Στα 14 της κινδύνεψε από γάμο

Στα 14 της κινδύνεψε από γάμο
Η Ama

Τα κορίτσια που ζουν στις πιο φτωχές αγροτικές περιοχές της υποσαχάριας Αφρικής και της Νότιας Ασίας βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο για απαγωγές κοριτσιών και παιδικούς γάμους. Ένα τέτοιο κορίτσι υπήρξε και η Ama από την Γκάνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Unicef, περισσότερες από 250 εκατομμύρια γυναίκες παντρεύτηκαν πριν καν κλείσουν τα 15 τους έτη. Οι λεγόμενοι «παιδικοί γάμοι» είναι αιτία που στερούνται την παιδικότητά τους, την ελευθερία τους. Είναι η αιτία που για το υπόλοιπο της ζωής τους γίνονται θύματα βιασμού και κακομεταχείρισης.

Τα κορίτσια που ζουν στις πιο φτωχές αγροτικές περιοχές της υποσαχάριας Αφρικής και της Νότιας Ασίας είναι αυτά που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Ένα τέτοιο κορίτσι υπήρξε και η Ama από την Γκάνα.

Όταν ήταν 14, έπεσε θύμα απαγωγής από δύο άντρες που οδηγούσαν μηχανές. Ήταν το βράδυ που επέστρεφε με τα πόδια από το σχολείο της. Οι δύο άγνωστοι την άρπαξαν και με τη βία τη μετέφεραν σε ένα χωριό, όπου την κλείδωσαν σε ένα δωμάτιο λέγοντάς της ότι σύντομα θα την παντρέψουν. Τα παιδιά του χωριού, όταν είδαν να την φέρνουν άρχισαν να φωνάζουν «hafali, hafali», που σημαίνει καινούργια νύφη.

«Όταν έμεινα μόνη μου, κλειδωμένη σε εκείνο το δωμάτιο, φοβόμουν πολύ ότι αυτοί θα επέστρεφαν και θα μου έκαναν κακό. Σκεφτόμουν ότι δε θα δω ποτέ το χωριό μου ξανά. Ότι θα έμενα για πάντα φυλακισμένη εκεί και το μόνο που θα έκανα στο μέλλον, θα ήταν να γεννάω παιδιά.

Ευτυχώς για την Αma η αιχμαλωσία της διήρκησε μία μέρα. Το πρωί της επομένης άκουσε έξω από την κλειδωμένη πόρτα τη φωνή του πατέρα της. Άρχισε να τον καλεί και εκείνος, ακούγοντάς τη, να της φωνάζει να μη φοβάται και να κάνει υπομονή.

Ο εντοπισμός της μπορεί να έγινε μέσα σε 24 ώρες αλλά σε αυτό συνέβαλαν πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες. Στο χωριό της Αma, υπήρχε η ομάδα COMBAT που είχε ιδρύσει η ActionAid σε πολλές κοινότητες της Αφρικής για να αντιμετωπίσει τη βία κατά των γυναικών και φαινόμενα όπως οι παιδικοί γάμοι. Ο πατέρας της, γνώριζε την Abiba, την υπεύθυνη γι’ αυτή την ομάδα στη συγκεκριμένη κοινότητα. Την είχε ακούσει να μιλάει για τα δικαιώματα των κοριτσιών, για το ότι πρέπει να καταγγέλλουν οποιοδήποτε πράξη βίας εναντίον τους και φυσικά να πηγαίνουν στην αστυνομία σε περιπτώσεις απαγωγών ή για οποιαδήποτε άλλη μορφή κακοποίησης.

Η Αma χαμογελαστή μαζί με την Αbiba μετά τη διάσωσή της

Στην Abiba στράφηκε, λοιπόν, ο πατέρας και την πήρε μαζί του εκεί που ήξερε ότι έχουν πάει την κόρη του. Χάρη σε αυτό το δίκτυο προστασίας των κοριτσιών από την ActionAid, οι δύο άντρες άφησαν αμέσως ελεύθερη την Ama. Με την υποστήριξη αυτού του δικτύου μέσα σε μία πενταετία επέστρεψαν σώα στις οικογένειές τους 160 κορίτσια.

«Αν δεν είχα σωθεί, νιώθω ότι αυτή τη στιγμή θα είχα έναν μωρό και μία πολύ μίζερη ζωή. Είμαι τόσο ευτυχισμένη που έχω επιστρέψει στο σχολείο και είμαι με τους συμμαθητές μου», δηλώνει σήμερα η Αma.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη δράση της ActionAid εδώ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα