Σουλτς: Άμεση ανακατανομή των εγκλωβισμένων στην Ελλάδα προσφύγων

default image

Για ανάγκη δημιουργίας μιας νέας "συμμαχίας προθύμων", κάνει λόγο ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. "Προϋπόθεση για την ανακατανομή, η διακοπή των ορών", σύμφωνα με τον Αυστριακό ΥΠΕΞ, Σεμπάστιαν Κουρτς

Την άμεση ανακατανομή των εγκλωβισμένων στην Ελλάδα προσφύγων, ζητάει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel, που θα δημοσιευτεί την Κυριακή, ο Σουλτς τονίζει: “Εάν μπορέσουμε να ανακατανείμουμε 30.000 από τους πρόσφυγες που συνωστίζονται στην Ελλάδα, αυτό θα ήταν μια μεγάλη ανακούφιση για τη χώρα”.

Υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη δημιουργίας μιας νέας «συμμαχίας προθύμων» στο πλαίσιο της ΕΕ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Αναφέρει μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «εάν δεν είμαστε βέβαιοι ότι σε αυτό το πλαίσιο θα συνεργαστούν όλοι, τότε δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε όπως και πριν».

Ο Σουλτς δηλώνει, ακόμη, ότι οι Γερμανία, Γαλλία και Πορτογαλία θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τους μισούς από τους 160.000 αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία. “Η ανακατανομή των υπόλοιπων 80.000 στα υπόλοιπα κράτη μέλη δεν θα έπρεπε να αποτελεί πρόβλημα”.

Κουρτς: Προϋπόθεση για την ανακατανομή η διακοπή των ροών

Σταθερή στη σκληρή γραμμή που ακολουθεί εδώ και καιρό, παραμένει η Αυστρία λίγες μέρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Σεμπάστιαν Κουρτς, σε δηλώσεις του στο DPA, ξεκαθαρίζει ότι χωρίς την διακοπή των μεταναστευτικών ροών προς τη δυτική Ευρώπη, τα κράτη-μέλη δεν πρόκειται να συμφωνήσουν σε μια πιο ισότιμη κατανομή των προσφύγων.

“Μεσοπρόθεσμα ενδέχεται χώρες που τώρα τάσσονται κατά μιας τέτοιας ανακατανομής να είναι προς τούτο πρόθυμες. Ωστόσο όσο εξακολουθεί να υφίσταται μια τόσο υψηλή προσφυγική ροή και όσο τα κράτη γνωρίζουν ότι εξαιτίας μιας τέτοιας πολιτικής (που ευνοεί τις μεταναστευτικές ροές) θα συνεχίσουν να έρχονται ολοένα περισσότεροι άνθρωποι στην ΕΕ, η ανακατανομή θα είναι μη ρεαλιστική”, επεσήμανε ο Κουρτς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα