Σόιμπλε προς Βρετανούς: Κλάψτε όσο θέλετε. Το Brexit είναι αδιαπραγμάτευτο

default image

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών "πυροβολεί" τους Βρετανούς με νέες δηλώσεις, ξεκαθαρίζοντας πως το Brexit θα γίνει και μάλιστα, όσο περνά από το χέρι του, το συντομότερο δυνατό. Διαβάστε τις ιδιαίτερα σκληρές του δηλώσεις

“Υπάρχει η εντύπωση πως οι Βρετανοί θέλουν να βάλουν τα κλάματα [για το Brexit], όμως αυτό δεν βοηθά κανέναν. Ας το σκέφτονταν νωρίτερα” δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Βόλφγκαν Σόιμπλε από την πόλη Κουνζεσλάου στην Νότια Γερμανία. Ο Γερμανός δεν άφησε κανένα περιθώριο επαναπροσέγγισης με το Ηνωμένο Βασίλειο λέγοντας χαρακτηριστικά: “Δεν πιστεύω πως η βρετανική απόφαση να εγκαταλείψει την ΕΕ είναι αναστρέψιμη”, ενώ συμπλήρωσε πως θα είναι “φρόνιμο” η Μεγάλη Βρετανία να ενεργοποιήσει γρήγορα το αίτημα εξόδου.

“Είναι εξαιρετικά κρίσιμο να κινηθούμε με σύνεση και σοφία για μια έξοδο με τις λιγότερες δυνατές απώλειες” συνέχισε ο Β. Σόιμπλε, εκτιμώντας παράλληλα πως το γεγονός του Brexit δεν προκάλεσε χάος στις αγορές. Επιπλέον, εκτίμησε πως η αναθεώρηση των Συνθηκών της Ένωσης σε αυτό το σημείο “είναι χάσιμο χρόνου”.

Σε κάθε περίπτωση, νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ είχε τονίσει παλιότερη δήλωσή του, με την οποία υποστήριζε πως ασχέτως με την κατάληξη του δημοψηφίσματος, “δεν μπορούμε απλά να συνεχίσουμε (να ενεργούμε) όπως στο παρελθόν στην Ευρώπη”.

Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία… συμμαχία

Οι δηλώσεις Σόιμπλε έρχονται λίγη μόνο ώρα μετά το ξεκάθαρο μήνυμα των τριών ηγετών Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας πως δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να εκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις αν δεν το ζητήσει επίσημα η Βρετανία. Παράλληλα όμως, οι ηγέτες των τριών μεγαλύτερων πλέον χωρών των 27 κρατών μελών, ξεκαθάρισαν πως δεν επιθυμούν καθυστέρηση και πως είναι προς το συμφέρον όλων να ξεκινήσουν τις συζητήσεις για ένα όσο το δυνατόν πιο “βελούδινο διαζύγιο” με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Κάμερον φλερτάρει με… την ενιαία αγορά

Παράλληλα, οι δηλώσεις Σόιμπλε και άλλων ηγετών της Ευρώπης, έρχονται εν μέρει ως απάντηση στην πολιτική ελίτ της Βρετανίας, η οποία από το πρωί διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως δεν προτίθεται να βάλει σε εφαρμογή το άρθρο 50 “βεβιασμένα”. Ο ίδιος ο Ντέιβιντ Κάμερον ανέφερε πως δεν θα είναι εκείνος, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας που θα κάνεις τις διαπραγματεύσεις, αλλά ο νεοεκλεγείς από τις εσωκομματικές εκλογές του Οκτωβρίου. Μάλιστα, ο Κάμερον άφησε να εννοηθεί πως η Βρετανία θα διατηρήσει την πρόσβασή της στην ενωμένη αγορά της Ευρώπης παρά το Brexit, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το μέλλον της Σκωτίας.

ΠΗΓΗ LE FIGARO

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα