Αεροπλανοφόρο έστειλαν οι ΗΠΑ ενόψει των ερευνών της Exxon στην κυπριακή ΑΟΖ

The USS Iwo Jima under the mission Continuing Promise 2010 is docked at Port Limon, in Limon, Costa Rica, Saturday, Aug. 21, 2010. The ship arrived at the Costa Rica's Caribbean port a day earlier and will be on a humanitarian mission providing medical attention to the local population until Aug. 30, 2010. (AP Photo/Monica Quesada)
The USS Iwo Jima under the mission Continuing Promise 2010 is docked at Port Limon, in Limon, Costa Rica, Saturday, Aug. 21, 2010. The ship arrived at the Costa Rica's Caribbean port a day earlier and will be on a humanitarian mission providing medical attention to the local population until Aug. 30, 2010. (AP Photo/Monica Quesada) ASSOCIATED PRESS

Το αεροπλανοφόρο υπηρετεί στον Αμερικανικό Στόλο από τον Ιούνιο του 2001 και έχει συμμετάσχει σε πληθώρα επιχειρήσεων

Κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο βλέπουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και εκτιμούν πως δεν αποκλείεται τον Οκτώβριο τα τουρκικά πολεμικά πλοία να έρθουν αντιμέτωπα με τα αμερικανικά κατά τις εργασίες της Exxon Mobil καθώς οι ΗΠΑ στηρίζουν τις δραστηριότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα, με την απόφαση των ΗΠΑ να στείλει πολεμικά πλοία ώστε να συνοδεύσουν το γεωτρύπανο της Exxon Mobil για τις δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ουάσινγκτον θέλει να στείλει το μήνυμα στην Άγκυρα ότι ‘αναγνωρίζει την μονομερή ανακήρυξη ΑΟΖ από Ε/Κ και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα σε αυτή την περιοχή και στηρίζει την δραστηριότητα της Exxon Mobil μαζί με την με το κονσόρτιουμ Πετρελαίου του Κατάρ”.

Εκτιμούν ότι σε περίπτωση που θα υπάρξει επέμβαση της Τουρκίας το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ θα προστατεύσει αν χρειαστεί τα ερευνητικά πλοία και το γεωτρύπανο. Οι ίδιες πηγές λένε ότι οι ΗΠΑ έστειλαν στις 28 Φεβρουαρίου στην Μεσόγειο τέσσερα πολεμικά πλοία: το USS New York (LPD-21), το USS low Jima (LHD-7), το USNS William Mclean (T-AKE-12) USS Oak Hill (LSD-51).

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης εκτιμούν ότι στόχος τους είναι η περιοχή μεταξύ του Οικοπέδου 10 και του κόλπου της Αμμοχώστου. Αν και φαινομενικά έφτασαν στη περιοχή λόγω της Συρίας, ο πραγματικός τους στόχος είναι να εμποδίσουν οποιαδήποτε επέμβαση της Τουρκίας κατά τις έρευνες της Exxon Mobil, εκτιμούν.

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας Μιλλιέτ Οζάι Σέντιρ σχολιάζει πως “αν μέχρι τον Οκτώβριο δεν λυθεί το Κυπριακό ή δεν γίνουν αποδεκτά τα επιχειρήματα της Τουρκίας για τους υδρογονάνθρακες της Κύπρου τότε υπάρχει πιθανότητα τα τουρκικά πολεμικά πλοία να έρθουν αντιμέτωπα με τα αμερικανικά”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΑΟΖ, Κύπρος

ADVERTISING

SHARE: