Άγρια νύχτα στη Τουρκία. Χιλιάδες διαδηλωτές στο δρόμο

default image

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Τουρκία. Όλα ξεκίνησαν από συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Κωνσταντινούπολη. Μάχες σώμα με σώμα με τους αστυνομικούς. Έκκληση στα διεθνή ΜΜΕ για προβολή των γεγονότων. Μια τουρίστρια σε κρίσιμη κατάσταση (Pics + Vid)

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη και άλλες πόλεις της Τουρκίας. Μία τουρίστρια από την Αίγυπτο νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση αφού χτυπήθηκε από ένα δοχείο δακρυγόνου στην πλατεία Ταξίμ.

Η αστυνομία αναφέρει πάνω από 10.000 διαδηλωτές στους δρόμους.

Τραυματίες κατηγορούν την αστυνομία για αλόγιστη κατάχρηση εξουσίας και καταστολή την ώρα που διαδήλωναν ειρηνικά.

Δείτε εικόνα από τις συγκρούσεις:

#OccupyGezi το Hashtag στο Twitter

Οι αρχές πάντως φέρονται να έχουν καταστρέψει τις κάμερες σε συγκεκριμένους δρόμους ώστε να μην μεταδίδεται εικόνα ζωντανά.

Δεκάδες είναι οι τραυματίες, μεταξύ των οποίων ο βουλευτής του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Σιρίν Σουρεγιά Οντέρ, που τραυματίστηκε όταν ένα δοχείο δακρυγόνου τον χτύπησε στον ώμο, και ο δημοσιογράφος Αχμέτ Σικ, που οδηγήθηκε στο νοσοκομείο με τραύμα στο κεφάλι.

Συνολικά 12 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένας βουλευτής του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, τραυματίστηκαν και δεκάδες άλλοι αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα λόγω των δακρυγόνων που εκτόξευσαν οι αστυνομικοί για να διαλύσουν τους περίπου 1.000 πολίτες.

Οι διαδηλωτές, παρέμεναν συγκεντρωμένοι επί τέσσερις ημέρες στην πλατεία, διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο ανέγερσης ενός εμπορικού κέντρου και ενός ξενοδοχείου στην περιοχή.

“Με τη σημερινή του επίδοση, δικαιούται τον τίτλο “χημικός Ταγίπ”, ήταν το δηκτικό σχόλιο βουλευτή της τουρκικής αντιπολίτευσης για τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή τη βίαιη επέμβαση της αστυνομίας, που έκανε εκτεταμένη χρήση χημικών εναντίον περίπου 1.000 πολιτών οι οποίοι παραμένουν για τέταρτη συνεχόμενη μέρα συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ταξίμ.

Εν τω μεταξύ ελικόπτερα πετάνε δακρυγόνα στους πολίτες, σε μία προσπάθεια να τους διώξουν.

Στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης υπάρχουν μηνύματα τα οποία καλούν σε συμπαράσταση και βοήθεια τους πολίτες άλλων χωρών.

Το Twitter έχει “βομβαρδιστεί” από εικόνες που μεταφέρουν τις εικόνες. Θάλαμος αερίων το κέντρο της Πόλης:

Σε κρίσιμη κατάσταση τουρίστρια

Μία τουρίστρια από την Αίγυπτο νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση αφού χτυπήθηκε από ένα δοχείο δακρυγόνου κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Η 34χρονη γυναίκα υποβλήθηκε σε επέμβαση αφού διαπιστώθηκε ότι είχε εγκεφαλική αιμορραγία, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο Χουσεΐν Ντεμιρντουζέν, μέλος του ιατρικού συλλόγου της Κωνσταντινούπολης.

Η αστυνομία επιτέθηκε στις 05:00 εναντίον των συγκεντρωμένων οι οποίοι έχουν στήσει σκηνές. Ακολούθησαν άλλες δύο επιθέσεις μέχρι το μεσημέρι.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έγραψε στο twitter ότι “φαίνεται πως κάποιοι χρειάζονται αέριο”!

Μήνυση εναντίον του Ερντογάν, για τις δηλώσεις και οδηγίες του σχετικά με το πάρκο κατέθεσε στο δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Ουμούτ Οράν. Ο Τούρκος πρωθυπουργός χτες είχε δηλώσει ότι είναι ειλημμένη απόφαση η κατεδάφιση του πάρκου.

Επιπλέον, ένας άνδρας φαίνεται να έχει χάσει το αυτί του, πιθανότατα από δακρυγόνο, το οποίο εκτοξεύθηκε σε ευθεία βολή ή από κοντινή απόσταση.

Βίαια επεισόδια και στην Άγκυρα

Ευρεία χρήση δακρυγόνων έκανε η τουρκική αστυνομία εναντίον διαδηλωτών στην Άγκυρα, οι οποίοι κατευθύνονταν προς τα γραφεία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις φαίνονται να εξαπλώνονται μετά τα επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη. Οι περισσότεροι διαδηλωτές είναι νεαρής ηλικίας και αποτελούν μέλη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, και αρχικά σχεδίαζαν να διαδηλώσουν εναντίον της νομοθεσίας απαγόρευσης του αλκοόλ, ωστόσο η διαμαρτυρία πήρε άλλη τροπή όταν άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα αλληλεγγύης στους διαδηλωτές της πλατείας Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη.

Επεισόδια εκδηλώνονται αυτή την ώρα και στη Σμύρνη.

Παρέμβαση και από ΕΕ

Για τα επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη αντέδρασε αργά το απόγευμα της Παρασκευής η Ευρωπαϊκή Ένωση, διά του επιτρόπου αρμόδιου για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε. Ο εκπρόσωπός του Πέτερ Στάνο υπενθύμισε ότι η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα και ζήτησε “να εδραιωθεί στην Τουρκία η ελευθερία σκέψης και έκφρασης, όπως και η ελευθερία του συνέρχεσθαι”.

Ο ίδιος προανήγγειλε ότι ο επίτροπος Φούλε θα επισκεφτεί την Κωνσταντινούπολη στις 6 και 7 Ιουνίου, και θα συναντηθεί μεταξύ άλλων και με τον τούρκο υπουργό Δικαιοσύνης Σαντουλάχ Εργκίν.

Ανησυχία και από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, εξέφρασε το βράδυ την ανησυχία του για την κατάσταση. Παράλληλα σημείωσε πως ανησυχεί και για το πως αυτή μπορεί να εξελιχθεί, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως έχουν συλληφθεί ακόμα και περαστικοί τουρίστες.

Occupy Gezi Park

Η τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε τα ξημερώματα της Παρασκευής για δεύτερη συνεχή ημέρα επέμβαση στην κατάληψη “Occupy Gezi Park”. Χιλιάδες διαδηλωτές έχουν κατασκηνώσει από τις 26 Μαΐου στο μητροπολιτικό πάρκου αντιδρώντας στα σχέδια αναμόρφωσης της περιοχής που περιλαμβάνουν την ανέγερση εμπορικού κέντρου.

Μετά την επέμβαση ξέσπασαν σφοδρές συγκρούσεις, ενώ μία σκαλωσιά κατέρρευσε αποτέλεσμα να τραυματιστούν δέκα διαδηλωτές. Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν σκηνές πανικού από το κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Τα επεισόδια επεκτάθηκαν και έως το μεσημέρι είχαν ακολουθήσει άλλες δύο αστυνομικές επεμβάσεις.

Οι αστυνομικές δυνάμεις ήλθαν αντιμέτωπες ακόμη και με φρουρά του τουρκικού στρατού, η οποία είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια στρατιωτικού νοσοκομείου στην περιοχή. Η αστυνομία επιχείρησε να εισέλθει στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου, οι στρατιώτες δεν έδωσαν άδεια και ακολούθησε λεκτική αντιπαράθεση με τους αστυνομικούς να απειλούν τους στρατιώτες με χρήση χημικών, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Όλο και περισσότεροι διαδηλωτές κατέφθασαν σταδιακά στην περιοχή με την κατάληψη του πάρκου Γκεζί να εξελίσσεται σε διαδήλωση κατά της ισλαμικών καταβολών της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν.

Η Κωνσταντινούπολη είχε μετατραπεί σε πεδίο μάχης και την Πρωτομαγιά με συμπλοκές μεταξύ δυνάμεων ασφαλείας και δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών. Διαδηλώσεις έχουν λάβει, επίσης, χώρα κατά της κυβερνητικής στάσης στο ζήτημα της Συρίας, καθώς και των δρακόντειων μέτρων περιορισμού της κατανάλωσης αλκοόλ και των φιλιών δημοσίως που ξεσηκώνουν “πυρά” κατά της κυβέρνησης Ερντογάν για την εφαρμογή ισλαμικής ατζέντας.

Στο πλευρά των διαδηλωτών του πάρκου Γκεζί βρίσκονται μέλη και βουλευτές της τουρκικής αντιπολίτευσης και δεκάδων οργανώσεων.

Φωτογραφίες στο Occupygezi

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα