Σόιμπλε: Παρωχημένο το πρόγραμμα σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ

Σόιμπλε: Παρωχημένο το πρόγραμμα σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ
Eurogroup finance Ministers meeting in Brussels, Belgium on Dec 5, 2016 Alexandros Michailidis / SOOC

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στην WSJ, μιλά για την Ελλάδα τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει νέο πρόγραμμα σε περίπτωση αποχώρησης του Ταμείου. "Δεν θα το συνιστούσα στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά εγώ θα ήμουν εντελώς χαλαρός", είπε χαρακτηριστικά

Στο ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα αναφέρθηκε εκ νέου ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal, σημειώνοντας ότι αν το Ταμείο δεν παραμείνει τότε θα είναι παρωχημένο και θα πρέπει να συμφωνηθεί ένα νέο.

Ειδικότερα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε πως εάν δεν καταλήξει σε μια επιτυχημένη β’ αξιολόγηση η Ελλάδα και εάν αποχωρήσει το ΔΝΤ θα χρειαστεί να βρούμε κάτι νέο. 

“Το πρόγραμμα συμφωνήθηκε με την προσδοκία ότι θα συμμετάσχει το ΔΝΤ” είπε ο Γερμανός υπουργός και συμπλήρωσε: “Αν το πρόγραμμα καταστεί παρωχημένο, τότε θα έχουμε μια κατάσταση κατά την οποία κάποιος θα πρέπει να δημιουργήσει κάτι νέο. Δεν θα το συνιστούσα στην ελληνική κυβέρνηση. Αλλά εγώ θα ήμουν εντελώς χαλαρός. Η γερμανική ομοσπονδιακή βουλή θα πρέπει πρώτα να συζητήσει και να συμφωνήσει σχετικά με την έγκριση ή μη της διαπραγμάτευσης ενός νέου προγράμματος» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Τι θα γινόταν αν αποχωρούσε το ΔΝΤ

Πως θα ήταν όμως ένα μνημόνιο αν αποχωρούσε το ΔΝΤ. Αν πράγματι οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να είναι απρόθυμοι και το Ταμείο πει οριστικά «όχι» και δώσει στην δημοσιότητα μια έκθεση βιωσιμότητας για χρέος η οποία θα λέει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο η Ελλάδα θα έχει ήδη πάθει την πρώτη ζημιά. Το 2014 όταν ο τότε Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς είχε μιλήσει για την αποχώρηση του ΔΝΤ τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων εκτινάχθηκαν στα επίπεδα του 2011 όταν η Ελλάδα είχε βρεθεί στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Μια σημερινή άρνηση του ίδιου του ΔΣ ΔΝΤ να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα ύστερα από δύο αποτυχημένα προγράμματα θα δώσει σήμα στις αγορές ότι η Ελλάδα είναι λίγο πολύ «χαμένη υπόθεση» . Όπως είναι φυσικό αυτό θα έχει και τις ανάλογες συνέπειες.

Υπενθυμίζεται ότι είναι η δεύτερη φορά , μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα,που ο Γερμανός Οικονομικών σημειώνει το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤ, με την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, να μιλά για κινήσεις τακτικής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα