξύ, ο Λίβυος ηγέτης, μετά από την ανακοίνωση του ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους αντικαθεστωτικούς, επανήλθε με νέα, αντικρουόμενη ανακοίνωση, ζητώντας, μέσω της κρατικής τηλεόρασης, από τους πιστούς σε αυτόν πολίτες να “σώσουν την Τρίπολη” από την επιθετικότητα των επαναστατών.

 

“Είναι υποχρέωση όλων των Λίβυων. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου”, δήλωσε ο Καντάφι, ενώ το Αλ Αραμπίγια μετέδιδε εικόνες πολιτών που γιόρταζαν στο κέντρο της Τρίπολης και κατέβαζαν από τους τοίχους αφίσες του Λίβυου ηγέτη. Οι συγκεκριμένες εικόνες ήταν οι πρώτες που μεταδόθηκαν, μετά την είσοδο των επαναστατών στην Τρίπολη.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα