Σοσιαλιστές και Ciudadanos δεν υποστηρίζουν τον Ραχόι για την πρωθυπουργία

default image

Την επομένη των επαναληπτικών εκλογών, η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με το ίδιο αδιέξοδο, χωρίς να φαίνεται πιθανή η δυνατότητα δημιουργίας κυβέρνησης πλειοψηφίας

Οι Ισπανοί Σοσιαλιστές, οι οποίοι ήρθαν δεύτεροι στις χθεσινές εκλογές μετά το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP), δεν θα στηρίξουν την επανεκλογή του εκτελούντα χρέη πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) Αντόνιο Ερνάντο.

“Δεν θα στηρίξουμε τον Ραχόι για την πρωθυπουργία ούτε θα απόσχουμε”, δήλωσε ο Ερνάντο.

Οι Σοσιαλιστές θα μπορούσαν να επιτρέψουν τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης μειοψηφίας του PP απέχοντας στην ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί στο κοινοβούλιο για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης ώστε να εκλεγεί πρωθυπουργός ο Ραχόι.

Σε χωριστή δήλωσή του, ο επικεφαλής του φιλελεύθερου κόμματος των Ciudadanos, ο Άλμπερτ Ριβέρα, ανέφερε επίσης σήμερα ότι δεν θα υποστηρίξει μια κυβέρνηση με επικεφαλής τον Ραχόι.

Ραχόι: Θα επιδιώξω την υποστήριξη των σοσιαλιστών

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός που ήταν και ο μόνος που κατάφερε τελικά να αυξήσει τα ποσοστά του από τις εκλογές του Δεκέμβρη, υπολείπεται 39 εδρών για να σχηματίσει κυβέρνηση και προσβλέπει όπως δήλωσε στη στήριξη των σοσιαλιστών. “Θα επιχειρήσω να εξασφαλίσω την ψήφο εμπιστοσύνης με την υποστήριξη των σοσιαλιστών, έτσι ώστε να έχω και την υποστήριξη που χρειάζεται για τον προϋπολογισμό του 2017” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πάντως, σε περίπτωση που οι σοσιαλιστές επιμείνουν, ο συντηρητικός πολιτικός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναζητήσει τη στήριξη των κεντροδεξιών Ciudadanos και τοπικών κομμάτων που θα του εξασφάλιζαν οριακή πλειοψηφία. Με δεδομένες τις πρώτες αντιδράσεις των δύο κομμάτων – πλην των Podemos, οι οποίοι δεν συζητούν με το συντηρητικό κόμμα – φαίνεται αδύνατο για τον Μαριάνο Ραχόι να σχηματίσει κυβέρνηση.

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΑΠΕ ΚΑΙ ELPAIS

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα