SPD: Φεύγουμε από την κυβέρνηση αν γίνουν τα κλειστά κέντρα μεταναστών

SPD: Φεύγουμε από την κυβέρνηση αν γίνουν τα κλειστά κέντρα μεταναστών
H τρικομματική στη Γερμανία AP Photo/Ferdinand Ostrop

Το SPD δεν θα παραμείνει στην κυβέρνηση αν δημιουργηθούν κλειστά κέντρα κράτησης μεταναστών. "Συντηρητικοί πολιτικοί στήριξαν τον συμβιβασμό μεταξύ CDU και CSU", αναφέρει. Η Μέρκελ πάντως υπερασπίζεται τη συμφωνία και καλοπιάνει την CSU

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) ανακοίνωσαν ότι δεν θα παραμείνουν στην κυβέρνηση συνασπισμού, αν οι Συντηρητικοί της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ εφαρμόσουν το σχέδιό τους να δημιουργήσουν κλειστά κέντρα για τους πρόσφυγες στα σύνορα της χώρας.

«Με το SPD (στην κυβέρνηση) δεν πρόκειται να δημιουργηθούν μαζικοί καταυλισμοί όπου οι πρόσφυγες θα κλείνονται επί εβδομάδες», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του κόμματος Λαρς Κλίνγκμπαϊλ στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Οι Σοσιαλδημοκράτες δεν έχουν ακόμη εγκρίνει τη συμφωνία.

Στο μεταξύ συντηρητικοί πολιτικοί υπερασπίστηκαν τον συμβιβασμό στον οποίο κατέληξε η Μέρκελ με τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) του υπουργού της των Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ.

Σύμφωνα με την υπουργό Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η συμφωνία θα φέρει «νόμο και τάξη» στα σύνορα και παράλληλα συνάδει με τα ιδεώδη της Ευρώπης.

«Ήταν ένα μακρύ και δύσκολο μονοπάτι όμως όλοι παραδέχθηκαν ότι κάναμε ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός», τόνισε.

Ο Στέφαν Μάιερ, στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών, απέρριψε τις επικρίσεις που έχουν ακουστεί για τα κέντρα τράνζιτ.

«Τα κέντρα τράνζιτ δεν είναι φυλακές», επεσήμανε σήμερα στην εφημερίδα Bild. «Οι άνθρωποι θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα μέσα σε αυτά», όμως πρόσθεσε: «κανείς δεν θα επιτρέπεται να φύγει».

«Κάθε μετανάστης είναι ελεύθερος να επιστρέψει στη χώρα από την οποία προσπάθησε να εισέλθει στη Γερμανία», εξήγησε ο Μάιερ.

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης προάσπισης των δικαιωμάτων των προσφύγων Pro Asyl Γκίντερ Μπούρκχαρντ κατήγγειλε ότι τα κέντρα τράνζιτ ισοδυναμούν «με κέντρα κράτησης σε ουδέτερο έδαφος».

Η Μέρκελ υπερασπίζεται τη συμφωνία και “χαϊδεύει” την CSU

Η Άνγκελα Μέρκελ πάντως σε συνέντευξή της στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, η οποια θα προβληθεί απόψε, δήλωσε ότι οι αιτήσεις ασύλου των προσφύγων, οι οποίοι θα φιλοξενούνται στα κλειστά κέντρα που σχεδιάζει η γερμανική κυβέρνηση, θα εξετάζονται εντός 48 ωρών και πως αυτό ορίζει το Σύνταγμα.

Στο ερώτημα αν από «Καγκελάριος των προσφύγων» θα εξελιχθεί σε «Καγκελάριο της απομόνωσης», η Μέρκελ απάντησε “ξεκάθαρα όχι”.

H καγκελάριος δήλωσε ότι οποίος ζητά την προστασία και το άσυλό μας δεν μπορεί να επιλέγει και τη χώρα. “Το πραγματικό πρόβλημα είναι η προστασία των εξωτερικών συνόρων”, επανέλαβε, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει διαχωρισμός μεταξύ φύλαξης των συνόρων και απομόνωσης και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συζητήσουμε με τις τρίτες χώρες.

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία της με τα υπόλοιπα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, η Καγκελάριος παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί να υποσχεθεί πως δεν θα υπάρξουν και σε αλλά θέματα στο μέλλον αντιθέσεις, καθώς πρέπει να συντονιστούν τρία κόμματα, αλλά διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει καλά τη δουλειά της, «όχι μόνο τώρα, αλλά και στο μέλλον».

Με την Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) και τον αρχηγό της Χορστ Ζεεχόφερ υπάρχει η βάση για μακροχρόνια συνεργασία, διαβεβαίωσε επίσης η Μέρκελ.

Ως Καγκελάριος, έχω από το Σύνταγμα το δικαίωμα και την ευθύνη της κατευθυντήριας γραμμής της πολιτικής, δηλώνει η κυρία Μέρκελ  και τονίζει ότι αυτό που έχει αποφασιστική σημασία είναι αποκλειστικά και μόνο το εάν μπορούμε από κοινού να εργαστούμε το πλαίσιο αυτής της γραμμής. «Αυτό κάνουμε. Και για αυτό ο Χορστ Ζεεχόφερ είναι υπουργός Εσωτερικών», επισημαίνει η Καγκελάριος, για να προσθέσει: «Αποφασιστικό είναι το εάν η κυβέρνηση μπορεί να λειτουργήσει σε αυτή τη βάση. Εδώ λοιπόν λέω ένα ξεκάθαρο ναι. Και τώρα εργαζόμαστε για την λύση του προβλήματος», η οποία δεν μπορεί να είναι μονομερής, δεν μπορεί να μην είναι συμφωνημένη και δεν επιτρέπεται να είναι σε βάρος τρίτων, κατέληξε.

Νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι θα επιδιωχθούν και με άλλες χώρες συμφωνίες όπως αυτή με την Ελλάδα και την Ισπανία, με τον υπουργό Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, να έχει αναλάβει τις σχετικές διαπραγματεύσεις.

Με την Ελλάδα «έχει ήδη συμφωνηθεί ότι είναι δυνατή η άμεση επαναπροώθηση των εκεί καταγεγραμμένων προσφύγων από την περιοχή κοντά στα σύνορα (ενν. της Γερμανίας)» δήλωσε η κ. Μέρκελ κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο και πρόσθεσε ότι αντίστοιχα θα υπάρχει η δυνατότητα μετάβασης προσφύγων από την Ελλάδα στη Γερμανία, στο πλαίσιο της διαδικασίας επανένωσης οικογενειών.

Η καγκελάριος υπερασπίστηκε τον συμβιβασμό που πέτυχε με τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) για τα κλειστά κέντρα ασύλου, σημειώνοντας ότι «πρέπει να επιβληθεί το δίκαιο και η τάξη» σε ό,τι αφορά τις επαναπροωθήσεις, ενώ επισήμανε επανειλημμένα τη σημασία του μεταναστευτικού για την Ευρώπη: «Το μεταναστευτικό θα συμβάλει αποφασιστικά στο εάν η Ευρώπη μπορεί να εξακολουθήσει να υπάρχει», καθώς τα συμφέροντα των κρατών-μελών διαφέρουν, εξήγησε η κ. Μέρκελ και υποστήριξε ότι το μέλλον της Γερμανίας είναι συνδεδεμένο με αυτό της Ευρώπης.

«Χρειάζονται νομικά αποδεκτές, αλληλέγγυες απαντήσεις, οι οποίες δεν πρέπει να επιβαρύνουν τους ανθρώπους (…). Πρέπει να μπει περισσότερη τάξη σε όλα τα είδη μετανάστευσης, για να καταλάβουν οι άνθρωποι ότι επιβάλλονται το δίκαιο και η τάξη» υπογράμμισε από το βήμα της Bundestag και επανέλαβε τη θέση της υπερ ενός «Σχεδίου Μάρσαλ» για τις χώρες της Αφρικής, πάντα, όμως, σε συνεννόηση με τους ηγέτες αυτών των χωρών.

Στο πλαίσιο της ίδιας συζήτησης, η αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Αντρέα Νάλες, απέρριψε την προοπτική κλειστών δομών φιλοξενίας προσφύγων, ενώ τόνισε την ανάγκη να τηρηθούν οι κανόνες του κράτους δικαίου, αλλά και όσα συμφωνήθηκαν στο κυβερνητικό πρόγραμμα. Ωστόσο, έκανε λόγο για θετική εξέλιξη, αναφερόμενη στο γεγονός ότι τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού διαπραγματεύονται και πάλι για θέματα ουσίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα